Marktrapport: kansen in de waterstofsector in de Golfregio

Laatst gecontroleerd op:
24 augustus 2023
Gepubliceerd op:
2 augustus 2021

In november 2020 heeft het Regionale Business Development team in samenwerking met RVO de waterstofsector in de Golfregio (GCC) onderzocht. Deze opkomende sector biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn op het gebied van waterstof.

In dit rapport krijgt u een overzicht van de huidige waterstofsector in de Golfregio, welke kansen er liggen en hoe u daarop inspeelt.

Hub voor groene waterstof

Op dit moment gebruiken de Golfstaten een grote hoeveelheid grijze waterstof. Maar de regio heeft een goede positie om in de toekomst een hub voor groene waterstof te worden. Dit komt onder andere door:

  • De beschikbaarheid van land;
  • De hoeveelheid zon en wind;
  • De geografische ligging dichtbij opkomende markten;
  • Voldoende kapitaal en industriële capaciteit.

Intensieve samenwerking

Waterstof staat hoog op de agenda van elektriciteitscentrales en de industrie. Voor de productie van groene waterstof wordt volop geïnvesteerd in grote zonneparken. Voor de productie en export werken de Golfstaten al intensief samen met Japan, Zuid-Korea, India en Duitsland.

De aanleg van een speciale waterstofpijplijn van de GCC naar de Europese unie is niet waarschijnlijk. Dit heeft te maken met geopolitieke factoren. Naar verwachting zullen de bestaande gaspijpleidingen van Noord-Afrika en Rusland gebruikt worden voor het transport.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Of de GCC-regio daadwerkelijk de hub voor groene waterstof wordt, hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, elektrolyse, CCUS-integratie en de plaatsing van SMR-units. Tegelijkertijd spelen de ontwikkeling van het beleidskader en de implementatie hiervan een belangrijke rol. Het potentieel van groene waterstof in de GCC-regio is erg groot en biedt veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Vraag gratis het volledige rapport aan 

Het volledige marktrapport 'Hydrogen in the GCC' gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

U kunt ook contact opnemen met het Regionale Business Development team in de Golfregio.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

3 Tips voor de waterstofsector in de Golfregio

1. Leer cultuur van de Golfstaten goed kennen

Om de markt succesvol te betreden, is kennis van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in de Golfregio vereist. Goede banden onderhouden met relevante stakeholders is de belangrijkste succesfactor.

2. Neem deel aan evenementen

Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de zonne-energiemarkt van de Golfstaten.

3. Neem contact op met de ambassades

De ambassades in de Golfregio kunnen bemiddelen bij deelname aan zulke evenementen. Maak gebruik van elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in de Golfstaten door contact op te nemen met een van de ambassades in de Golfregio.

Meer weten?

Gratis het rapport ontvangen?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?