Handel Nederland - Singapore

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
7 december 2020

Nederland en Singapore kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Singapore.

Wilt u meer weten over het land Singapore, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Singapore.

Handelscijfers Nederland - Singapore

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Singapore

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,7 miljard 2020
Totale invoer € 4,1 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 1,4 miljard (-) 2020

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Singapore in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Singapore

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Singapore. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Singapore.

Economische gevolgen en verwachtingen

Singapore heeft een economie met hoge inkomens en een vriendelijk klimaat voor investeerders. Door de coronapandemie verwacht de OESO dat de Singaporese economie in 2020 krimpt met 5,5%. Het aantal coronabesmettingen is in Singapore relatief laag gebleven. Als er geen 2e coronagolf komt, groeit de economie van Singapore in 2021 volgens de berekeningen met 5%.

In de Economic Outlook for Southeast Asia, China and India van de OESO leest u over de huidige economische situatie in Zuidoost-Azië.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Singapore

Uitvoer vanuit Nederland naar Singapore

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 448 miljoen 2020
Automatische gegevensverwerkers € 328 miljoen 2020
Generatoren en motoren € 238 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Singapore bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Singapore.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Singapore

Invoer vanuit Singapore naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 1,1 miljard 2020
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 635 miljoen 2020
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening € 543 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Singapore bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Singapore naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen op een later moment aangepast worden.

Handelsakkoord EU - Singapore

De EU heeft een handelsakkoord met Singapore. Onder dit handelsakkoord gelden onder andere geen invoerrechten meer op goederen uit de EU. Andersom heeft de EU invoerrechten op veel Singaporese producten afgeschaft. Bekijk de informatiepagina van het handelsakkoord met Singapore op de website van de Europese Commissie.

Specifieke regels

Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten, en welke regels er gelden voor uw product? Raadpleeg dan de Access2Markets-database.

Hoe profiteer ik van verlaagde invoerrechten?

Om bij invoer van goederen te profiteren van een preferentieel tarief, moet u aantonen wat de oorsprong van de in te voeren goederen is. Dit kan alleen met een oorsprongsverklaring die aan de voorgeschreven eisen voldoet.

U kunt als volgt aan een oorsprongsdocument komen bij uitvoer naar Singapore:

Zie voor aanvullende informatie over de voorwaarden de Mededeling van de Douane over het handelsakkoord (pdf).

Handelsbelemmeringen

Wilt u weten welke belemmeringen u kunt tegenkomen bij het zakendoen in Singapore? Bekijk dan het overzicht van gemelde handelsbelemmeringen in Singapore in de Access2Markets-database (onder 'Trade barriers'). Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Singapore. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Singaporese markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Singapore? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?