Blog: Zonne-energie in Nigeria; waarom u nu moet instappen in deze markt

Laatst gecontroleerd op:
8 juni 2023
Gepubliceerd op:
18 mei 2023

Doet u al internationaal zaken in zonne-energie? Denk dan vooral eens aan een uitbreiding naar het kansrijke Nigeria. Ik ben Vincent van Reenen, Business Development Coach bij RVO, en vertel u graag waarom.    

Ik heb jaren in Afrika gewoond en er voor verschillende bedrijven gewerkt. Daardoor ken ik de cultuur en weet ik de do's en don'ts. Als Business Development Coach bij RVO heb ik nu ook dagelijks contact met de ambassade in Nigeria, het consulaat generaal en het netwerk daar.

Dankzij mijn persoonlijke ervaring en contacten zie ik waar de belangrijkste kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. Op dit moment is dat in de zonne-energie. En het goede nieuws is dat de kansen in deze industrie alleen maar beter worden. Hoe dat zit, leg ik graag uit.

Zonne-energie breed in trek

Nigeria heeft een elektriciteitsdekking van maar 60%. Vaak wordt de elektriciteit lokaal opgewekt met generatoren. De diesel die hiervoor nodig is, is duur. Daarom stappen steeds meer Nigerianen over op zonne-energie.

De markt voor zonne-energie kan nog enorm groeien. Zowel Nigeriaanse particulieren en bedrijven als de Nigeriaanse overheid investeren vaker in 'solar'. Want zon, dat is er genoeg in dit Afrikaanse land.

Nigeriaanse particulieren en bedrijven hebben veel voordeel bij zonne-energiesystemen. Bijvoorbeeld om hun eigen smartphones mee op te laden, maar ook om koelkasten voor vaccins draaiende te houden. Dit biedt grote kansen voor Nederlandse ondernemers, vooral in toepassingen voor partijen die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten ('off-grid').

Koeltechniek op basis van zonne-energie is ook een belangrijk kans in Nigeria. Door de warmte in het land gaat er namelijk tijdens transport erg veel voedsel verloren. Denk daarom zeker aan zakelijke kansen op het raakvlak van energie met landbouw en tuinbouw. Dit zijn belangrijke sectoren in de Nigeriaanse economie.

Veiligheid en financiële garantie in Nigeria: wat u moet weten

Ik snap wat u denkt: "Dit klinkt goed, maar hoe zit het met de veiligheid? Ook financieel gezien?" Het is inderdaad onrustig op sommige plekken in Nigeria. Denk aan onrust door verkiezingen. Maar ook door de strijd tussen de groeperingen ISWAP en Boko Haram en het Nigeriaanse leger.

Door mijn tijd in Nigeria weet ik dat veel Nederlandse ondernemers al prima zakendoen in Nigeria. En dat zij met de juiste voorbereiding goed kunnen omgaan met veiligheid. Belangrijk is dat u uw reizen goed voorbereidt en gevaarlijke gebieden vermijdt. Houd altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. U kunt veiligheid ook bespreken met ons of het consulaat-generaal.

Er is ook veel financiële ondersteuning beschikbaar. Lokale afnemers hebben nu eenmaal niet altijd toegang tot banken of contant geld. Organisaties als de Wereldbank en Invest International kunnen dan helpen met financiële faciliteiten. Invest International heeft zelfs een Dutch Desk in Lagos geopend. Via dit contactpunt krijgt u makkelijker toegang tot het lokale financiële systeem. Ook kunt u zakendoen met een betrouwbare partij daar.

Het belang van een betrouwbaar netwerk

Ik raad u aan veel te netwerken en contacten op te doen voordat u in Nigeria start. Een duurzame langetermijnrelatie opbouwen is erg belangrijk. Daarnaast is een kring met betrouwbare contacten van onschatbare waarde. Gelukkig zijn er veel Nederlandse partijen en overheidsorganisaties die samen het Nederlandse belang vertegenwoordigen. Centraal daarin staan het Nederlandse consulaat-generaal in Lagos en de Nederlandse ambassade in Abuja. Zij hebben goede contacten in de Nigeriaanse private sector en werken nauw met ons samen.

Ook wij zetten ons in om het Nederlandse netwerk in Nigeria verder te versterken. RVO onderzoekt bijvoorbeeld welke ecosystemen Nederlandse bedrijven daar hebben opgebouwd. En wat zij nog nodig hebben in hun toeleveringsketens.

Volg ook zeker de ontwikkelingen rond de combitracks. Dit is een aanpak waarin de Nederlandse overheid handel, investeringen en ontwikkeling samen bevordert. De Nederlandse overheid start deze 'tracks' in 14 landen, waaronder Nigeria. Door de combitracks kunnen Nederlandse én lokale bedrijven makkelijker zakendoen: een win-winsituatie.

Ontdek de don'ts, maar vooral de do's

Ten slotte een laatste advies. Is Nigeria het eerste Afrikaanse land waar u zaken gaat doen? Bereid u dan goed voor: verdiep u in de cultuur en- communicatieverschillen van het land. U zult merken dat er een enorme 'can-domentaliteit' is en dat de communicatie even direct is als in Nederland. Toch is relaties zorgvuldig opbouwen nog belangrijker dan op Nederlandse bodem. Ook daarin adviseren mijn collega's en ik u graag.

Lees meer: 

Lees meer over de kansen in de zonne-energiesector in onderstaand rapport.

Zakenpartnersupport Op Maat

Mijn collega's en ik helpen u graag de juiste zakelijke contacten vinden, samen met het buitenlandnetwerk. Met onze kennis van de lokale markt adviseren wij u bijvoorbeeld over vakbeurzen en evenementen. Precies wat bij u past.

Bent u tevreden over deze pagina?