Regio Golfstaten

Laatst gecontroleerd op:
30 augustus 2023
Gepubliceerd op:
28 november 2017

Wilt u gaan ondernemen in de Golfstaten? Dan is het goed om u te verdiepen in de Golfregio. Bereidt u voor met kennis over de onderlinge samenwerking tussen de Golfstaten (GCC), recente ontwikkelingen en politieke achtergrondinformatie. U vindt het allemaal op deze pagina.

De Golfstaten zijn een interessante markt voor Nederlandse bedrijven. De overheden hebben duidelijke ambities, wat leidt tot zakelijke kansen in onder meer de landbouw en hightechsector. Verschillende Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief in deze regio.

Wilt u ook gaan ondernemen in de Golfstaten, maar twijfelt u nog welk land het beste bij uw plannen past? De landenadviseurs van RVO kunnen u helpen door een landenvergelijking op te stellen. Hierin vergelijken we voor u de marktsituatie in verschillende landen. Interesse? Neem contact op met ons.

De Gulf Cooperation Council (GCC)

De 6 Golfstaten zijn verenigd in de Samenwerkingsraad voor de Golf, beter bekend als de Gulf Cooperation Council (GCC). Deze raad vormt sinds 2003 een douane-unie. Dit houdt onder meer in dat ze een gemeenschappelijk invoertarief hebben. Ook hebben ze onderling veel regelgeving gelijkgetrokken. Dit kan voordelen bieden als u in meer dan één Golfstaat wilt ondernemen.

Wie horen er bij de GCC?

Gemeenschappelijke markt

Sinds januari 2008 vormen de 6 Golfstaten ook een gemeenschappelijke markt. Hierin kan vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen plaatsvinden. Dat betekent dat als uw goederen in een van de landen zijn ingeklaard, ze in het vrije verkeer van GCC zijn gebracht.

Btw-stelsel

De lidstaten hebben in 2017 een overeenkomst getekend over de heffing van btw in de GCC. 4 lidstaten (Saoedi-Arabië, de VAE, Bahrein en Oman) hebben nu btw ingevoerd. Er wordt 5% btw gerekend over de meeste goederen en diensten. Het nieuwe stelsel lijkt op het Europese btw-stelsel. Voor Qatar en Koeweit laat de invoering van btw nog op zich wachten.

De Verenigde Arabische Emiraten heeft een aparte pagina over VAT (VAT is de Engelse afkorting voor btw). Kijk op de landenpagina's van de Golfstaten hierboven voor informatie over de actuele exportregels per land.

Lees meer in onderstaande Engelstalige rapporten over btw in de Golfstaten:

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze Golfregio-adviseurs voor gratis advies.

Politieke ontwikkelingen in de Golfregio

De GCC liggen in de Golfregio, een groter gebied dat het hele Arabische schiereiland omvat. De politieke ontwikkelingen in deze regio kunnen gevolgen hebben als u zakendoet in dit gebied. Hieronder leest u nuttige informatie over de politieke situatie.

Conflict met Qatar

In 2017 brak er een conflict uit tussen de leden van het GCC. Een aantal Arabische landen in de regio (onder andere Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein) hebben toen de diplomatieke relaties met Qatar verbroken. In 2021 zijn de relaties weer hersteld.

Zakendoen in Jemen

Jemen is het enige land van het Arabisch schiereiland dat niet bij de GCC hoort. Jemen was in onderhandeling over het GCC-lidmaatschap en hoopte in 2016 toe te treden. Dit is tot op heden nog niet het geval. Op dit moment is het door een burgeroorlog ook heel moeilijk om zaken te doen in Jemen.

Onderzoek uw toekomstige markt

Zoekt u meer informatie over zakendoen in de Golfstaten? Wij hebben voor u een overzicht samengesteld met belangrijke bronnen. Versterk uw kennis met praktische informatie over zakendoen, sectorinformatie, zakelijke kansen en andere nuttige economische informatie over de Golfregio.

Praktische informatie over zakendoen

Sectorinformatie en zakelijke kansen

  • De rapporten over de Golfstaten op RVO.nl en op Internationaalondernemen.nl bieden informatie over onder meer zakelijke kansen, sectoren en handelsmissies. Op beide websites kunt u een specifiek land selecteren voor een relevante lijst met rapporten.
  • De Food and Agricultural Organization (FAO) biedt country profiles met informatie over de landbouwsector van elke Golfstaat.
  • De World Health Organization (WHO) biedt landeninformatie over de gezondheid in elke Golfstaat.

Economische informatie

Vragen over ondernemen in de Golfstaten?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de Golfstaten? Of vragen over ondernemen in een specifiek land binnen de Golfstaten? Neem dan contact op met onze adviseurs voor gratis advies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?