7 tips om zakelijke kansen te verzilveren bij de Olympische Spelen van 2026

Gepubliceerd op:
22 mei 2023
Laatst gecontroleerd op:
24 januari 2024

De Olympische en Paralympische Spelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d’Ampezzo. Olympische Spelen bieden naast sportieve kansen ook zakelijke kansen voor ondernemers. Roeland Slagter, economisch adviseur bij het consulaat in Milaan, geeft 7 tips hoe ondernemers de kansen kunnen verzilveren.

Exportkansen
Profielfoto Roeland Slagter

Roeland Slagter woont al 13 jaar in Italië en werkt sinds 3 jaar op de economische afdeling van het Nederlandse consulaat in Milaan. Zijn expertisegebieden zijn duurzame mobiliteit en healthy ageing. "De Olympische Winterspelen kwamen op een gegeven moment op onze radar en pasten goed bij waar we als consulaat al mee bezig zijn. Samen met collega Kea Kwant hebben we een kernteam gevormd dat zich specifiek met de Spelen bezighoudt."

Waarom zijn deze Spelen zo interessant voor Nederlandse ondernemers? Roeland Slagter: "De gemiddelde consument die thuis kijkt heeft veel interesse in de Spelen. Economisch is het ook heel interessant voor bedrijven. Daarnaast zijn deze Spelen relatief dichtbij voor bedrijven en zonder coronarestricties; anders dan tijdens de laatste Winterspelen in Beijing."

Daarom maakt het consulaat samen met RVO een rapport om deze kansen voor de Olympische en Paralympische Spelen uit te lichten, maar ook om te kijken naar kansen in de hele sportsector in Italië. "Dat is heel breed. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over stadionbouw in andere regio's."

1. Houd oog voor kansen bij duurzame oplossingen

De officiële naam van de Winterspelen – Milano Cortina 2026 – geeft al aan dat niet alles op één locatie zal plaatsvinden. Roeland Slagter vertelt dat er nog nooit een Winterspelen is georganiseerd waarvan de locaties zo ver uit elkaar liggen. Een enorme uitdaging. "Er is 450 kilometer afstand van de ene naar de andere kant. Dat is ook wel nodig, want in Milaan kun je niet skiën."

Dat geeft grote infrastructurele uitdagingen. Zoals het bouwen van meerdere Olympische dorpen en het regelen van transport tussen verschillende locaties. Een mega-logistieke operatie vertelt Slagter. "Elke nationale sportfederatie moet nadenken over de beste locatie. Waar plaats ik de sporters, de fysiotherapeuten? En alle locaties moeten óók geschikt zijn voor paralympische spelen."

Duurzaamheid is een belangrijk thema bij deze Spelen. Zo worden 13 van de 14 te bouwen structuren (stadions, banen, etc.) hergebruikt. Slagter wijst ook op duurzame oplossingen als elektrische bussen, hergebruik van water in een Olympisch dorp, of alles wat duurzaam is voor de hospitality-sector die een grote boost gaat krijgen. Daarnaast streeft de organisatie ook naar financiële duurzaamheid. "De bedoeling is om 20% minder uit te geven dan voor de vorige Olympische Spelen."

2. Denk ook aan minder voor de hand liggende kansen

Bij sportinfrastructuur komt veel meer kijken dan alleen het bouwen of bedenken van logistieke oplossingen. "Neem de verlichting, energie-efficiëntie, speciale ijstechnologie of afvalverwerking. Of een onderdeel van een skilift. Bij dit soort specifieke gebieden zijn Nederlandse ondernemers vaak sterk."

Innovatieve oplossingen kunnen bij de Spelen sowieso veel betekenen, vertelt Slagter. Als voorbeeld geeft hij innovatieve oplossingen met camera's voor de 'fan-experience'. "Maar innovatie kan ook in veiligheid zitten. Denk aan veiligheidspoortjes, printers voor badges, digitale oplossingen." Ook belangrijk zijn bedrijven die sterk zijn in het wegnemen van barrières voor mensen met beperkingen. "Denk aan aangepast vervoer van atleten, speciale fietsen of stoelen."

Daarnaast worden er door heel Italië sociale projecten georganiseerd om de Spelen interessant te maken voor heel Italië, vertelt Slagter. "Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn voor bedrijven die goed zijn in gezonde voeding voor kinderen, of die kunnen helpen bij betere sportfaciliteiten. In 3 jaar kun je bijvoorbeeld interessante sociale projecten neerzetten met scholen." De organisatie onderstreept dat de nalatenschap een belangrijk aspect is van de Spelen.

