Verantwoord ondernemen in Saoedi-Arabië

Gepubliceerd op:
8 maart 2012
Laatst gecontroleerd op:
23 augustus 2023

Om succesvol zaken te doen in Saoedi-Arabië is het belangrijk om de cultuur te begrijpen en de islamitische wetgeving te respecteren. Daarnaast verwacht de Nederlandse overheid van ondernemers dat zij op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen in het buitenland. Op deze pagina leest u meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen in Saoedi-Arabië, risico's en tips.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Saoedi-Arabië biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Saoedi-Arabië. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.

Corruptiebestrijding

Corruptie kan een serieuze barrière vormen voor het zakendoen in Saoedi-Arabië. Denk eraan dat corruptie illegaal is volgens Nederlandse wetgeving, ook als het in het buitenland gebeurd. Bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) vindt u de richtlijnen voor corruptiebestrijding.

Enkele tips voor verantwoord ondernemen

  • Doe grondig onderzoek naar de juiste Saoedische partners voordat u een contract of overeenkomst aangaat.
  • Neem ethiek, duurzaamheid en mensenrechtenrechten mee in uw bedrijfsuitvoering en kernstrategie.
  • Bekijk de do's-and-don'ts van het zakendoen in Saoedi-Arabië voor tips over de zakencultuur.

Meer weten of hulp nodig?

Heeft u vragen over verantwoord ondernemen in Saoedi-Arabië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?