Do's-and-don'ts Nicaragua

Gepubliceerd op:
22 november 2021

Bij het zakendoen in Nicaragua moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Nicaragua

Draag passende kleding

Nicaragua is een vrij informele samenleving. Dit merkt u ook in het zakenleven. Alleen bij officiële gelegenheden is formele kleding gebruikelijk. Tijdens een eerste vergadering is zakelijke kleding geschikt, bij volgende vergaderingen mag het weer wat losser.

Neem visitekaartjes mee

In de Nicaraguaanse bedrijfscultuur horen visitekaartjes er nog niet echt bij. Toch is het handig om een visitekaartje te geven, omdat uw gesprekspartner dan uw (voor hem vreemde) bedrijfsnaam leert kennen.

Begroet zakenpartners hartelijk

Nicaraguanen zijn zeer fysiek ingesteld. Ook tijdens begroetingen. Bij een handdruk hoort vaak een schouderklop. Heeft u een meer vertrouwelijke relatie opgebouwd? Schrik dan niet als uw zakenpartner u innig omhelst.

Kom niet veel te laat

Op tijd komen is meestal geen strenge vereiste. Als u 20 minuten te laat op een vergadering verschijnt, zal niemand dat ongebruikelijk vinden. De grens ligt op ongeveer 30 minuten. Komt u zonder een reden op te geven 40 minuten te laat, dan beschouwt de Nicaraguaan dat al snel als beledigend.

Verlaat vergaderingen niet voortijdig

Vergaderingen worden altijd ingepland. Het tijdstip waarop een vergadering eindigt ligt minder aan de klok dan aan het nemen van een besluit. Haast u nooit naar een volgende vergadering. De aanwezigen van de huidige bijeenkomst kunnen dit beschouwen als desinteresse of onbeleefdheid.

Vragen over ondernemen in Nicaragua?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?