Zakendoen in Mali

Gepubliceerd op:
29 juli 2019
Laatst gecontroleerd op:
19 mei 2022

Mali kennen we van eeuwenoude steden, droge woestijnen en beroemde muzikanten. Dit grote Afrikaanse land biedt daarnaast zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Mali? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Mali.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Mali? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen we u helpen om van uw export naar Mali een succes te maken.

Houd er rekening mee dat er sancties gelden voor Mali.

Inwoners en maatschappij van Mali

Als u zaken wilt doen in Mali, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Mali is een semi-presidentiële republiek, ingeklemd tussen onder meer Niger, Mauritanië en Algerije. Mali heeft 18,0 miljoen inwoners (2017), waarvan 2,5 miljoen in de snel groeiende hoofdstad Bamako.

Het land bestaat uit een groot aantal etnische groepen, waaronder de Bambara, Fulani en Sarakole. Frans is de officiële taal in Mali. Daarnaast worden er verschillende lokale talen gesproken. Veruit de belangrijkste godsdienst is de islam. Mali is een arm en relatief onontwikkeld land, nummer 182 op de Human Development Index van de Verenigde Naties (2020).

Onafhankelijkheid

Mali is nog niet zo lang onafhankelijk. Samen met Senegal vormde het in 1960 de onafhankelijke federale staat Mali. Senegal maakte zich nog hetzelfde jaar los van de federatie. Tot 1991 bleef het relatief rustig in Mali. Daarna volgden er militaire coups, intern geweld en een ingreep van Franse militairen in 2013.

Hoewel er inmiddels een vredesakkoord is getekend tussen de verschillende partijen, zijn er nog altijd geweldsincidenten, waaronder aanslagen van terroristische organisaties. Ook vonden in 2020 en 2021 in Mali 2 nieuwe militaire staatsgrepen plaats. Daarop werd Mali geschorst door ECOWAS, de organisatie van West-Afrikaanse landen, en de Afrikaanse Unie.

Denk aan verantwoord ondernemen

Zakendoen in Mali kent uitdagingen die om een goede voorbereiding vragen. Zo gelden er sancties waar u zich aan moet houden. Maar u moet er ook goed op letten dat u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt (IMVO).

Uw bedrijf mag geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Onderzoek bijvoorbeeld of er in uw keten of bij uw zakenpartner geen mensenrechtenschending of schade aan het milieu plaatsvindt. Wilt u weten hoe u dit aanpakt?

Economie van Mali

De Malinese economie draait vooral om landbouw (vooral katoen) en goudwinning. Meer dan 80% van de Malinezen werkt in de landbouw of visserij (meren en rivierdelta's). De Malinese industrie houdt zich bezig met de verwerking van de landbouwproducten. De laatste jaren is ook de dienstensector in opkomst.

Klimaatverandering, tegenvallende oogsten en wisselende prijzen van landbouwproducten en goud, maken de Malinese economie bevattelijk voor sterke schommelingen. Hoewel de economie de laatste jaren sterk is gegroeid (rond 5%), blijft Mali grotendeels afhankelijk van buitenlandse steun.

Mali is lid van de West Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA), Economic Community of West African States (ECOWAS) en van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten (BCEAO). Het lidmaatschap van ECOWAS is tijdelijk opgeschort in 2021.

Bekijk onderstaande rapporten (Franstalig en Engelstalig) om een beeld te krijgen van het ondernemerschap in Mali.

Recente economische ontwikkelingen

De combinatie van de coronacrisis en de staatsgreep in 2020 raakte Mali hard. Van een economische groei van 5% in 2019 ging het land naar een krimp van 2% in 2020. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 159.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de economische situatie van Mali. Download het rapport 'Mali Economic Update, Spring 2021: Protecting the Vulnerable during the Recovery' op de website van de Wereldbank.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Mali

Voor Nederland staat Mali op nummer 103 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar Oeganda en Sri Lanka. In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Mali € 96,0 miljoen.

Bekijk hieronder ook de Handelscijfers van Nederland en Mali met een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Mali, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Mali.

Handelsrelatie EU-Mali

Mali valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Mali

Landbouw

De Malinese agrarische sector landbouw biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. RVO.nl maakte in 2018 een rapport over de West-Afrikaanse fruitteelt met een apart hoofdstuk over bananenteelt in Mali. Wageningen Universiteit stelde in 2015 een rapport op over de ontwikkelingen in de veehouderij in West-Afrika.

Heeft u vragen over het zakendoen in Mali? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Mali. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Mali

Houd er rekening mee dat er sancties gelden voor Mali. Lees hier meer over op onze pagina Zakendoen in een land met sancties.

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Mali. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Mali staat op plaats 148 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

De Investment Promotion Agency van Mali is een agentschap van de Malinese overheid dat buitenlandse ondernemers adviseert en helpt bij het doen van investeringen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer om te zien welke subsidies er voor Mali mogelijk zijn.

Exportregels voor Mali

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdeljke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor Mali kunt u geen ATA-carnet gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

  Hulp van de ambassade

  De ambassade in Bamako staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven en weten zij wanneer er handelsmissies naar Mali gaan komen.

  Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

  Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Mali.

  Meer weten?

   

  Vragen over ondernemen in Mali?

  Onze adviseurs helpen u graag verder.

  Bent u tevreden over deze pagina?