Zakendoen in Libië

Gepubliceerd op:
28 september 2020
Laatst gecontroleerd op:
24 mei 2022

Libië ligt aan de Middellandse Zee, omgeven door landen als Algerije, Egypte, Niger, Tsjaad en Soedan. Het laatste decennium kennen we Libië vooral van de chaotische en onveilige politieke situatie. De Nederlandse ambassade in Tripoli is gesloten voor publiek. Consulaire hulp is dus niet mogelijk in Libië.

Voor Libië geldt al jaren een negatief reisadvies. De Nederlandse ambassade in Tripoli geeft daarnaast aan dat het lastig om te ondernemen in Libië. Als u toch zaken wilt doen in Libië kunt u het beste advies op maat vragen bij experts:

Sancties

In februari 2011 stelden de Verenigde Naties sancties in tegen Libië. Later volgden meer sancties. De Europese Unie heeft deze overgenomen en op een enkel punt uitgebreid.

Wanneer u wilt ondernemen in Libië moet u rekening houden met deze sancties. Bekijk onze algemene informatie over sancties. Bekijk de meer specifieke informatie op de website van de Europese Unie over sancties tegen Libië.

Reisadvies Libië

Bekijk het actuele reisadvies voor Libië. Het advies komt van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zakelijke kansen in Libië

In augustus 2018 verschenen er 3 rapporten over zakelijke kansen in Libië. De rapporten (in opdracht van RVO) gingen over de kansen voor Nederlandse ondernemers in de sectoren havenontwikkeling, agro en gezondheidszorg.

Informeer bij de ambassade in Tripoli over deze en andere zakelijke kansen in Libië.

Exportregels in Libië

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Libië. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Houd bij export naar Libië rekening met sancties.

Meer weten?

  • Op onze factsheet Libië vindt u algemene informatie over het land, zoals de staatsvorm, economische data en de talen die er worden gesproken.
  • Lees de economische analyse over Libië op de website van de Wereldbank.
  • Op de website van het CBS vindt u statistieken over onze handel met Libië.
  • Op de website van de Europese Commissie vindt u actuele informatie over de handelsrelatie tussen de EU en Libië.
  • Neem contact op met de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer van de Douane als u specifieke vragen heeft over de export van bepaalde goederen of wanneer u twijfelt of een transactie onder de sancties valt.
  • Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.

Vragen over ondernemen in Libië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?