Genoeg ruimte in mestopslag

Laatst gecontroleerd op:
16 januari 2024
Gepubliceerd op:
2 juni 2020

U mag de mest van uw dieren niet het hele jaar gebruiken en uitrijden. Daarom moet u van augustus tot en met februari genoeg opslagruimte hebben voor de mestproductie van uw dieren. U berekent vooraf of uw mestopslag groot genoeg is voor deze 7 maanden.

Hoeveel mestopslag nodig

Bereken hoeveel mestopslag u in elk geval nodig heeft:

Aantal dieren

U rekent met het aantal dieren dat in uw omgevingsvergunning staat. Heeft u die niet? Dan rekent u met het aantal dieren dat u maximaal in uw stallen kunt houden. U deelt de dieren in op diersoort en diercategorie.

Mestproductie

Voor de berekening van de mestproductie (in kubieke meters) in 7 maanden gebruikt u tabel 4 en tabel 6. Deze vindt u op Tabellen mest.

Het kan zijn dat de mestproductie van uw dieren lager is dan de normen in de tabellen. Dit kan te maken hebben met de diersoort of -categorie, het huisvesting- of drinkwatersysteem, de samenstelling van het voer of andere onderdelen van uw bedrijfssysteem. U kunt dan gegevens uit uw administratie gebruiken die precies passen bij uw bedrijfsvoering. Zorg ervoor dat u die gegevens goed aan ons uit kunt leggen.

Wanneer minder mestopslag

Soms heeft u minder mestopslag nodig dan u heeft berekend. Dit is zo als u:

  • de mest afvoert.
  • van augustus tot en met februari minder dieren in uw stallen houdt dan volgens uw omgevingsvergunning kan. Bijvoorbeeld door het aantal fosfaatrechten dat u heeft.
  • van augustus tot en met februari de hele tijd minder dieren in uw stallen houdt. Bijvoorbeeld omdat u ze buiten laat lopen.
  • het teveel aan mest van augustus tot en met januari uitrijdt. Er is geen uitzondering voor de mest die in februari wordt geproduceerd.

Lees meer op Wanneer mest uitrijden.

Te veel mest

Heeft u te weinig mestopslag? Dan voert u de mest af.

Veelgestelde vragen

Wilt u meer weten? Wij hebben voor u veelgestelde vragen verzameld.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?