Zakendoen in Koeweit

Gepubliceerd op:
13 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
16 november 2023

Koeweit is een klein land maar de economie biedt veel kansen. Veel Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Koeweitse markt. Maar hoe doet u zaken in Koeweit? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Koeweit. Lees meer over zakelijke kansen, exportregels en IMVO in Koeweit.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Koeweit? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Koeweit een succes te maken.

Wilt u meer weten over het land Koeweit, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Koeweit.

Inwoners en maatschappij van Koeweit

Als u zaken wilt doen in Koeweit is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Koeweit is een olierijke staat op het Arabisch Schiereiland en ligt aan de Perzische Golf. Het land is ongeveer half zo groot als Nederland en is een constitutionele monarchie. Koeweit, de hoofdstad van Koeweit, is een bruisende en moderne stad. U betaalt er met de Koeweitse dinar.

Het inwonersaantal schommelt rond de 4,8 miljoen (2022) en groeit rap sinds de jaren '60. Meer dan de helft van de inwoners van Koeweit komt uit het buitenland.

Economie van Koeweit

Aardolie is het belangrijkste product van Koeweit. Toch zijn andere sectoren ook in opkomst, zoals water, duurzame energie, voedsel, bouw en infrastructuur en gezondheidszorg. Ook de financiële dienstverleningsindustrie groeit.

Recente economische ontwikkelingen

Koeweit kwam in 2020 in een recessie als gevolg van de coronapandemie. De economie kromp toen met 8,9%. De olie-industrie is belangrijk voor Koeweit. Door de oorlog in Oekraïne zijn de olieprijzen hard gestegen, wat gunstig is voor olieproducerende landen. De Koeweitse economie groeide in 2022 met 7,9% door deze hoge olieprijzen.

De Wereldbank verwacht voor 2023 een economische groei van 2,7% en voor 2024 een economische groei van 2,6%. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Kuwait's Economic Update (pdf).

New Kuwait Vision 2035: Kuwait National Development Plan

In 2017 heeft de overheid van Koeweit het programma 'New Kuwait Vision 2035' bekend gemaakt. Dit programma duurt tot 2035 en is steeds opgeknipt in delen van 5 jaar. Het doel van het programma is om Koeweit een financiële, culturele en institutionele leider te maken in de Golfregio. Er zijn 7 belangrijke onderwerpen: de Koeweitse overheid, economie, infrastructuur, leefomgeving, gezondheidszorg, arbeidsmarkt en globale positie.

Bekijk de website over New Kuwait 2035 en lees het programma. De Wereldbank heeft een uitgebreide pdf met de doelen van 2021-2025 als onderdeel van new Kuwait Vision 2035.

Handel Nederland - Koeweit

In 2022 groeide de export van Nederlandse goederen naar Koeweit naar € 676 miljoen. In 2021 was dit € 546 miljoen. Nederland exporteert vooral medicinale producten, groente, fruit, zuivelproducten en eieren naar Koeweit. De import uit Koeweit is in 2022 iets gedaald, namelijk van € 195 miljoen in 2021 naar € 174 miljoen in 2022. Nederland importeert vooral ruwe olie en organische chemische producten.

Lees meer over import- en exportcijfers met Koeweit op de website van het CBS. Op de goederenhandelspagina van het CBS vindt u voor hoeveel euro er aan verschillende type goederen werd ingevoerd en uitgevoerd.

Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Koeweit hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Handelsrelatie EU - Koeweit

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

Zakelijke kansen in Koeweit

Kansrijke sectoren in Koeweit zijn met name de voedings-, water en energiesector.

Voedings-, water- en energiesector

Net als in andere landen in de Golfstaten, liggen er voor Nederlandse ondernemers in Koeweit veel kansen in de voedings-, water- en energiesectoren. Met name de nexus, de interactie, tussen deze sectoren.

De waterconsumptie in Koeweit behoort tot de hoogste ter wereld. Het water komt van ontzouting (desalinatie), afvalwaterzuivering en grondwater.

Voor energie liggen de meeste kansen op het gebied van duurzame energie. Op dit moment komt de meeste energie in Koeweit van ruwe olie. De duurzame energie bedraagt momenteel minder dan 1% van het totale energiegebruik. Koeweit wil de komende decennia meer duurzame energie ontwikkelen. Volgens New Kuwait Vision 2035: The Kuwait National Development Plan (pdf) moet in 2035 15% van alle energie uit duurzame bronnen komen.

Daarnaast produceert Koeweit zelf voedsel, maar importeert het ook veel. In de aanvoerketen van voedsel liggen kansen in verbeteringen van de verwerking, opslag en consumptie.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Voorbeelden van kansen voor Nederlandse ondernemers in deze nexus:

  • pompen op zonne-energie;
  • ontzouting (desalinatie) op basis van duurzame energie;
  • efficiëntie van de watervoorziening;
  • kassen en koelingssystemen;
  • biogas uit stortplaatsen.

Hieronder vindt u een rapport over de kansen in de voedings-, water- en energiesector in Koeweit. Bekijk alle kansen in de infographic in onderstaand Kuwait Nexus rapport (pagina 9).

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Koeweit? Of bent u op zoek naar zakenpartners in duurzame energie, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Koeweit. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Koeweit

Ease of Doing Business

Koeweit staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 83e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Koeweit scoort goed op de onderwerpen: registeren van een onderneming, registratie van onroerend goed en aansluiting van elektriciteit.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Op de website van de Koeweitse overheid vindt u informatie over het starten van een onderneming in Koeweit.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Koeweit mogelijk zijn.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Exportregels voor Koeweit

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Koeweit. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Algemene importvergunning

Alleen Koeweitse burgers en bedrijven die een registratie hebben bij het ministerie van Handel en Industrie, en vervolgens een algemene importvergunning hebben verkregen, mogen importprocedures uitvoeren. Dit staat in de Companies Law No. 25 of 2012.

Lees meer over deze wetgeving op Lexicology. Let op: dit is een juristenplatform, geen overheidswebsite. Of kijk op de Access2Markets portal onder het kopje 'Registration and Import Regulations'. Vul eerst het land en de HS-code in.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Halalcertificaat

Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Tijdelijke invoer: geen ATA-carnet

Koeweit is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Hulp van de ambassade

Loopt u vast bij uw zaken in Koeweit? De Nederlandse ambassade staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Koeweit. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade in Koeweit op de website The Netherlands and You. Op Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Koeweit.

Op de website Agroberichten buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Riyad (Saoedi-Arabië). Deze houdt zich ook bezig met landbouwkansen en vragen over Koeweit en de andere Golfstaten.

Meer weten over Koeweit?

Vragen over ondernemen in Koeweit?

Heeft u vragen over een bedrijf starten, exportregels of kansrijke sectoren in Koeweit? Of andere vragen over ondernemen in Koeweit? Onze adviseurs helpen u graag verder met gratis advies.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?