Zakendoen in Oman

Gepubliceerd op:
8 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
10 januari 2022

Bij handel met de Golfstaten denkt men misschien niet als eerste aan Oman. Toch is ook Oman een belangrijke handelspartner van Nederland. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Omaanse markt. Waar liggen de meeste kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Oman.

Muscat, Oman (foto: Andrew Moore)

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Inwoners van Oman

Als u zaken wilt doen in Oman is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Oman ligt op het Arabische schiereiland en grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Het is een absolute monarchie. Het inwonersaantal schommelt rond de 4,4 miljoen (2020). Masqat is de hoofdstad van Oman.

Het overgrote gedeelte van de Omaanse bevolking woont in steden. Ongeveer 15,5% woont op het platteland. De voertaal in Oman is Arabisch. Sinds 1970 wonen steeds meer buitenlandse arbeiders en expats in Oman, onder andere uit Westerse landen, India en de Filipijnen. De overheid van Oman voert sinds de jaren 80 beleid om de afhankelijkheid van buitenlandse arbeiders te verminderen en de arbeidskansen van Omaanse burgers te vergroten.

Economische situatie van Oman

De energiesector is de belangrijkste sector in Oman; de voornaamste inkomstenbronnen zijn olie en gas. Andere belangrijke sectoren zijn infrastructuur, financiën, bouw, detailhandel, toerisme en transport. Maar ook landbouw en aquacultuur zijn groeiende markten.

Gevolgen van de coronacrisis

De Wereldbank voorspelt dat de economie van Oman, door de coronacrisis en de dalende olieprijzen, zal krimpen. Door afspraken met de OPEC om minder olie te produceren, was de groei van het Omaanse bruto nationaal product (bnp) al afgeremd tot -0,8%. De Wereldbank verwacht dat het bnp in 2020 met 9,4% daalt. Voor 2021 en 2022 is de voorspelling dat dit zich weer iets herstelt en dat het bnp met 0,5 en 7,9% groeit.

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Oman's Economic Update - Oktober 2020 (pdf).

Door het coronavirus is Oman een hoogrisicogebied en worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Naast een vaccinatiebewijs moet u een negatieve testuitslag kunnen tonen van maximaal 96 uur oud. Let op: een herstelbewijs wordt in Oman niet erkend. Bij een onvolledige vaccinatie moet u 7 dagen in quarantaine. Kijk op Nederland Wereldwijd voor de meest recente informatie over de regels voor inreizen en andere coronamaatregelen in Oman.

Handel Nederland - Oman

De handel tussen Nederland en Oman neemt toe. Dat geldt vooral voor de export naar Oman, die in 2017 piekte. De import schoot in 2018 ook flink omhoog maar is in 2019 weer gestabiliseerd op het niveau van de jaren ervoor.

Voor Nederland staat Oman op nummer 79 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Oman € 463,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Iran en Ivoorkust. Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Oman, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet over Oman.

Effect coronacrisis op handel tussen Nederland en Oman

De coronacrisis heeft effect op de handel tussen Nederland en Oman. Het CBS houdt cijfers bij. Als u de voorlopige import- en exportcijfers over 2020 vergelijkt met die van 2019 krijgt u een idee van de impact van corona op de handel. 

Zakelijke kansen in Oman

Net als in andere landen in de Golfstaten, liggen er voor Nederlandse ondernemers in Oman veel kansen in de voedings-, water- en energienexus. Denk aan druppelirrigatie, aquacultuur, irrigatiepompen en verticale landbouw. Lees onderstaand rapport voor een compleet beeld van deze kansen. 

Vragen? Neem contact op met RVO

Heeft u vragen over het zakendoen in Oman? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Oman. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Oman

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Oman. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Oman staat op plaats 68 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Investeringsgidsen Omaanse overheid

Omanuna, de onlineportal van Oman, biedt online support over het starten van een onderneming. Maar ook over de wetten, vergunningen en registraties die erbij komen kijken.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Oman mogelijk zijn.

Exportregels voor Oman

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Oman. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Andere bronnen

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Islamitische voorschriften

Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

Loopt u vast bij uw zaken in Oman? De ambassade in Muscat staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Oman. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Meer weten over Oman?

Vragen over ondernemen in Oman?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?