Marktrapport Nordics: kansen in de waterstofsector

Gepubliceerd op:
26 juni 2023

Wat zijn uw kansen in de waterstofsector in de Nordics? En hoe komt u het beste in contact met zakenpartners uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland? U leest het in het marktrapport 'Hydrogen in the Nordics: Collaboration Opportunities for Dutch Companies'.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de gezamenlijke Nederlandse ambassades in de Nordics hebben de exportmogelijkheden in de waterstofsector laten onderzoeken. Op deze pagina leest u belangrijke conclusies en adviezen. Onderaan kunt u het hele rapport gratis aanvragen.

Waterstof in de Nordics

De rol van groene waterstof is wereldwijd groter geworden. Waterstof is belangrijk voor het halen van de klimaatdoelen. En voor de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen.

De Nordics hebben genoeg mogelijkheden om groene waterstof te maken, te verbruiken en te exporteren. Deze landen hebben:

  • veel bronnen voor hernieuwbare energie tegen concurrerend lage kosten;
  • ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen;
  • een goede naam in Research & Development;
  • mogelijkheden om veel waterstof op te slaan;
  • grote voorraden biomassa om er hernieuwbare energie van te maken.

Samenwerking tussen Nederland en de Nordics

Nederland is in Europa de op een na grootste producent van fossiele waterstof en wil nu een belangrijke hub worden van groene waterstof. Dat is mogelijk door de aardgasinfrastructuur en de goede ligging voor doorvoer naar Noordwest-Europa.

Nederland en de Nordics kennen al een lange geschiedenis van samenwerking op het gebied van handel. De goede infrastructuur en het hoge technische niveau in zowel Nederland als de Nordics dragen hieraan bij.

Nederland kan leren van de kennis van de Nordics op het gebied van innovatie, import en bekwaam personeel. Voor de Nordics heeft Nederland belangrijke kennis over het versterken van waterstofecosystemen.

Uw kansen in de waterstofsector in de Nordics

De waterstofsector biedt verschillende kansen in verschillende landen. Elk land in de Nordics biedt weer andere kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk aan kansen bij opslagoplossingen, pijpleidingtechnologieën, transport, of als ontwikkelaar en leverancier van elektrolysecomponenten.

Daarnaast kunnen Nederland en de Nordics nog meer samenwerken aan technologische innovatie en kennisuitwisseling. Nederland en de Nordics werken nu al samen in de hele waterstofwaardeketen.

De kans is groot dat de Nordics de komende jaren een overschot krijgen aan groene waterstofproductie. Dit biedt ook een kans voor Nederlandse bedrijven om groene waterstof (en afgeleide producten) uit de Nordics te gaan importeren.

Hoe kunnen wij u helpen bij deze kansen?

In het marktrapport leest u de kansen voor Nederlandse mkb’ers in de waterstofsector in de Nordics. Met ondersteuning van RVO en de ambassades is het makkelijker om de markt te betreden.

Heeft u hierbij advies nodig? Wij geven u graag extra advies bij de exportkansen en investeringsmogelijkheden. Ook kunnen wij u helpen met het opbouwen van een netwerk en verwijzen naar mogelijke zakenpartners.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul uw gegevens in het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?