Do's-and-don'ts in Tunesië

Gepubliceerd op:
2 november 2021

Bij het zakendoen in Tunesië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Zakelijke omgangsvormen in Tunesië

Neem de tijd voor kennismaking

Besteed tijd aan het opbouwen van een persoonlijke relatie. Tunesiërs doen graag zaken met iemand die ze kennen en respecteren. Daarna gaan ze pas over tot het echte zakendoen.

Plan afspraken telefonisch

Maak een afspraak bij voorkeur vooraf via de telefoon. Bevestig de afspraak een paar dagen van tevoren nogmaals telefonisch. Een meeting begint pas na een informeel praatje.

Ga formeel gekleed

De dresscode in Tunesië is formeel. Mannen dragen meestal een pak met das. Vrouwen dragen kleding die de armen bedekt en een rok tot aan de knie.

Wees niet ongeduldig

In Tunesië worden beslissingen over het algemeen traag genomen. Geduld is een schone zaak en het uitoefenen van druk werkt vaak averechts. Het tonen van ongeduld kan als een belediging worden opgevat.

Word niet ongeduldig bij onderbrekingen

Tunesiërs hebben een 'open door' vergaderbeleid. Iedereen kan onaangekondigd een vergadering binnenlopen. Teruggaan naar het oorspronkelijke onderwerp gebeurt pas nadat deze persoon weer is vertrokken.

Trek niet te snel conclusies

Tunesiërs vinden het soms moeilijk om openlijk 'nee' te zeggen. Houd hier rekening mee bij uw meetings. Let erop dat er geen misverstanden ontstaan en zet afspraken altijd op papier.

Vragen over ondernemen in Tunesië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?