Handel Nederland - Thailand

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2022

Thailand heeft een van de grootste economieën van de ASEAN-regio. Nederland is een belangrijke handelspartner voor Thailand. Jaarlijks exporteren we rond € 1 miljard aan goederen naar 'het land van de glimlach'. Lees op deze pagina meer over de onderlinge handel.

Wilt u meer weten over het land Thailand, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Thailand.

Handelscijfers Nederland - Thailand

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Thailand

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1 miljard 2021
Totale invoer € 3,6 miljard 2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 2,6 miljard (-) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Thailand in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Economische update en terugblik Thailand

De Nederlandse ambassade in Bangkok publiceert regelmatig economische updates en reviews over Thailand. In de reviews en updates vindt u cijfers over bilaterale handel en investeringen tussen Nederland en Thailand. Maar ook over de ondersteuning die de ambassade biedt aan Nederlandse bedrijven.

Hieronder vindt u de update voor 2022.

Effect coronacrisis op de handel met Thailand

Volgens cijfers van de Asian Development Bank kromp de economie van Thailand met 6,1% in 2020. Lange tijd wist Thailand het coronavirus grotendeels buiten de deur te houden, maar eind 2020 was er toch een uitbraak. Net als de omliggende landen groeit de economie van Thailand weer:  in 2021 met 1,5%. Voor 2022 wordt een groei van 2,9% voorspeld.

De Asian Development Bank publiceert regelmatig een Asian Development Outlook. Hierin wordt vooruitgekeken naar de economische ontwikkelingen in de regio Azië en Oceanië.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Thailand

Uitvoer vanuit Nederland naar Thailand

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 199 miljoen 2021
Medicinale en farmaceutische producten € 100 miljoen 2021
Diverse machines € 71 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Thailand.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: deze gegevens kunnen later worden aangepast.

Belangrijkste invoerproducten uit Thailand

Invoer vanuit Thailand naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Kantoor- en automatisch gegevensverwerkende machines € 1,2 miljard 2021
Toestellen voor telecommunicatie € 445 miljoen 2021
Elektrische apparaten € 409 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Thailand naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd er bij uw zoekopdracht rekening mee.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Thailand. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Thaise markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Thailand? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?