Exportregels Kenia

Gepubliceerd op:
25 augustus 2015
Laatst gecontroleerd op:
23 juni 2021

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Kenia exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Keniaanse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Kenia. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Access2Markets: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.

Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Access2Markets. Vul eerst uw HS-code en het land in. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Kenia? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-experts. Zij helpen u graag verder.

Handelsrelatie EU - Kenia

Kenia valt onder het Algemeen Preferentieel Stelsel (GSP) van de EU. Dit betekent dat veel producten tegen verlaagde invoerrechten geïmporteerd kunnen worden in de EU.

Bekijk onze informatie over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen en leer hoe u voordeel kunt krijgen door handelsakkoorden.

East African Community

Kenia is aangesloten bij de East African Community, een politieke en handelsorganisatie van 6 Oost-Afrikaanse staten. Naast Kenia zijn de lidstaten Burundi, Tanzania, Rwanda, Zuid-Soedan en Oeganda. Het hoofdkantoor bevindt zich in Tanzania (Arusha).

Keniaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Kenia laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Kenia geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op Producteisen in Kenia leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Kenia.

Uw producten exporteren naar Kenia

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

Naast de eisen aan uw product, de uitvoeraangifte en het logistieke proces, moet u ook de exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten maakt het uit waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Meer weten over certificaat van oorsprong of wilt u er een aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de Kamer van Koophandel via telefoon of chat.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Kenia

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Keniaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations' (vul eerst uw HS-code en het land in). Denk onder andere aan:

  • handelsfactuur
  • Declaration of Dutiable Value
  • vrachtdocument
  • paklijst

Geen ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Kenia is niet aangesloten bij de ATA-conventie (ATA Carnet). Tijdelijke invoer moet u ter plaatse regelen.

U geeft de goederen bij de Keniaanse douane aan. Tegen betaling van een borg of bankgarantie, ter hoogte van de invoerrechten en bijkomende heffingen, voert u de goederen tijdelijk in. Een geaccrediteerde Keniaanse bank moet de bankgarantie goedkeuren.

Bij wederuitvoer moet u de goederen ook weer afmelden bij de douane. Terugbetaling van de borg vindt plaats na bewijs van wederuitvoer. U kunt ook een expediteur inschakelen om de invoeraangifte te doen. Een overzicht van expediteurs vindt u bij Fenex.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Kijk hiervoor bij Producteisen in Kenia.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Diverse goederen zijn verboden om in te voeren. Hiervoor kunt u kijken op Access2Markets. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Kenia mag exporteren (vul eerst uw HS-code en het land in). Kijk ook op de website van Kenya Bureau of Standards onder 'Banned products'.

Meer weten?

Info Trade Kenya

De website Info Trade Kenya van het Keniaanse ministerie van Handel geeft veel informatie over de regels rondom import in Kenia. Zoals over de documenten die vereist zijn, clearence and pre-clearence procedures en de Keniaanse wetgeving op het gebied van import en export.

Of bekijk de website van de Keniaanse Belastingdienst voor meer informatie over importprocedures in Kenia.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?