Handel Nederland - Singapore

Laatst gecontroleerd op:
31 mei 2023
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Nederland en Singapore kennen een lange handelsgeschiedenis. Ook vandaag de dag wordt er voor miljarden euro's aan goederen tussen de landen verhandeld. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en Singapore.

Wilt u meer weten over Singapore, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Singapore.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met Singapore? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Singapore heeft een economie met hoge inkomens en een vriendelijk klimaat voor investeerders. In 2021 bedroeg de economische groei van Singapore 7,2%, herstellend van een recordkrimp in het coronajaar 2020 van 5,4%. Het land verwacht dat het BBP in 2022 met 3% tot 5% zal groeien.

In de Economic Outlook for Southeast Asia, China and India van de OESO leest u over de huidige economische situatie in Zuidoost-Azië.

Handelscijfers Nederland - Singapore

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Singapore 

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 6,2 miljard 2022
Totale invoer € 13,7 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Singapore in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Singapore

Uitvoer vanuit Nederland naar Singapore

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 384 miljoen 2022
Gespecialiseerde machines € 380 miljoen 2022
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 338 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Singapore.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Singapore

Invoer vanuit Singapore naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 973 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 845 miljoen 2022
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 562  miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Singapore naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Singapore bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Handelsakkoord EU - Singapore

De EU heeft een handelsakkoord met Singapore. Onder dit handelsakkoord gelden onder andere geen invoerrechten meer op goederen uit de EU. Andersom heeft de EU invoerrechten op veel Singaporese producten afgeschaft. Bekijk de informatiepagina van het handelsakkoord met Singapore op de website van de Europese Commissie.

Specifieke regels

Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten, en welke regels er gelden voor uw product? Raadpleeg dan de Access2Markets-database.

Hoe profiteer ik van verlaagde invoerrechten?

Om bij invoer van goederen te profiteren van een preferentieel tarief, moet u aantonen wat de oorsprong van de in te voeren goederen is. Dit kan alleen met een oorsprongsverklaring die aan de voorgeschreven eisen voldoet.

U kunt als volgt aan een oorsprongsdocument komen bij uitvoer naar Singapore:

Zie voor aanvullende informatie over de voorwaarden de Mededeling van de Douane over het handelsakkoord (pdf).

Handelsbelemmeringen

Wilt u weten welke belemmeringen u kunt tegenkomen bij het zakendoen in Singapore? Bekijk dan het overzicht van gemelde handelsbelemmeringen in Singapore in de Access2Markets-database (onder 'Trade barriers'). Lees meer over handelsakkoorden en handelsbelemmeringen.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Singaporese markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?