Handel Nederland - Taiwan

Laatst gecontroleerd op:
29 maart 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

Gemeten naar het bruto nationaal product, behoort Taiwan tot de top 20 economieën van de wereld. Taiwan heeft ruim 23 miljoen inwoners en daarmee een grote consumentenmarkt. Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Taiwan. De onderlinge handel is in de laatste jaren flink toegenomen.

Wilt u meer weten over Taiwan, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Taiwan.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens het Taiwanese Directorate General of Budget, Accounting and Statistics groeide de economie in 2023 met 1,3%. Voor 2024 is de verwachte groei 3,4%. Het statistiekenbureau voorspelt ook dat de Taiwanese economie gestaag meegroeit met de wereldeconomie. In 2024 stijgt de uitvoer uit Taiwan waarschijnlijk, mede door de groeiende vraag naar technologische toepassingen. Onder meer op het gebied van kunstmatige intelligentie en 'high performance computing'.

De Taiwanese economie was een van de weinigen ter wereld, die niet krompen tijdens de coronacrisis. Met lichte en snelle maatregelen wist Taiwan het coronavirus onder controle te houden. Toch had de coronapandemie impact, vanwege de vele internationale relaties en de sterke afhankelijkheid van export.

Handelscijfers Nederland - Taiwan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Taiwan
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 9,2 miljard 2023
Totale invoer € 6,3 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Taiwan in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Taiwan

Uitvoer vanuit Nederland naar Taiwan
Productgroep Bedrag Jaartal
Gespecialiseerde machines € 5,7 miljard 2023
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap € 346 miljoen 2023
Elektrische apparaten € 235 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Taiwan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Taiwan

Invoer vanuit Taiwan naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines € 1,9 miljoen 2023
Toestellen voor telecommunicatie € 953 miljoen 2023
Voertuigen voor wegvervoer € 663 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Taiwan naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Taiwan bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de economie van Taiwan? Deze websites helpen u op weg:

Ontdek uw kansen 

Wilt u weten of de Taiwanese markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?