Zakendoen in Koeweit

Gepubliceerd op:
13 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Koeweit is een klein land maar de economie biedt veel kansen. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Koeweitse markt. Maar hoe doet u zaken in Koeweit? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Koeweit.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Koeweit? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Koeweit een succes te maken.

Inwoners van Koeweit

Als u zaken wilt doen in Koeweit is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Koeweit is een olierijke staat op het Arabisch Schiereiland en ligt aan de Perzische Golf. Het land is ongeveer half zo groot als Nederland en is een constitutionele monarchie. Koeweit, de hoofdstad van Koeweit, is een bruisende en moderne stad. U betaalt er met de Koeweitse dinar.

Het inwonersaantal schommelt rond de 4,7 miljoen (2020) en groeit rap sinds de jaren '60. Meer dan de helft van de inwoners van Koeweit komt uit het buitenland.

Economische situatie van Koeweit

Aardolie is het belangrijkste product van Koeweit. Toch zijn andere sectoren ook in opkomst, zoals water, duurzame energie, voedsel, bouw en infrastructuur en gezondheidszorg. Ook de financiële dienstverleningsindustrie groeit.

Gevolgen van de coronacrisis

Ook in Koeweit zijn de gevolgen van het coronavirus duidelijk merkbaar. Door de coronacrisis is de economie in 2020 met 7,9% gekrompen. Vooral de diensten- en industriesector zijn zwaar getroffen. De landbouwsector is daarentegen met 1% gegroeid. De volledige economische impact per sector is nog niet bekend. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen vindt u die hier. Lees ook het rapport van de Wereldbank over de economie van Koeweit.

Wilt u op zakenreis naar Koeweit? Er gelden inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de meest recente informatie over het reisadvies en de coronamaatregelen in Koeweit.

Handel Nederland - Koeweit

De handel tussen Nederland en Koeweit zit in de lift. Zowel de invoer vanuit Koeweit als de uitvoer naar Koeweit nemen toe. De invoer groeit daarbij iets sneller, maar beide zijn nu al een paar jaar vrij stabiel. Voor Nederland staat Koeweit op nummer 65 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Koeweit € 611,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Nieuw-Zeeland en Senegal. Bekijk ook onderstaand rapport voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Koeweit, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Koeweit.

Zakelijke kansen in Koeweit

Er liggen in Koeweit verschillende kansen voor Nederlandse ondernemers op de nexus (verbinding) van water, energie en voedsel.

De waterconsumptie in Koeweit behoort tot de hoogste ter wereld. Het water komt van ontzouting (desalinatie), afvalwaterzuivering en grondwater.

Voor energie liggen de meeste kansen op het gebied van duurzame energie. Op dit moment komt de meeste energie in Koeweit van ruwe olie. De duurzame energie bedraagt momenteel minder dan 1% van het totale energiegebruik. Koeweit wil de komende decennia meer duurzame energie ontwikkelen. Volgens The Kuwait National Development Plan (pdf) moet in 2035 15% van alle energie uit duurzame bronnen komen.

Daarnaast produceert Koeweit zelf voedsel, maar importeert het ook veel. In de aanvoerketen van voedsel liggen kansen in verbeteringen van de verwerking, opslag en consumptie.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Voorbeelden van kansen voor Nederlandse ondernemers in deze nexus:

  • pompen op zonne-energie;
  • ontzouting (desalinatie) op basis van duurzame energie;
  • efficiëntie van de watervoorziening;
  • kassen en koelingssystemen;
  • biogas uit stortplaatsen.

Bekijk alle kansen in de infographic in onderstaand Kuwait Nexus rapport (pagina 9).

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Koeweit? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Koeweit. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Koeweit

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Koeweit. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Koeweit staat op plaats 83 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Koeweit mogelijk zijn.

Exportregels voor Koeweit

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Koeweit. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Algemene importvergunning

Alleen Koeweitse burgers en bedrijven die een registratie hebben bij het ministerie van Handel en Industrie, en vervolgens een algemene importvergunning hebben verkregen, mogen importprocedures uitvoeren. Dit staat in de Companies Law No. 25 of 2012.

Lees meer over deze wetgeving op Lexicology. Let op: dit is een juristenplatform, geen overheidswebsite. Of kijk op de Access2Markets portal onder het kopje 'Registration and Import Regulations'. Vul eerst het land en de HS-code in.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Halalcertificering

Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Loopt u vast bij uw zaken in Koeweit? De Nederlandse ambassade staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Koeweit. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Meer weten over Koeweit?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exporteren naar Koeweit? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?