Kristalprijs en de Transparantiebenchmark

Gepubliceerd op:
11 maart 2022
Laatst gecontroleerd op:
30 november 2022

De overheid vindt het belangrijk dat Nederlandse bedrijven transparant zijn over hun activiteiten en beleid op maatschappelijk vlak. Daarom reikt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) jaarlijks de Kristalprijs uit aan de organisatie met de meest transparante MVO-verslaglegging. 

De Kristalprijs wordt in de even jaren uitgereikt op basis van vrijwillige nominaties rondom transparante verslaglegging op een specifiek thema. Alle organisaties die onder de toekomstige CSRD-richtlijn vallen, konden zich tot en met 31 juli 2022 aanmelden.

In de oneven jaren vormt de Transparantiebenchmark de basis voor de Kristalprijs. Dit is een tweejaarlijks onderzoek naar de transparantie van MVO-verslaglegging onder een vaste groep. Hierdoor leren de deelnemers over de criteria voor maatschappelijke verslaggeving. Ook krijgen zij inzicht in verbetermogelijkheden en zien zij hoe zij scoren in vergelijking met andere organisaties. De eerstvolgende Kristalprijsuitreiking op basis van de Transparantiebenchmark, vindt plaats in 2023.

Meer weten over de Kristalprijs en de Transparantiebenchmark? Hieronder vindt u alle relevante informatie. Bent u benieuwd naar het jurythema 2022? Bekijk de toelichting.

Meer informatie

Over de Transparantiebenchmark

Lees meer over het onderzoek naar de transparantie van MVO-verslaglegging.

Kristalprijs

Lees meer over de Kristalprijs, de prijs voor het bedrijf met het beste MVO-jaarverslag.

Nieuws

Lees het laatste nieuws rondom de Transparantiebenchmark. 

Uitslagen en scorearchief

Bekijk de scores en de resultaten van eerdere jaren en vergelijk de scores per bedrijf of per sector.

Documenten

Raadpleeg de actuele documenten over de Transparantiebenchmark.

"De Kristalprijs is ontzettend belangrijk voor het aanzetten tot actie. De winnaar zet de standaard voor de rest van de maatschappij."

Jaime de Bourbon de Parme
Speciaal klimaatgezant ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Jaime de Bourbon de Parma

Vragen over de Transparantiebenchmark of de Kristalprijs? Stuur een e-mail.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?