Exportregels India

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2021

Goed product? Check. Marktonderzoek? Gedaan. Ambitie om internationaal succes te boeken? In overvloed aanwezig. U bent klaar om te gaan exporteren naar India. Toch? Helaas is het niet zo simpel. Maar geen nood. RVO helpt u om uw weg te vinden naar de Indiase markt.

Ieder land stelt zijn eigen voorwaarden op het gebied van handel. Sommige regels zijn er om consumenten te beschermen, andere voor het milieu en weer andere moeten de thuismarkt beschermen voor (oneerlijke) concurrentie. Op deze pagina helpen we u bij het vinden van de regels en voorwaarden voor handel met India.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar India. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Exportregels en -verplichtingen India

Wilt u exporteren naar India? Dan zijn er aan aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Afhankelijk van u product moet u zaken regelen bij Nederlandse of Indiase instanties. Dit kan bijvoorbeeld om een certifcaat gaan of een douane-aangifte.

Op de onderstaande pagina's kunt u meer lezen over wat u in Nederland moet regelen en wat u bij aankomst in India moet regelen of geregeld moet hebben.

Producteisen bij export naar India

Voordat u uw producten naar India verstuurt, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle eisen en verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product als eisen aan de verpakking en etikettering van uw producten zijn.

Voldoen uw producten niet aan de Indiase eisen? Dan mag u uw product mogelijk niet op de markt brengen.

Op de onderstaande pagina's staat waar u informatie vindt over producteisen en wat de belangrijkste verpakkingseisen zijn.

Exportverplichtingen: zelf regelen of uitbesteden?

Een land als India heeft ingewikkelde douaneregelgeving. Daarnaast kan de omgang met overheidsinstellingen als moeizaam en stroperig ervaren worden. Dit maakt het soms prettiger om de douane- en importformaliteiten door een gespecialiseerde partij te laten afhandelen. Daarvoor bestaan verschillende opties.

Douane-expediteur

Een douane-expediteur is een tussenpersoon die bij het exporteren van producten alle douane-formaliteiten voor u afhandelt. Zij regelen het in- en uitklaren, zowel bij de douane in Nederland als in het bestemmingsland. Douane-expediteurs zijn verder niet betrokken bij het logistieke proces, oftewel het vervoer naar het afnemer. Dit doet u zelf of u laat het doen door een transporteur/vervoerder.

Expediteur

Wilt u zowel de douane-formaliteiten als het logistieke proces uitbesteden? Kies dan voor een expediteur. Een expediteur is een tussenpersoon die voor u het vervoer regelt én alle (export)verplichtingen die bij het exporteren van uw product komen kijken. Afhankelijk van uw wensen, kan een expediteur ook zorgen voor verzekeringen, benodigde exportdocumenten en het hele logistieke proces van u naar de koper.

Het nadeel van een expediteur zijn de kosten. Daarnaast geeft u het proces uit handen en blijft kennis buiten de organisatie. Als u veel wilt exporteren, kan het voordeliger zijn deze kennis intern op te bouwen.

Wat is de beste keuze voor u?

Of u de afwikkeling van douaneprocedures uitbesteedt of in eigen hand houdt, is afhankelijk van uw situatie. Exporteert u zelden en/of veel verschillende producten? Dan kan het – gezien de ingewikkelde regels rondom douane- en importregels – beter zijn om dit uit te besteden.

Bent u daarentegen van plan om veel te exporteren of exporteert u een specifiek product met een vaste afnemer? Dan kan het handig zijn om de zaken rondom exporteisen en douaneregels zelf af te handelen. Zo bouwt u waardevolle kennis op en houdt u controle over het exportproces.

Onze adviseurs denken graag met u mee over wat het beste bij uw situatie past. Neem contact op met ons voor een gratis adviesgesprek.

Meer informatie

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over exportregels, tarieven en invoerverplichtingen van landen buiten de EU, waaronder India. Heeft u niet eerder met de portal gewerkt? Kijk dan eens op onze pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets-portal.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar India? Neem dan contact op met een van onze experts.

Vragen over exporteren naar India?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?