Wat verwacht RVO van ondernemers?

Laatst gecontroleerd op:
10 december 2024
Gepubliceerd op:
6 november 2024

Internationaal ondernemen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze uitdagingen vragen om een goede voorbereiding. De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt. En ook dat u waar nodig de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Daarom gelden er voorwaarden op het gebied van internationaal MVO voor bedrijven die financiering of andere steun bij RVO aanvragen.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (OESO-richtlijnen) toepast. De OESO-richtlijnen bieden houvast voor ondernemingen om met kwesties als mensenrechten, werkomstandigheden en het milieu om te gaan. RVO informeert ondernemers over MVO als onderdeel van onze dienstverlening en programma's. Vooral wanneer de risico's groot zijn, bijvoorbeeld in een specifiek land of een specifieke sector.

Op deze pagina leest u meer over ons MVO-uitvoeringsbeleid.

Uitvoeringsbeleid MVO

RVO ondersteunt Nederlandse bedrijven op een aantal manieren bij maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland. Zo stimuleert RVO MVO in de programma's en regelingen die het uitvoert voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast geeft het MVO-steunpunt ondernemers voorlichting en advies op maat. Op deze manier draagt RVO concreet bij aan de internationale ambities voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit heeft een positief effect op mens en milieu én biedt kansen voor uw bedrijf. Ons MVO-uitvoeringsbeleid laat zien hoe RVO dit doet.

Uitgangspunten en internationale normen

Het uitvoeringsbeleid van RVO voor internationaal MVO is gericht op het vergroten van kennis en het bewustzijn onder bedrijven en partners, en het stimuleren van verbetering. De internationale normen die de basis vormen van het (uitvoerings)beleid zijn de OESO-richtlijnen en de UN Guiding Principles for Business and Human Rights.  

Voorwaarden voor bedrijven  

Om als bedrijf in aanmerking te komen voor financiering of een andere vorm van overheidssteun gelden de volgende voorwaarden op het gebied van internationaal MVO:

  • Bedrijven moeten aangeven dat zij op de hoogte zijn van en zullen handelen in overeenstemming met de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat zij het proces van due diligence (gepaste zorgvuldigheid) toepassen om (mogelijke) negatieve effecten op mens en milieu in hun activiteiten en waardeketen te identificeren. En deze waar nodig aan te pakken en hier transparant over te communiceren. Bedrijven moeten RVO informeren als nieuwe informatie of omstandigheden duiden op betrokkenheid van een bedrijf bij een misstand zoals mensenrechtenovertredingen of milieuschade. 
  • De overheid ondersteunt geen activiteiten die op de FMO-uitsluitingslijst staan. 

Bedrijven tekenen voor deze voorwaarden en hebben de verantwoordelijkheid zich hieraan te houden. Bij sommige regelingen of activiteiten is een MVO-zelfscan en MVO-reputatiecheck onderdeel van de aanmeldprocedure. Bedrijven beantwoorden dan vragen over het toepassen van MVO en due diligence in hun activiteiten. De ingevulde zelfscan of reputatiecheck RVO kan aanleiding zijn voor nader contact met een bedrijf. Ook onderzoekt RVO steekproefsgewijs of bedrijven voldoen aan de gestelde voorwaarden op het gebied van internationaal MVO. RVO kan, als dat nodig is, verbetertrajectafspraken met bedrijven maken.

Het uitgangspunt is dat RVO werkt aan het vergroten van bewustwording en verbetering. Soms handelt een bedrijf (nog) niet in overeenstemming met de OESO-richtlijnen, maar wil dit bedrijf dat wel. Dan helpt RVO daarbij. 

In uiterste gevallen kan RVO, in samenspraak met het ministerie van Buitenlandse Zaken, besluiten om een aanvraag of deelname van een bedrijf af te wijzen op grond van de voorwaarden op het gebied van internationaal MVO. 

Aandacht voor MVO in dienstverlening en activiteiten 

RVO besteedt binnen programma's en activiteiten gericht op internationaal ondernemen of ontwikkelingssamenwerking aandacht aan MVO. Dit is afgestemd op de context van het programma of de activiteit en kan per regeling of programma verschillen. Zo kan RVO bedrijven bijvoorbeeld vragen om een risicoanalyse te doen en maatregelen te nemen om (mogelijke) negatieve gevolgen te voorkomen of te beperken. Hoeveel er wordt gevraagd hangt af van het soort project en het risicoprofiel van de activiteit. Wanneer een activiteit gericht is op een land en/of sector waarbij het risico op negatieve gevolgen voor mens of milieu groter is, dan zal RVO specifieke aandacht aan MVO geven, en mogelijk hogere eisen stellen aan deelnemende bedrijven.

U vindt de specifieke eisen per programma op de programmapagina. Deze komen ook aan bod in de aanvraagprocedures. De projectadviseur van RVO kan u hier tijdens het adviestraject bij helpen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?