Zakendoen in Afrika

Gepubliceerd op:
31 oktober 2022
Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024

Afrika is een boeiend continent vol opkomende markten. Zakendoen in deze landen betekent uitdagingen aangaan, maar ook rijke ervaringen opdoen. Welke kansen zijn er voor Nederlandse ondernemers? RVO helpt u graag met uw internationale ambities. Op deze pagina vindt u al onze informatie over Afrika op één plek.

Verdiep uw kennis over Afrika

Heeft u een MKB-onderneming en denkt u aan zakendoen in Afrika? Lees dan eerst om een idee te krijgen de 2 interviews met RVO-specialisten over zakendoen in Afrika: Alwin Quispel, Renate Douwes en Francine Punt.

In het interview 'Zakendoen in Afrika: Hoe doe je dat?' vertellen ze over welke kansen er liggen en hoe RVO u daarbij kan ondersteunen.

Daarnaast leggen ze uit hoe de cultuur van het zakendoen verschilt in Afrika ten opzichte van zakendoen in Nederland. Dat helpt u in de omgang met uw zakenpartners.

Wilt u zakendoen in Afrika combineren met het stimuleren van duurzame groei in ontwikkelingslanden of opkomende markten? Bekijk dan wat ontwikkelingssamenwerking u te bieden heeft.

Kijk bijvoorbeeld in de Subsidiewijzer welke regelingen openstaan om u te helpen bij zakendoen in Afrika. Denk bijvoorbeeld aan regelingen als:

  • Develop2Build
  • Energising Development (EnDev)
  • DHI Subsidieregeling
  • Ontwikkelingsrelevante infrastructuurprojecten (DRIVE)

Leer over de zakelijke kansen in Afrika via onze landeninformatie. Bekijk bijvoorbeeld onze informatie over:

Nederland wil de relatie met het Afrikaanse continent verder versterken. Hoe? Dat staat in de Afrikastrategie 2023-2032.

Daarnaast vertellen in een artikel op de website van Rijksoverheid.nl 3 Nederlandse ambassadeurs in Afrika over bijzondere partnerschappen en grote kansen.

Elsbeth Akkerman, ambassadeur van Mozambique: "Het succes van ons partnerschap, ook in de toekomst, zit in de tijd die we nemen om echt met elkaar in gesprek te gaan."

Plannen om zaken te gaan doen in Noord-Afrika? Deze 2 artikelen helpen u met de voorbereiding.

In onderstaand artikel vertellen Renate Douwes, Mansour Abader (RVO) en Louis Martens (ambassade in Cairo) waar u rekening mee moet houden als u er gaat zakendoen.

U vindt er ook een link naar een artikel waarbij ondernemers Joost Wouters (Seaweed) en Ré Doorn (Eurosafetygroup, het bedrijf achter Rainmaker) vertellen over hun ervaringen in deze regio.

Koffieverwerking in Kenia

Plannen om zaken te gaan doen in Oost-Afrika? Lees dan eerst de tips van experts en ondernemers.

In onderstaand artikel geven Alwin Quispel, Francine Punt (RVO) en Geoffrey Korir (ambassade van Kenia) tips voor het ondernemen in deze regio.

U vindt daar ook een link naar een artikel waarbij ondernemers Herco Hekking (Ante BV) en Sten van der Ham (Ebee) vertellen over hun ervaringen in deze regio.

Plannen om zaken te gaan doen in zuidelijk Afrika? Lees dan eerst de tips van experts en ondernemers.

In onderstaand artikel geven Alwin Quispel, Esther Verhaegh (RVO) en Gerben Klein Lebbink (ambassade van Zuid-Afrika) tips voor het ondernemen in deze regio.

U vindt daar ook een link naar een artikel waarbij ondernemers Hans Kroll (Nedscaper) en Hans Breugel (Affordable Living Solutions Africa) vertellen over hun ervaringen in deze regio.

Plannen om te gaan ondernemen in de fintechsector in Afrika? Bekijk dan eerst deze 6 tips van RVO-experts.

In onderstaand artikel geven Alwin Quispel, Francine Punt en Richard van Hoolwerff tips aan ondernemers die interesse hebben in ondernemen in de fintechsector in Afrika.

"Digitalisering kan grote groepen in de maatschappij beter bij economische processen betrekken."

Combitracks is een nieuwe manier van werken. 

Overheid, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties – in Nederland én in de opkomende markten – slaan de handen ineen om met elkaar (zakelijke) kansen te verzilveren. Samen bieden ze oplossingen voor lokale uitdagingen in vergroening en digitalisering.

Er zijn 20 combitracks in 14 opkomende markten, waarvan 8 in Afrika: Egypte, Ghana, Ivoorkust, Kenia, Marokko, Nigeria, Senegal en Zuid-Afrika.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?