Regio Golfstaten

Gepubliceerd op:
28 november 2017
Laatst gecontroleerd op:
22 juli 2020

Wilt u gaan ondernemen in de Golfstaten? Dan is het goed om u te verdiepen in de Golfregio. Bereidt u voor met kennis over de onderlinge samenwerking tussen de Golfstaten (GCC), recente ontwikkelingen en politieke achtergrondinformatie. U vindt het allemaal op deze pagina.

De Golfstaten zijn een interessante markt voor Nederlandse bedrijven. De overheden hebben duidelijke ambities, wat leidt tot zakelijke kansen in onder meer de landbouw en hightechsector. Verschillende Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief in deze regio.

Wilt u ook gaan ondernemen in de Golfstaten, maar twijfelt u nog welk land het beste bij uw plannen past? RVO.nl kan u helpen door een landenvergelijking op te stellen. Hierin vergelijken we voor u de marktsituatie in verschillende landen. Interesse? Neem contact op met ons.

De Gulf Cooperation Council (GCC)

De 6 Golfstaten zijn verenigd in de Samenwerkingsraad voor de Golf, beter bekend als de Gulf Cooperation Council (GCC). Deze raad vormt sinds 2003 een douane-unie. Dit houdt onder meer in dat ze een gemeenschappelijk invoertarief hebben. Ook hebben ze onderling veel regelgeving gelijkgetrokken. Dit kan voordelen bieden als u in meer dan één Golfstaat wilt ondernemen.

Wie horen er bij de GCC?

Gemeenschappelijke markt

Sinds januari 2008 vormen de 6 Golfstaten ook een gemeenschappelijke markt. Hierin kan vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen plaatsvinden. Dat betekent dat als uw goederen in een van de landen zijn ingeklaard, ze in het vrije verkeer van GCC zijn gebracht.

Nieuw btw-stelsel

Vanaf 2018 gaan de Golfstaten btw heffen. Het nieuwe stelsel lijkt op het Europese btw-stelsel. De verwachting is dat in 2019 alle Golfstaten daadwerkelijk dit stelsel toepassen. Als voorbeeld kunt u kijken op Thevatuae.com. Hier vindt u informatie over welke gevolgen de veranderingen hebben voor zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten. Kijk op de landenpagina’s van de Golfstaten (zie het kopje 'Wie horen er bij de GCC?' hierboven) voor informatie over de actuele exportregels per land.

 

Politieke ontwikkelingen in de Golfregio

De GCC liggen in de Golfregio, een groter gebied dat het hele Arabische schiereiland omvat. De politieke ontwikkelingen in deze regio kunnen gevolgen hebben als u zakendoet in dit gebied. Hieronder leest u nuttige informatie over de actuele politieke situatie.

Conflict met Qatar

In 2017 brak er een conflict uit tussen de leden van het GCC. Een aantal Arabische landen in de regio (onder andere Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein) hebben de diplomatieke relaties met Qatar verbroken. Hier moet u rekening mee houden als u zakendoet in Qatar. Zo zijn op dit moment de grenzen tussen Qatar en de betreffende landen praktisch gesloten. Wees erop voorbereid dat dit het transport van goederen naar Qatar moeilijker kan maken.

Zakendoen in Jemen

Jemen is het enige land van het Arabisch schiereiland dat niet bij de GCC hoort. Op dit moment is het door een burgeroorlog heel moeilijk om zaken te doen in Jemen. De Nederlandse ambassade in Sanaa is tijdelijk gesloten. Wilt u toch meer informatie over zakendoen in Jemen? Neem dan contact op met saa-az@minbuza.nl. Verder biedt het ministerie van Buitenlandse Zaken meer informatie over de situatie in Jemen.

Onderzoek uw toekomstige markt

Zoekt u meer informatie over zakendoen in de Golfstaten? Wij hebben voor u een overzicht samengesteld met belangrijke bronnen. Versterk uw kennis met praktische informatie over zakendoen, sectorinformatie, zakelijke kansen en andere nuttige economische informatie over de Golfregio.

Praktische informatie over zakendoen

Sectorinformatie  en zakelijke kansen

  • De rapporten over de Golfstaten op RVO.nl en op Internationaalondernemen.nl bieden informatie over onder meer zakelijke kansen, sectoren en handelsmissies. Op beide websites kunt u een specifiek land selecteren voor een relevante lijst met rapporten.
  • De Food and Agricultural Organization (FAO) biedt country profiles met informatie over de landbouwsector van elke Golfstaat.
  • De World Health Organization (WHO) biedt landeninformatie over de gezondheid in elke Golfstaat.

Economische informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?