Exportregels Kenia

Gepubliceerd op:
25 augustus 2015
Laatst gecontroleerd op:
11 januari 2024

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Kenia exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Keniaanse markt.

Keniaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Kenia laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Kenia geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Kenia:

Uw producten exporteren naar Kenia

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms (KVK) en het eventueel uitbesteden van logistiek (evofenedex).

Gebruik Access2Markets: de bron over exportregels

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

 • producteisen;
 • registratie van de exportproducten;
 • benodigde exportdocumenten;
 • vergunningen;
 • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul dan ook eerst uw HS-code en het land in.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt.

Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er een aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Kenia

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Keniaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst uw HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

 • handelsfactuur
 • declaration of dutiable value
 • vrachtdocument
 • paklijst

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Kenia is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet). Tijdelijke invoer moet u ter plaatse regelen.

U kunt de goederen bij de Keniaanse douane aangeven. Tegen betaling van een borg of bankgarantie, ter hoogte van de invoerrechten en bijkomende heffingen, voert u de goederen tijdelijk in. Een geaccrediteerde Keniaanse bank moet de bankgarantie goedkeuren. Bij wederuitvoer moet u de goederen ook weer afmelden bij de douane. In Access2Markets vindt u meer informatie in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst uw HS-code en het land in).

U kunt ook een expediteur inschakelen om de invoeraangifte te doen. Een overzicht van expediteurs vindt u bij Fenex.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Kijk hiervoor bij Producteisen in Kenia.

Handelsakkoorden en handelsbelemmeringen

Ook al heeft u uw handel goed georganiseerd, economische ontwikkelingen kunnen hier invloed op hebben. Zo kunnen nieuwe handelsverdragen voordelig zijn voor u. Aan de andere kant kunt u ook handelsbarrières of andere maatregelen tegenkomen tijdens het exporteren.

East African Community

Kenia is aangesloten bij de East African Community, een politieke en handelsorganisatie van 6 Oost-Afrikaanse staten. Naast Kenia zijn de lidstaten Burundi, Tanzania, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tanzania (Arusha).

Lees meer over de handelsrelaties tussen de EU en EAC op de website van de Europese Commissie.

Kenia valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten geïmporteerd kunnen worden in de EU.

Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen en leer hoe u voordeel kunt krijgen door handelsakkoorden. Ervaart u handelsbelemmeringen bij internationaal zakendoen? Bekijk onze informatie op dezelfde pagina en kijk wat u ertegen kunt doen.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse goederen zijn verboden om in te voeren. Hiervoor kunt u kijken op Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Kenia mag exporteren (vul eerst uw HS-code en het land in).

Kijk ook op de website van Kenya Revenue Authority (pdf).

Meer weten?

 • De website Info Trade Kenya van het Keniaanse ministerie van Handel geeft veel informatie over de regels rondom import in Kenia. Zoals over de documenten die vereist zijn, clearence and pre-clearence-procedures en de Keniaanse wetgeving op het gebied van import en export.
 • Of bekijk de website van de Keniaanse Belastingdienst voor meer informatie over importprocedures in Kenia.

Vragen over exporteren naar Kenia?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?