Zakendoen in Oman
Bij handel met de Golfstaten denkt men misschien niet als eerste aan Oman. Net als de andere Golflanden is Oman een grootverbruiker van water en energie. Daarom wil het land anders omgaan met water, voedsel en energie. Hierin heeft Nederland veel kennis en kunde, dus er liggen volop kansen voor Nederlandse ondernemers in Oman.
Diverse Nederlandse ondernemers zijn al met succes actief op de Omaanse markt. Waar liggen de meeste kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Oman.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Oman? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Oman een succes te maken.
Wilt u meer weten over Oman, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oman.
Inwoners van Oman
Als u zaken wilt doen in Oman, is het goed om de politieke en economische situatie van het land te kennen. Oman ligt op het Arabische schiereiland en grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Het is een absolute monarchie. Het inwonersaantal schommelt rond de 4,4 miljoen (2020). Masqat is de hoofdstad van Oman.
Het overgrote gedeelte van de Omaanse bevolking woont in steden. Ongeveer 15,5% woont op het platteland. De voertaal in Oman is Arabisch. Sinds 1970 wonen steeds meer buitenlandse arbeiders en expats in Oman, onder andere uit Westerse landen, India en de Filipijnen. De overheid van Oman voert sinds de jaren 80 beleid om de afhankelijkheid van buitenlandse arbeiders te verminderen en de arbeidskansen van Omaanse burgers te vergroten.
Economie van Oman
Oman is volop bezig met het ontwikkelen van kansen in de energietransitie. Het land investeert veel in de productie van hernieuwbare energie om de economie meer divers te maken. De markt is nu nog sterk afhankelijk is van olie- en gasinkomsten. Dankzij de vele zon- en winduren en de hoeveelheid aan ruimte, heeft Oman een enorm potentieel als regionale hub voor (groene) waterstof. Dit biedt veel kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven.
De kansen liggen met name in de water-, voedings- en energienexus. Oman investeert de komende jaren fors om duurzaam om de omgang met water te verduurzamen. Nederland heeft op dit gebied een goede reputatie in Oman. Ook de verduurzaming van landbouw en energie zijn prioriteiten voor de Omaanse overheid en brengt dus veel zakelijke kansen met zich mee. De Nederlandse ambassade heeft onderzoek laten doen naar de kansen in de sectoren afvalbeheer, energie, aquacultuur, landbouw en de nexus (=interactie ) tussen water, energie en voedsel. Wilt u meer lezen over deze kansen? Vraag dan een rapport van onze sectorstudies aan via MUS-EA@minbuza.nl
Naast deze sectoren, biedt ook de logistieke sector in Oman mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven. De haven van Rotterdam heeft een aandeel van 50% in de haven van Sohar, een grote en snelgroeiende zeehaven. Daarnaast zijn er vrijhandelszones in Sohar, Duqm en Salalah. Oman heeft een uitstekende positie om zich verder te ontwikkelen als logistieke hub van wereldformaat, zeker met het Indiaas subcontinent en de Afrikaanse oostkust als achterland.
Het Regionale Business Development team heeft 2 marktstudies gepubliceerd over de zonne-energiesector in de Golfregio (2021) en de watersector in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.
Lees meer over de markstudie zonne-energie in de Golfregio
Lees meer over de markstudie water in de Golfregio
Andere belangrijke sectoren zijn infrastructuur, financiën, bouw, detailhandel, toerisme en transport.
Lees voor meer informatie over het zakendoen in Oman de volgende rapporten :
- Dentons - Global tax guide to doing business in Oman
- Doing Business in Oman - Kreston Global
- Insights - KPMG Oman
- Analysis Oman Budget 2022
Recente economische ontwikkelingen
De economie van Oman herstelt zich voorspoedig, dankzij de afzwakkende pandemie en de groeiende olieopbrengsten. De Wereldbank voorspelt in 2022 een groei van 5%, die over de periode 2023-2024 zal doorzetten tot een gemiddelde groei van 2,7% per jaar.
Wilt u meer weten? Lees dan het volledige rapport van de Wereldbank: Oman's Economic Update (pdf).
Handel Nederland - Oman
Na het piekjaar 2017 neemt de export naar Oman steeds verder af. In 2021 exporteerde Nederland voor € 250 miljoen naar Oman. Oman staat daarmee op de 83e plaats van landen waarnaar Nederland exporteert. Dat is vergelijkbaar met de export naar landen als Peru en Libanon. Nederland exporteert vooral machines en vervoermaterieel en chemische producten naar Oman. De import schoot in 2018 ook flink omhoog maar is in de jaren erna gestabiliseerd op het niveau van de jaren ervoor. Bekijk ook het document met handelscijfers van Nederland en Oman hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.
Zakelijke kansen in Oman
Net als in andere landen in de Golfstaten, liggen er voor Nederlandse ondernemers in Oman veel kansen in de voedings-, water- en energienexus. Denk aan druppelirrigatie, aquacultuur, irrigatiepompen en verticale landbouw. Lees onderstaand rapport voor een compleet beeld van deze kansen.
Vragen? Neem contact op met RVO
Heeft u vragen over het zakendoen in Oman? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de luchtvaart, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Oman. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.
Ondernemen in Oman
Ease of Doing Business
Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Oman. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Oman staat op plaats 68 in de Ease of Doing Business (2020).
Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.
Investeringsgidsen Omaanse overheid
Omanuna, de onlineportal van Oman, biedt online support over het starten van een onderneming. Maar ook over de wetten, vergunningen en registraties die erbij komen kijken.
Hulp bij financiering nodig?
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Oman mogelijk zijn.
Exportregels voor Oman
Access2Markets
De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Oman. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.
Andere bronnen
De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:
- De Kamer van Koophandel heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures bij dierlijke producten en plantaardige producten.
- De Douane van Oman biedt informatie over exportregels.
- Atradius biedt verzekeringen voor het exporteren naar onder andere Oman.
Islamitische voorschriften
Voor een groot deel van de handel is een halalcertificaat vereist. Er zijn wereldwijd (nog) geen bindende uniforme normen en certificeringsvereisten. Lees onze informatie over halalcertificering als u hier meer over wilt weten.
Export strategische goederen
Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).
Hulp van de ambassade
Loopt u vast bij uw zaken in Oman? De ambassade in Muscat staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Oman. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Meer weten?
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Oman.
- Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Oman.
- Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen.
- Lees onze Do's-and-don'ts in de Golfstaten voor tips over de zakencultuur.
Vragen over ondernemen in Oman?
Onze adviseurs helpen u graag verder.