3. Begin op tijd met de voorbereiding

2026 lijkt ver weg, maar daartussen bevinden zich veel trajecten, waarschuwt Slagter. "De locaties moeten een jaar van te voren klaar zijn om te kunnen testen. De horizon voor de bouw van sportfaciliteiten is dus veel dichterbij dan je denkt."

Je moet daarom als bedrijf goed kijken naar wat de horizon is waarin je werkt, legt hij uit. "Ook sociale projecten kun je niet in de laatste weken gaan doen."

Cortina d'Ampezzo

4. Houd rekening met verschillende bestuursniveaus

De Winterspelen van 2026 spelen zich af in verschillende regio’s in Noord-Italië: Lombardije, Veneto en Trento en Bolzano als autonome provincies. Regio's hebben in Italië een sterke eigen identiteit, vertelt Slagter. "Alto-Adige is ook een Duitstalige regio en dat kan gemakkelijker zijn voor Nederlanders om contact te leggen. Een ondernemer die sterk is in Milaan, hoeft niet sterk te zijn in de Alto-Adige."

De uitdaging bij deze Spelen, denkt hij, is dat er veel bestuursniveaus bij betrokken zijn. Dat kan best lastig zijn bij aanbestedingen. Het Olympische gedeelte valt onder de Olympische manier van aanbesteden. Het bouwen van een Olympisch dorp valt onder de gemeentelijke aanbestedingsregels. En dan is er ook een regionaal gedeelte. Slagter: "Ik zou ondernemers adviseren: bespreek samen met het consulaat waar uw mogelijkheden liggen."

5. Denk ook aan de Italiaanse breedtesport

Sport wordt doorgaans verdeeld in topsport (het niveau van de Olympische Spelen) en breedtesport (liefhebbers die sporten). En bij die laatste groep liggen ook grote kansen, vertelt Slagter. "De fietssector bindt Nederland en Italië. Het wielrennen – dat gebeurt hier veelal in het weekend – is hier bijvoorbeeld een heel grote subsector."

Ook de elektrische fietsen bieden volgens hem momenteel veel kansen in Italië. "Gazelle is bijvoorbeeld al flink aan de weg aan het timmeren met alleen elektrische fietsen."

Italië is daarnaast een land met veel kleine en middelgrote bedrijven die wereldleider zijn in hun niches. Dit kunnen uitstekende partners zijn voor Nederlandse bedrijven, ook als het gaat om bijvoorbeeld R&D op bijvoorbeeld sportmaterialengebied.

6. Maak gebruik van de kennis van het consulaat

Mooi al die kansen, maar hoe begint u met verzilveren? Zeker als het om grote projecten via aanbestedingen gaat. Pakt u dat solo aan, met een lokale partner of via een consortium?

Roeland Slagter geeft aan dat het altijd helpt om eerst met het consulaat in overleg te gaan. "Wij hebben een breed netwerk en kunnen goed inschatten hoe bepaalde dingen worden aanbesteed. Soms is een lokale partner niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk om aan de voorwaarden van een klant of aanbesteder te voldoen."

Het gaat niet alleen om grote bedrijven, legt hij uit. "De Olympische Spelen is een groot podium waar ook nieuwe dingen worden uitgeprobeerd. Neem bijvoorbeeld een start-up die een goed idee heeft voor de fan-experience. Die kan ook bij ons advies krijgen over de beste strategie."

Milaan

7. Download het rapport

Over de kansen van deze Spelen is een rapport verschenen dat ondernemers kunnen downloaden. Op 19 juni was er een officiële presentatie van het rapport bij RVO in Den Haag. Medewerkers van het consulaat en van RVO polsten voor welke sectoren de meeste interesse was. In het najaar wordt een handelsmissie georganiseerd waarmee deze bedrijven direct in contact kunnen komen met lokale bestuursniveaus en eventuele partners.

Slagter vertelt dat de Nederlandse sportsector een goede naam heeft in Italië. "Vooral als het gaat om energie-efficiëntie en innovatieve, duurzame oplossingen. En wij kunnen ondernemers dus ook helpen met hun netwerk aldaar."

De hoop is dat de Winterspelen van 2026 een katalysator wordt van nieuwe initiatieven van Nederlandse ondernemers in Italië.

Slagter: "Voor het Nederlandse bedrijfsleven is Italië een land waar in de toekomst ook veel aanbestedingen gaan plaatsvinden met aanverwante kansen, ook als toeleverancier. De Winterspelen van 2026 is dan een mooi moment om in te stappen."

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?