Zakelijke kansen in de Golfstaten

Laatst gecontroleerd op:
30 november 2023
Gepubliceerd op:
29 november 2017

De laatste jaren ontwikkelen zich veel nieuwe, veelbelovende sectoren in de Golfstaten. Benieuwd waar uw zakelijke kansen liggen in de Golfstaten? Deze pagina helpt u op weg.

Hieronder staan een paar kansrijke sectoren en een project uitgelicht. Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact op met ons voor gratis advies. Onze adviseurs ondersteunen u graag bij het vinden van kansen en de juiste zakenpartners. Samen met ons netwerk in het buitenland helpen we u op weg op de Arabische markt.

Water

De Golfstaten behoren tot de grootste watergebruikers ter wereld. De regio wil zich daarom meer richten op verduurzaming en het duurzaam verbouwen van eigen voedsel. Verwacht wordt dat overheden de komende jaren zo'n € 25 miljard investeren in infrastructuurprojecten, zoals betere waterzuivering. Nederland is een van de koplopers op het gebied van waterzuivering. Bovendien heeft Nederland een zeer goede reputatie in de regio.

In mei 2022 publiceerde het Regionale Business Development Team, in samenwerking met RVO, een marktstudie over de watersector in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Dit Engelstalige rapport geeft u een overzicht van de huidige ontwikkelingen en uitdagingen. Ook gaat het rapport in op de kansen voor Nederlandse ondernemers en hoe u daarop inspeelt.

Lees meer of vraag het rapport direct aan.

Smart Cities

In de Golfstaten is er veel aandacht voor zogenaamde 'smart cities'. Dit zijn steden met vergevorderde technologische netwerken. De ontwikkeling van deze steden biedt kansen voor innovatieve technologische bedrijven uit Nederland. Enkele hotspots zijn:

  • King Abdullah Economic City, een nieuwe stad in Saoedi-Arabië
  • Dubai (Design District & Silicon Oasis)
  • Lusail City, een geplande stad in Qatar

Een relevant evenement is de GCC Smart Government and Smart Cities Conference in Dubai. Hier ontdekt u welke behoeften de plaatselijke overheid heeft. Ook hoort u over de laatste ontwikkelingen.

Wilt u uw kansen in de smart cities van de Golfstaten verder onderzoeken? RVO.nl kan u helpen met het vinden van nuttige sectorinformatie en de juiste zakenpartners. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies.

Landbouw

Heeft u veel expertise in de landbouw? Ook in deze sector liggen er kansen in de Golfstaten. Zo moedigen de overheden slimme teeltmethoden aan die weinig water verbruiken. Belangrijke thema’s zijn voedselveiligheid en ketenbeheer. U kunt hierop inspelen. 

RVO.nl helpt u graag uw specifieke kansen in deze sector en regio te onderzoeken. Onze adviseurs kunnen u ondersteunen in het vinden van de juiste markt en zakenpartners. Neem contact op met ons voor persoonlijk advies.

Ook de Landbouwraad Golfstaten kan u meer informatie bieden over actuele ontwikkelingen en kansen. U vindt op hun website artikelen over bijvoorbeeld logistiek, innovatie en waterbesparing. Daar leest u ook hoe andere Nederlandse ondernemers met succes zakendoen in de agrarische sector van de Golfstaten.

Duurzame energie

Zonne-energie

De Golfstaten lenen zich goed voor duurzame energiebronnen. Het woestijnrijke gebied biedt veel mogelijkheden voor zonne-energie. In maart 2021 heeft het Regionale Business Development team de zonne-energiesector in de Golfregio (GCC) onderzocht. Deze markt is de snelst groeiende op het gebied van zonne-energie in het Midden-Oosten. Naar verwachting zal dit de komende jaren ook zo blijven. Dit zorgt voor interessante kansen voor Nederlandse bedrijven die zich bezig houden met zonne-energie. In het rapport 'Solar Market in the GCC' krijgt u een overzicht van de huidige zonne-energiesector in de Golfregio, welke kansen er liggen en hoe u daarop inspeelt.

Waterstof

Het Regionale Business Development team heeft in november 2020 ook de waterstofsector in de Golfregio (GCC) onderzocht. Deze opkomende sector biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven die hier al actief in zijn. Waterstof staat hoog op de agenda van elektriciteitscentrales en de industrie. Voor de productie van groene waterstof wordt volop geïnvesteerd in grote zonneparken. Voor de productie en export werken de Golfstaten al intensief samen met Japan, Zuid-Korea, India en Duitsland. Het volledige marktrapport 'Hydrogen in the GCC' gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

27 Nederlandse bedrijven gaan samenwerken om groene waterstofproductie in de Golfregio te ontwikkelen. Ze doen dit  via het programma Partners for International Business (PIB). Lees meer over dit project in de Engelstalige brochure (pdf) en op de pagina over het PIB-programma voor waterstof in de Golfregio op onze website.

Overige energiebronnen

Ook wind is een belangrijke energiebron voor landen als Koeweit, Oman en Saoedi-Arabië. Andere technologieën zoals biomassa, geothermische energie en waste-to-energy zijn nog relatief onderontwikkeld. Er liggen dus genoeg kansen voor Nederlandse ondernemers.

Wilt u uw kansen op het gebied van duurzame energie in de Golfstaten verkennen? Of u nu zakenpartners zoekt of landeninformatie op maat, onze adviseurs staan voor u klaar. Neem contact op met ons, voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Zakendoen in de Golfstaten kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. U moet er goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (MVO). De Nederlandse overheid verwacht van alle Nederlandse bedrijven dat zij zich houden aan de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten of specifiek in Saoedi-Arabië

Marktrapporten

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Kijk voor meer marktrapporten over de Golfstaten op RVO.nl en hieronder:

Vragen over ondernemen in de Golfstaten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over kansrijke sectoren in de Golfstaten? Of andere vragen over ondernemen in de Golfstaten? Neem dan contact op met onze adviseurs voor gratis advies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?