Do's-and-don'ts in Mali

Gepubliceerd op:
5 januari 2021

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Mali? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Mali. De ambassade in Bamako draagt bij aan deze pagina.

Tips voor de zakencultuur in Mali

Overweeg een tolk

De officiële taal in Mali is Frans, maar de meeste mensen spreken vooral lokale talen zoals Bambara. Overweeg van tevoren of een tolk nodig is bij besprekingen. Bedenk dat in Mali een gegeven woord vaak zwaarder weegt dan een getekend contract.

Gebruik gepaste manieren

Handen schudden is gebruikelijk bij een begroeting in de werkomgeving. De eerste begroeting is belangrijk in Mali. Hou daar rekening mee. In Mali wordt veel gesproken over familie, buren en kennissen. Ook met zakelijke relaties.

Neem de tijd

Tijd is een flexibel begrip in Mali. Te laat komen is normaal. Houd er rekening mee dat het opbouwen van een goede relatie tijd kost. Voor Malinezen is een goede relatie met een zakenpartner heel belangrijk.

Stap niet meteen naar de rechtbank

Mali heeft een bemiddelingscultuur. In geval van een geschil is het beter om een 'vriendelijke oplossing' te zoeken, dan te wachten op een uitspraak van de rechtbank.

Draag geen shorts

Voor een man zijn lange mouwen niet verplicht. Vrouwen kunnen het best kleding dragen die schouders en knieën bedekt. Malinezen waarderen directheid, vastberadenheid (in combinatie met hoffelijkheid), empathie en een chique uitstraling. Shorts worden niet gewaardeerd.

Vergeet de familie niet

Familie en gemeenschap zijn belangrijk in Mali. Nodig gerust een Malinese zakenrelatie thuis uit en laat hem of haar kennismaken met familie of vrienden. Of nodig de relatie uit om uit eten te gaan.

Vragen over ondernemen in Mali?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?