Do's-and-don'ts in Thailand
Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Thailand? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Thailand. De Nederlandse ambassade in Bangkok draagt bij aan deze pagina.
Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Thailand? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.
Tips voor zakelijke omgangsvormen in Thailand
Spreek Engels
Thai is de hoofdtaal. De kennis van Engels is beperkt, maar wordt wel binnen de zakenwereld gebruikt. De zakenrelatie wordt formeel aangesproken met 'Khun' gevolgd door de voornaam.
Respecteer de hiërarchie
Behandel hogergeplaatste en oudere functionarissen met respect. Bij een etentje betaalt meestal de rijkste of oudste. Vaak is dat de ondernemer van buiten Thailand, die op bezoek komt.
Geef een relatiegeschenk
Thai waarderen het om een klein (relatie)geschenk te ontvangen, bijvoorbeeld een typisch Holland-souvenir. Om eventueel gezichtsverlies voor de gever te vermijden, pakt de ontvanger cadeaus niet uit in diens bijzijn.
Wees niet openlijk kritisch
Verbeter of bekritiseer nooit een tegenpartij in het bijzijn van anderen. Vermijd ook conflicten en confrontaties, om zo gezichtsverlies bij de tegenpartij te voorkomen. Wees geduldig en verwacht geen Nederlands tempo.
Wees niet te joviaal
Jovialiteit en het aanraken van een gesprekspartner is niet acceptabel. Thaise mannen schudden handen, vrouwen vouwen soms beide handen samen ter hoogte van de kin. Beantwoordt dit gebaar met een glimlach en een hoofdknik.
Vergeet geen visitekaartje
De Thais nemen een zakenrelatie niet serieus wanneer die geen visitekaartje heeft. De meest veilige dresscode is formeel. Buitenlanders moeten op tijd zijn bij een afspraak. Voor de Thaise zakenpartner zelf geldt dit niet.
Vragen over ondernemen in Thailand?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken