Zakelijke kansen in Thailand

Gepubliceerd op:
15 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2022

Thailand ligt in het 'hart' van de ASEAN-regio en heeft goede verbindingen met grootmachten China en India. Dit biedt mooie kansen voor Nederlandse ondernemers. Kansrijke sectoren in Thailand zijn onder andere agri & food, watermanagement en Life Sciences & Health.

Naast agri & food, watermanagement en Life Sciences & Health heeft Thailand ook andere sectoren die kansen bieden voor Nederlandse ondernemers. Marktrapporten en factsheets over kansrijke sectoren vindt u onderaan deze pagina.

De adviseurs van RVO helpen u bij het verkennen van de markt. We bekijken samen waar uw product of dienst het meeste kans maakt. En we kunnen u ondersteunen bij het vinden van lokale zakenpartners. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u op weg. Neem contact op met ons voor meer informatie over de dienstverlening van RVO.

Ga mee op missie naar Thailand

Bent u actief in de gezondheidssector, met name op het gebied van connected care? Ga dan van 16 tot en met 20 mei mee op missie naar Indonesië en Thailand of Maleisië. Tijdens de missie kunt u uw netwerk en kennis uitbreiden. Zo ontmoet u stakeholders uit de ASEAN-regio die willen samenwerken op het gebied van connected care. Aanmelden kan tot 1 april 2022.

ASEAN Business Platform

Wilt u nieuwe contacten opdoen en uw kansen in de regio ontdekken? Meld u dan aan bij het ASEAN-5 Business Platform. Dit is een evenementen- en matchingplatform dat Nederlandse ondernemers koppelt aan partijen in Zuidoost-Azië. Het platform focust op kansen en evenementen in Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam. Het richt zich hierbij op de sectoren water, agrifood, afvalbeheer, circulaire economie en hernieuwbare energie. Na aanmelding kunt u virtuele overleggen inplannen met mogelijke zakenpartners, met andere ondernemers matchen en uw producten of diensten aanbieden op de marktplaats.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Thailand in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Thailand, vindt u hier. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Gevolgen voor handel

Van alle landen in de ASEAN-regio, heeft Thailand het meest last van de coronapandemie. Het bnp van Thailand daalde volgens de Asian Development Bank in 2020 scherp met 8%. Volgens de huidige voorspellingen buigt Thailand dit in 2021 om naar een groei van 4,5%.

De toeristische sector in Thailand is hard geraakt door de coronapandemie. Toeristen blijven door de reisrestricties weg en vele banen gaan verloren. Ondanks de pandemie ontstaan er ook kansen in Thailand. Investeringen in de dienstensector en een gunstiger ondernemingsklimaat voor buitenlandse bedrijven moeten Thailand helpen om uit de crisis te komen.

Lees meer over het effect van de coronapandemie op de pagina Handel Nederland - Thailand.

Agri & food

De focus van deze sector ligt in Thailand voornamelijk op het verwerken van landbouwproducten. Het land wordt gezien als 'de keuken van Azië'. De technologie bij de voedselverwerkende bedrijven is vergevorderd. Het lukt Thaise bedrijven uitstekend om waarde toe te voegen aan het agrarische basisproduct. Samenwerking tussen Nederlandse en Thaise partijen kan een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Thailand.

In de rijstteelt kent Thailand nog grote problemen met de watervoorziening. Het land is een grote rijstexporteur en heeft nog grote voorraden liggen. De Thaise overheid legt de nadruk op de transitie van rijstteelt. Doel is om op een deel van de rijstgebieden andere gewassen te verbouwen.

Lees meer over zakelijke kansen in de agri en foodsector in Thailand op Agroberichten Buitenland.

Watermanagement

De beschikbaarheid van voldoende drinkwater voor nu en voor de toekomst, is een uitdaging voor Thailand. Een combinatie van de bloeiende industrie, een groeiende bevolking en stijgende inkomens zorgt voor een grote vraag naar drinkwater. De strategie van de Thaise overheid is het verbeteren van de infrastructuur rond wateraanvoer. Bijvoorbeeld door de bestaande waterreservoirs uit te breiden, maar ook door te investeren in stuwmeren, moerassen en natuurlijke waterbronnen.

Factsheet watersector en update wateractiviteiten

Hieronder vindt u 2 publicaties van de Nederlandse ambassade in Bangkok: een factsheet over de Thaise watersector en een update van de watersectoractiviteiten in Thailand in de eerste helft van 2021.

Life Sciences & Health

Thailand heeft een goede reputatie op het gebied van gezondheidszorg. Het land staat internationaal bekend om de uitstekende medische faciliteiten en specialisten. Die goede naam heeft een gunstig effect op verwante sectoren, zoals farmacie, R&D en laboratoria. De Thaise overheid zet in op behoud van de sterke positie van Thailand in de gezondheidszorg en heeft hiervoor een strategisch plan opgesteld dat loopt tot 2025. Doel is om Thailand wereldwijd steviger te positioneren op 4 gebieden: welzijn, academisch, medische diensten, en medische producten.

Factsheet Life Sciences & Health

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Factsheets

Op deze pagina vindt u enkele factsheets over kansrijke sectoren in Thailand. In onze bibliotheek vindt u meer factsheets over kansrijke sectoren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?