Zakendoen in Bahrein

Gepubliceerd op:
28 augustus 2019
Laatst gecontroleerd op:
14 februari 2023

Bahrein speelt een bescheiden rol op het economische wereldtoneel. Toch biedt deze eilandstaat ook kansen. Maar hoe doet u zaken in Bahrein? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Bahrein.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Bahrein? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Bahrein een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Bahrein

Als u zaken wilt doen in Bahrein is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Bahrein is een vrij kleine eilandstaat in de Perzische Golf. Bahrein is een constitutionele monarchie. Het inwonersaantal schommelt rond de 1,5 miljoen (2020).

Het bevolkingsaantal groeit momenteel vooral door (mannelijke) gastarbeiders uit India, Pakistan en Iran. Daarnaast zijn er vrij veel westerse expats die (tijdelijk) in het land wonen vanwege hun werk in de petrochemische sector.

Manama, de hoofdstad van Bahrein, is een zeer kosmopolitische stad met westerse, Indiase, Pakistaanse en Filipijnse zakenlieden en winkeleigenaars.

Economie van Bahrein

Economisch is Bahrein sterk afhankelijk van de verkoop van olie. Door het grillige verloop van de olieprijzen zet het koninkrijk steeds meer in op de verwerking en raffinage van olie. Dit type producten is minder gevoelig voor prijsschommelingen. Daarnaast zijn de winstmarges groter dan bij de verkoop van ruwe olie.

Andere belangrijke sectoren zijn de aluminiumproductie, horeca en detailhandel. Bahrein is ook het regionale centrum voor Islamitisch bankieren. Daarnaast is er in Bahrein ook een groeiende vraag naar luxegoederen en vakanties.

Op langere termijn wil Bahrein, net als andere landen in de Golfregio, inzetten op diversificatie van de economie. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van de toeristische en financiële sector.

Handel Nederland - Bahrein

Voor Nederland staat Bahrein op nummer 92 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2021). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Bahrein € 181,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Bosnië-Herzegovina en Panama. Bekijk het rapport Handelscijfers Nederland en Bahrein voor een overzicht van de import- en exportcijfers hieronder.

Wilt u meer weten over Bahrein, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bahrein.

Zakelijke kansen in Bahrein

Landbouw en luchtvaartindustrie bieden kansen voor Nederlandse ondernemers. Het Nederlandse diplomatieke netwerk in Bahrein heeft hierover 2 (Engelstalige) rapporten opgesteld.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Bahrein? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Bahrein.

Zakendoen in Bahrein

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Bahrein. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Bahrein staat op plaats 43 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Economic Development Board (EDB)

Bahrein heeft ook een publieke instelling die bedrijven helpt bij het zakendoen in Bahrein: de Economic Development Board (EDB). U kunt deze organisatie zien als de lokale variant van RVO.nl. De EDB biedt informatie over het starten van een bedrijf in Bahrein. Hou er wel rekening mee dat deze informatie geschreven is ter promotie van het zakendoen in Bahrein.

De EDB geeft ook informatie over wat de Bahreini's zelf zien als kansrijke sectoren.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Bahrein mogelijk zijn.

Exportregels voor Bahrein

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Bahrein. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Islamitische voorschriften

Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

In Bahrein is geen Nederlandse ambassade. De ambassade in Koeweit staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Bahrein. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in Koeweit en het honorair consulaat in Manama (Bahrein) op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u ook het reisadvies voor Bahrein.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Riyad (Saoedi-Arabië). Deze houdt zich ook bezig met Bahrein en de andere golfstaten.

Meer weten over Bahrein?

Vragen over ondernemen in Bahrein?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?