Zakendoen in Sierra Leone

Laatst gecontroleerd op:
26 oktober 2023
Gepubliceerd op:
9 juli 2019

Sierra Leone is misschien niet het eerste land waar u aan denkt als internationaal ondernemer. Toch biedt dit West-Afrikaanse zakelijke kansen. Maar hoe doet u zaken in Sierra Leone en waar liggen die kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Sierra Leone.

Inwoners en maatschappij van Sierra Leone

Een Portugese ontdekkingsreiziger gaf het land in de 15e eeuw de Portugese naam Serra Lyoa (leeuwenbergen), naar de heuvels rondom de haven. Die naam werd later door een Italiaanse ontdekkingsreiziger veritaliaanst in Sierra Leone. Nadat Sierra Leone een tijd een Brits protectoraat was, werd het in 1961 een onafhankelijke staat binnen het Britse Commonwealth. 10 jaar later werd het land een republiek. Daarna volgde een periode van onrust. Van 1991 tot 2002 had het land te maken met een burgeroorlog.

De afgelopen decennia kende Sierra Leone veel migratie. Tijdens de burgeroorlog zochten veel bewoners een veilige plek binnen het land zelf. Ook vluchtten veel Sierra Leoners naar buurlanden Guinee en Liberia. Omgekeerd vluchtten veel Liberianen naar Sierra Leone toen er een burgeroorlog in hun eigen land woedde (1989-2003). Na de burgeroorlogen keerden de meeste Liberianen en Sierra Leoners terug naar huis.

Sierra Leone is een presidentiële republiek in het westen van Afrika. Het land grenst aan Guinee en Liberia. Het grootste deel van de 8,1 miljoen inwoners (2021) is moslim (bijna 80 %), zo’n 20% is christelijk. Engels is de officiële landstaal, maar de meerderheid van de bevolking gebruikt een lokale taal, zoals Mende, Temne of Krio. Hoofdstad is Freetown.

Jonge bevolking

Sierra Leone kent een hoog geboortecijfer en daardoor is de bevolking vrij jong. Toch is de bevolkingsgroei relatief laag, omdat kindersterfte en moedersterfte vaak voorkomen. Oorzaak hiervan zijn onder meer armoede, ondervoeding en beperkte toegang tot de gezondheidszorg. In de Human Development Index van de Verenigde Naties staat Sierra Leone bij de onderste landen.

Economie van Sierra Leone

Sierra Leone is een arm land. Het land kende economisch zwaar weer tijdens de burgeroorlog en de laatste uitbraak van ebola (rond 2015). Nu zit de economie al weer een tijdje in de lift. In 2017 kende het een groei van 3,8%, in 2018 van 3,5%, en in 2019 zelfs meer dan 5%.

De economische groei is deels te danken aan de export van mijnbouwproducten, zoals ijzererts, diamant en rutiel. Prijsschommelingen op de internationale markt zorgen voor economische instabiliteit. Economische activiteiten buiten de mijnbouw komen nog niet tot bloei door gebrek aan een goede infrastructuur.

Sierra Leone is aangesloten bij de Economic Community of West African States (ECOWAS).

Recente economische ontwikkelingen

In Sierra Leone sloeg de coronacrisis hard toe. Vooral de mijnbouwindustrie merkte de effecten van de coronacrisis. Zo verminderde de vraag naar diamant. In 2022 was de inflatie gemiddeld 27% en stegen de voedselprijzen. Daarnaast had in 2022 de munteenheid van Sierra Leone, de Leone, te maken met een forse waardevermindering (60%).

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Sierra Leone? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland – Sierra Leone

Sierra Leone staat op de 133e plaats (voorlopige cijfers 2022) van landen waarnaar Nederland exporteert. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Sierra Leone € 50,0 miljoen.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Sierra Leone:

Handelsrelatie EU-Sierra Leone

Sierra Leone valt onder het 'Everything But Arms' stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Sierra Leone behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

Wilt u meer weten over het land Sierra Leone, zoals het bruto nationaal product of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet Sierra Leone.

Zakelijke kansen in Sierra Leone

De Sierra Leone Netherlands Business and Culture Council heeft in opdracht van RVO een aantal Engelstalige kansrapporten ('scans') opgesteld over deze drie sectoren: energie, logistiek en landbouw. U kunt deze drie scans onderaan downloaden.

Landbouw

In de landbouwsector liggen er kansen in de tuinbouw (groente en fruit), palmolie, cacao en de export van voedsel.

Infrastructuur

Ook investeert Sierra Leone in het herstellen en opbouwen van de infrastructuur, zoals in het verbeteren van de havens, wegen en het vliegveld.

Heeft u vragen over het zakendoen in Sierra Leone? Of bent u op zoek naar zakenpartners in de energie, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Sierra Leone

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Sierra Leone. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Sierra Leone staat op plaats 163 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Sliepa: promotie investeringen in Sierra Leone

Sierra Leone Investment and Export Promotion Agency (SLIEPA) is de organisatie die investeringen en handel promoot en ondersteunt in Sierra Leone. De organisatie geeft informatie over onder meer de infrastructuur, belastingen, topsectoren en wat te doen bij het opstarten van een bedrijf in Sierra Leone.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Sierra Leone mogelijk zijn.

Exportregels in Sierra Leone

Documenten, procedures en exportregels

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra (Ghana) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Sierra Leone. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. 

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Sierra Leone.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Sierra Leone?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?