Do's-and-don'ts in Kenia

Bij het zakendoen in Kenia moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Nairobi draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Kenia? Samen met de Nederlandse ambassade in Kenia helpen we u verder.

Zakelijke omgangsvormen in Kenia

Spreek Engels

Kenia is een meertalig land. De officiële talen zijn Engels en Swahili. Verder worden er nog 62 talen in Kenia gesproken. De meest gebruikelijke begroeting is om de hand te schudden en dan te vragen 'Jambo?'. Dit betekent: 'Hoe gaat het met jou?'

Respecteer de hiërarchie

Hiërarchie is erg belangrijk in Kenia. Er is in Kenia meer respect voor autoriteit dan in Nederland. Spreek de mensen die echt de beslissingen en besluiten nemen.

Wees persoonlijk

Informele en persoonlijke contacten spelen een belangrijke rol in Kenia. Door persoonlijke relaties aan te knopen met een zakenpartner worden de kansen groter om echt zaken te doen. Bij het zakendoen met Kenianen gaan politiek en handel vaak hand in hand in Kenia.

Kom op tijd

Kom op tijd bij afspraken. Het kan wel eens voorkomen dat een handelspartner een kwartiertje verlaat is, ook bij lunch- en dinerafspraken.

Zet alles op papier

Ga er niet van uit dat een mondelinge afspraak bindend is. Een schriftelijke overeenkomst verdient dan ook de voorkeur in Kenia. Veel blijft in principe (her)onderhandelbaar. Verzoeken om smeergeld kunnen voorkomen, met name van overheidsinstanties.

Let op de dresscode

Hou er rekening mee dat de dresscode in de zakenwereld redelijk verwesterd is. Een pak of colbert met stropdas zijn in Nairobi gebruikelijk. In Mombasa en andere delen van Kenia is het acceptabel om geen stropdas en colbert te dragen. Neem avondkleding mee voor speciale gelegenheden.

Wees niet te direct

Voor oudere zakenmensen in Kenia is direct communiceren niet de norm. Ze willen niet dat iemand gezichtsverlies lijdt of dat het ten koste van de relatie gaat. Wees dus geduldig met de communicatie. Om geen problemen te veroorzaken gebruiken ze vaak metaforen, analogieën of verhalen om een punt te maken.

Vermijd alcohol in islamitische gebieden

Alcohol- en tabaksgebruik zijn geaccepteerd. Aan de kust, waar de bevolking overwegend moslim is, is het verstandig om wat terughoudender zijn.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?