Zakendoen in Oman

Gepubliceerd op:
8 april 2021
Laatst gecontroleerd op:
16 november 2023

Bij handel met de Golfstaten denkt men misschien niet als eerste aan Oman. Toch zijn er veel kansen op bijvoorbeeld het gebied van water en energie. Diverse Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Omaanse markt. Waar liggen de meeste kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Oman. Lees meer over zakelijke kansen, exportregels en IMVO in Oman.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Oman? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Oman een succes te maken.

Wilt u meer weten over Oman, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oman.

Inwoners en maatschappij van Oman

Als u zaken wilt doen in Oman, is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Oman ligt op het Arabische schiereiland en grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Het is een absolute monarchie. Het inwonersaantal schommelt rond de 4,5 miljoen (2021). Muscat is de hoofdstad van Oman.

Het overgrote gedeelte van de Omaanse bevolking woont in steden. Ongeveer 15,5% woont op het platteland. De voertaal in Oman is Arabisch. Sinds 1970 wonen steeds meer buitenlandse arbeiders en expats in Oman, onder andere uit Westerse landen, India en de Filipijnen. De overheid van Oman voert sinds de jaren 80 beleid om de afhankelijkheid van buitenlandse arbeiders te verminderen en de arbeidskansen van Omaanse burgers te vergroten.

Gulf Cooperation Council (GCC)

Oman vormt samen met Bahrein, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Saoedi-Arabië de Golfregio. De 6 Golfstaten zijn verenigd in de Samenwerkingsraad voor de Golf, beter bekend als de Gulf Cooperation Council (GCC). Deze raad vormt sinds 2003 een douane-unie. Ook hebben zij samen een gemeenschappelijke markt. Hierin kan vrij verkeer van kapitaal, goederen en personen plaatsvinden. Lees meer over zakendoen in de Golfstaten.

Economie van Oman

De economie van Oman is sterk afhankelijk van de handel in olie. De nieuwe focus op de energietransitie zorgt voor kansen.

Recente economische ontwikkelingen

De economie van Oman heeft zich na 2020 hersteld door de groeiende olieopbrengsten. De Omaanse economie groeide in 2022 met 5%. De Wereldbank verwacht voor 2023 een economische groei van 4,3%. Voor 2024 wordt een kleine daling verwacht met een economische groei van 2,4%. 

Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Oman's Economic Update (pdf).

Vision 2040

In 2020 heeft de Sultan van Oman het economische en sociale programma Vision 2040 goedgekeurd. Dit is een verzameling van plannen en doelen waar het land in de periode van 2021-2040 aan wil werken. Belangrijke onderwerpen om het land te laten groeien zijn hierin meegenomen. Denk aan werkgelegenheid, welzijn en duurzaamheid.

Bekijk voor meer informatie de website van Oman Vision 2040 en lees het rapport Vision 2040.

  Handel Nederland - Oman

  Na het piekjaar 2017 neemt de export naar Oman steeds verder af. In 2022 zien we weer een groei vergeleken met de jaren ervoor. Nederland exporteerde toen voor € 365 miljoen naar Oman. In 2021 was dit € 257 miljoen euro. Nederland exporteert vooral machines en vervoermaterieel en chemische producten naar Oman. De import uit Oman schoot in 2018 flink omhoog maar is in de jaren erna ingezakt. In 2022 is ook bij import weer een groei te zien. Er is in 2022 voor € 140 miljoen aan goederen uit Oman ingevoerd, vergeleken met € 95 miljoen in 2021.

  Lees meer over import- en exportcijfers met Oman op de website van het CBS. Op deze pagina van het CBS kunt u zien voor hoeveel euro er aan verschillende type goederen werd ingevoerd en uitgevoerd.

  Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Oman hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

  Handelsrelatie EU - Oman

  Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

  Zakelijke kansen in Oman

  Kansrijke sectoren in Oman zijn met name de voedings-, water en energiesector. Ook de logistieke sector biedt mogelijkheden. Andere belangrijke sectoren zijn infrastructuur, financiën, bouw, detailhandel en toerisme.

