Handel Nederland - Golfstaten

Laatst gecontroleerd op:
15 augustus 2023
Gepubliceerd op:
29 november 2017

Er is steeds meer handel tussen Nederland en de Golfstaten. Nederland voert vooral olie en gas in uit deze landen; in 2022 voor € 6,9 miljard. Dit is gestegen door de oorlog in Oekraïne. Nederland exporteert veel medische producten naar de Golfregio. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en de Golfstaten.

Recente economische ontwikkelingen

Landen die onder de Golfstaten vallen zijn Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De Saoedische economie is de grootste van deze landen. Daarna volgen de VAE en Qatar. Olie is het belangrijkste exportproduct van de regio. In 2020 werd de economie van de Golfstaten flink geraakt door de coronapandemie. De wereldwijde vraag naar olie nam in dat jaar af.

Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen weer hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. In 2022 was de economische groei (bbp) van de Golfstaten samen gemiddeld 7,3%. De Wereldbank verwacht een minder grote economische groei in 2023, namelijk maar 2,5%. Voor 2024 wordt weer een iets grotere groei verwacht van 3,2%. Let op: dit is een gemiddelde voor alle Golfstaten samen. De verwachte groei per Golfstaat verschilt.

Handelscijfers Nederland – Golfstaten

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en de Golfstaten

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 11,5 miljard 2022
Totale invoer € 10,4 miljard 2022
Handelsbalans € +1,1 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en alle landen die behoren tot de Golfstaten in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar de Golfstaten

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar de Golfstaten

Productgroep Bedrag Jaartal
Medicinale en farmaceutische producten € 626 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap € 535 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 507 miljoen 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 492 miljoen 2022
Zuivelproducten en eieren € 482 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de Golfstaten.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit de Golfstaten

Top 5 invoer vanuit de Golfstaten naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 6,9 miljard 2022
Organische chemische producten € 469 miljoen 2022
Non-ferrometalen € 407 miljoen 2022
Aardgas en industriegas € 334 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie € 273 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit de Golfstaten naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelscijfers EU - Golfstaten

Zoekt u cijfers over de handel tussen de EU en de Golfstaten (GCC)? Dan biedt de pagina Golfregio van de Europese Commissie veel informatie, waaronder een grafiek van de import en de export.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit de Golfstaten bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Handelsbelemmeringen

Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Ontdek uw kansen

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen in de Golfstaten? Of wilt u sparren over uw exportplannen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?