Zakelijke kansen in Thailand

Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2023
Gepubliceerd op:
15 april 2013

Thailand ligt in het 'hart' van de ASEAN-regio en heeft goede verbindingen met grootmachten China en India. Dit biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Kansrijke sectoren in Thailand zijn onder andere agricultuur, watermanagement en life sciences & health.

Naast agricultuur, watermanagement en life sciences & health heeft Thailand ook andere sectoren die kansen bieden voor Nederlandse ondernemers. Marktrapporten en factsheets over kansrijke sectoren vindt u onderaan deze pagina.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Agricultuur

De focus van deze sector ligt in Thailand voornamelijk op het verwerken van landbouwproducten. Het land wordt gezien als 'de keuken van Azië'. De technologie bij de voedselverwerkende bedrijven is vergevorderd. Het lukt Thaise bedrijven uitstekend om waarde toe te voegen aan het agrarische basisproduct. Samenwerking tussen Nederlandse en Thaise partijen kan een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Thailand.

In de rijstteelt kent Thailand nog grote problemen met de watervoorziening. Het land is een grote rijstexporteur en heeft nog grote voorraden liggen. De Thaise overheid legt de nadruk op de transitie van rijstteelt. Doel is om op een deel van de rijstgebieden andere gewassen te verbouwen.

Lees meer over zakelijke kansen in de agri & foodsector in Thailand op Agroberichten Buitenland.

Kansenrapport Thailand en Maleisië: digitalisering in agricultuur

Wat gebeurt er op het gebied van digitale oplossingen in de agricultuur in Thailand en Maleisië? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse organisaties en bedrijven? Het marktrapport 'Digitalisation in Agrifood, Horticulture and Aquaculture' (2023) geeft een overzicht.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Watermanagement

De beschikbaarheid van voldoende drinkwater voor nu en voor de toekomst, is een uitdaging voor Thailand. Een combinatie van de bloeiende industrie, een groeiende bevolking en stijgende inkomens zorgt voor een grote vraag naar drinkwater. De strategie van de Thaise overheid is het verbeteren van de infrastructuur rond wateraanvoer. Bijvoorbeeld door de bestaande waterreservoirs uit te breiden, maar ook door te investeren in stuwmeren, moerassen en natuurlijke waterbronnen.

Factsheet watersector en update wateractiviteiten

Hieronder vindt u 2 publicaties van de Nederlandse ambassade in Bangkok: een factsheet over de Thaise watersector en een update van de watersectoractiviteiten in Thailand in de eerste helft van 2021.

Life sciences & health (LSH)

Thailand heeft een goede reputatie op het gebied van gezondheidszorg. Het land staat internationaal bekend om de uitstekende medische faciliteiten en specialisten. Die goede naam heeft een gunstig effect op verwante sectoren, zoals farmacie, R&D en laboratoria. De Thaise overheid zet in op behoud van de sterke positie van Thailand in de gezondheidszorg en heeft hiervoor een strategisch plan opgesteld dat loopt tot 2025. Doel is om Thailand wereldwijd steviger te positioneren op 4 gebieden: welzijn, academisch, medische diensten, en medische producten.

Factsheet life sciences & health

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Factsheets

Op deze pagina vindt u enkele factsheets over kansrijke sectoren in Thailand. In onze bibliotheek vindt u meer factsheets over kansrijke sectoren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?