  Voedings-, water- en energiesector

  Net als in andere landen in de Golfstaten, liggen er voor Nederlandse ondernemers in Oman veel kansen in de voedings-, water- en energiesectoren. Met name de nexus, de interactie, tussen deze sectoren. Denk aan druppelirrigatie, aquacultuur, irrigatiepompen en verticale landbouw. Oman investeert de komende jaren fors om duurzaam om de omgang met water te verduurzamen. Nederland heeft op dit gebied een goede reputatie in Oman. Ook de verduurzaming van landbouw en energie zijn prioriteiten voor de Omaanse overheid en brengt dus veel zakelijke kansen met zich mee.

  Oman is volop bezig met het ontwikkelen van kansen in de energietransitie. Het land investeert veel in de productie van hernieuwbare energie om de economie meer divers te maken. De markt is nu nog sterk afhankelijk is van olie- en gasinkomsten. Dankzij de vele zon- en winduren en de hoeveelheid aan ruimte, heeft Oman een enorm potentieel als regionale hub voor (groene) waterstof. Dit biedt veel kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven.

  Hieronder vindt u een rapport over de kansen in de voedings-, water- en energiesector in Oman:

  Logistieke sector

  Naast deze sectoren, biedt ook de logistieke sector in Oman mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. De haven van Rotterdam heeft een aandeel van 50% in de haven van Sohar, een grote en snelgroeiende zeehaven. Daarnaast zijn er vrijhandelszones in Sohar, Duqm en Salalah. Oman heeft een uitstekende positie om zich verder te ontwikkelen als logistieke hub van wereldformaat, zeker met het Indiaas subcontinent en de Afrikaanse oostkust als achterland.

  Marktrapporten

  De Nederlandse ambassade heeft onderzoek laten doen naar de kansen in de sectoren afvalbeheer, energie, aquacultuur, landbouw en de nexus (=interactie ) tussen water, energie en voedsel. Wilt u meer lezen over deze kansen? Vraag dan een rapport van onze sectorstudies aan via mus-ea@minbuza.nl.

  Het Regionale Business Development team heeft 2 marktstudies gepubliceerd over de zonne-energiesector in de Golfregio (2021) en de watersector in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

  Ondernemen in Oman

  Ease of Doing Business

  Oman staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 68e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Oman scoort goed op de onderwerpen infrastructuur, registratie van onroerend goed en aansluiting van elektriciteit.

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Investeringsgidsen Omaanse overheid

  Omanuna, de online portal van Oman, biedt online support bij het starten van een onderneming. U vindt er ook informatie over de wetten, vergunningen en registraties die erbij komen kijken. Bekijk ook de Investors Guide met uitleg over de verschillende bedrijfsvormen en hoe deze op te zetten in Oman. Andere handige websites van de Omaanse overheid zijn Invest Easy en Invest Oman.

  Speciale Economische Zones en Free Zones

  Oman heeft meerdere Speciale Economische Zones en Free Zones. In deze vrijhandelszones kunt u gebruikmaken van aantrekkelijke economische voordelen. Lees meer over de verschillende Speciale Economische en Free Zones op de website van Public Authority for Special Economic Zones and Free Zones.

  Hulp bij financiering nodig?

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

  Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Oman mogelijk zijn.

  Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

  Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

  De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

  Onderzoek de risico's

  Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

  Meer weten of hulp nodig?

  Exportregels voor Oman

  Access2Markets

  De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Oman. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

  Andere bronnen

  De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

  Halalcertificaat

  Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.

  Export strategische goederen

  Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

  ATA-Carnet bij tijdelijke invoer

  Oman is niet aangesloten bij het ATA-Carnet. U kunt dus geen gebruik maken van het ATA-Carnet wanneer u goederen tijdelijk meeneemt naar Oman. 

  Hulp van de ambassade

  Loopt u vast bij uw zaken in Oman? De Nederlandse ambassade in Muscat staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Oman. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven. Kijk op nederlandwereldwijd.nl voor meer informatie over de ambassade in Muscat en het actuele reisadvies.

  Meer weten?

  Vragen over ondernemen in Oman?

  Heeft u vragen over een bedrijf starten, exportregels of kansrijke sectoren in Oman? Of andere vragen over ondernemen in Oman? Onze adviseurs helpen u graag verder met gratis advies.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?