Do's-and-don'ts in Sierra Leone

Gepubliceerd op:
23 oktober 2019

Bij het zakendoen in Sierra Leone moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Accra, Ghana draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Sierra Leone

Spreek Engels

Engels is de officiële taal van Sierra Leone. Spreek zakenpartners aan met hun eventuele titels.

Wees persoonlijk

Leer zakenpartners eerst beter kennen, voordat er tot zaken wordt overgegaan. De inwoners van Sierra Leone zijn echte familiemensen. Zij vertellen graag over hun partner en kinderen. Houd het gesprek in het begin daarom ‘licht’.

Respecteer de hiërarchie

Een zakenpartner zal eerst overleggen met zijn mensen voordat hij een besluit neemt, maar dat besluit neemt hij uiteindelijk altijd zelf.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Vermijd gevoelige onderwerpen, zoals relatieproblemen, politiek of de recente oorlog. Begin liever over sport, het weer of actualiteiten die niets met politiek of oorlog te maken hebben.

Kom niet te laat

Sierra Leoners zijn niet altijd punctueel. Het is daarom verstandig om afspraken ruim op tijd in te plannen. Kom zelf wel op tijd.

Let op de dresscode

Bij formele afspraken is het belangrijk dat mannen een pak dragen en vrouwen een mantelpak. De meeste mensen in Sierra Leone zullen een jurk of broek dragen met een shirt. Het land is voor 60% moslim. Draag daarom geen onthullende kleding.

Vragen over ondernemen in Sierra Leone?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?