Marktrapport Verenigd Koninkrijk: kansen in fintech

Gepubliceerd op:
15 november 2023

Hoe ziet de fintechsector in het Verenigd Koninkrijk (VK) eruit? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen voor hypotheken, leningen of financieel management? U leest het in deze samenvatting van ons rapport 'Fintech in the United Kingdom'. Vraag het hele rapport aan via het formulier onderaan de pagina.

Rapport Fintechsector Verenigd Koninkrijk 

De Nederlandse ambassade in Londen heeft in maart 2023 het Engelstalige rapport 'Fintech in the United Kingdom' gepubliceerd. Dit rapport geeft inzicht in het fintech-ecosysteem in het VK, laat zien waar de kansen liggen en hoe u daarop kunt inspelen.

Achtergrond: fintechsector in het VK

De fintechsector in het Verenigd Koninkrijk is al ver ontwikkeld en groeit gestaag. Eind 2022 was het fintech-ecosysteem $198 miljard waard. De belangrijkste hub voor fintech is Londen, waar 74% van alle fintechbedrijven zijn gevestigd. Andere belangrijke hubs zijn Leeds, Manchester en Edinburgh. Vooral de vraag naar b2b-modellen groeit. Dat komt doordat het b2b-proces steeds ingewikkelder wordt, onder andere door meer regels.

Kansen voor Nederlandse ondernemers

De fintechsector in het VK kent veel concurrentie maar biedt zeker mogelijkheden voor Nederlandse fintechbedrijven. Kansen liggen daarbij vooral in sectoren als:

  • hypotheken en leningen; 
  • financiële managementoplossingen; 
  • 'Regtech' en 'Insurtech'. 

Ook blijft het VK de beste plek in Europa voor het verkrijgen van investeringsgeld. 

Hoe springt u hierop in?

Belangrijke zaken om succesvol te ondernemen in de fintechsector in het VK zijn:

  • een lokale contactpersoon hebben;
  • aandacht geven aan marketing;
  • strategische partnerships aangaan.

Wees geduldig bij het zakendoen in de Britse fintechsector. De concurrentie is groot en succes kost tijd. Het winnen van vertrouwen is belangrijk, vooral voor niet-Britse bedrijven. 

Tips van de ambassade

De Nederlandse ambassade in Londen geeft een paar tips om de fintechsector in het VK succesvol te betreden: 

1. Leer de Britse zakencultuur goed kennen

Het VK is een nabije markt en Nederlanders spreken vaak goed Engels. Toch zijn er grote verschillen tussen Nederland en het VK in zakencultuur en bedrijfsprocessen. Onderschat het leren kennen van de Britse zakencultuur niet.

2. Neem de tijd om zichtbaar te worden

De Britse fintechsector is enorm. Het is daarom belangrijk om zichtbaar te worden met uw bedrijf. Bezoek bijvoorbeeld evenementen en conferenties. En neem de tijd: herkenbaar zijn gaat niet van de ene op de andere dag.

Vraag direct gratis het rapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op kansen in de fintechsector in het Verenigd Koninkrijk, en hoe u deze markt kunt benaderen.

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten? 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?