Gendergelijkheid bij uw internationale project
In veel projecten blijft de rol van vrouwen ondervertegenwoordigd en krijgen zij minder kansen om hun volledige potentieel te benutten. Als uw organisatie of bedrijf (financiële) ondersteuning van RVO wil voor een internationaal project, dan moet dat project ook voldoen aan doelstellingen voor gendergelijkheid. Op deze pagina leest u wat dit voor uw project betekent. En hoe wij u daarbij kunnen adviseren.
Gendergelijkheid wereldwijd is een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties (VN). Het streven is om via deze doelen van de wereld een betere plek te maken in 2030. Door oog te hebben voor gendergelijkheid wil de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de impact van projecten vergroten. Daarom moet elk door ons ondersteund project voldoen aan genderdoelstellingen.
Welke rol speelt gender bij subsidievoorwaarden
Gendergelijkheid is bij RVO ondersteunde projecten geen doel op zich. Maar we verwachten wel dat gendergelijkheid aandacht krijgt in alle fasen van een project. Dat noemen we 'gender mainstreaming'. Dit houdt in dat de zorgen en ervaringen van zowel vrouwen als mannen worden opgenomen in het ontwerp, de uitvoering, en de controle & evaluatie van projecten en programma's. Bovendien is het doel van gender mainstreaming om de uiteindelijke impact van het project te vergroten.
Bij projecten in ontwikkelingslanden gaan we uit van 3 manieren waarop een project kan omgaan met gender:
Hoe kunnen projecten omgaan met gender?
AANPAK (3 manieren)
1. Genderblind
Tijdens opzet en uitvoering project géén aandacht voor:
- culturele-, economische-, sociale- en politieke rollen en rechten;
- machtsrelaties tussen mannen en vrouwen.
Ongelijkheid kan onbedoeld toenemen.
Kan uw project in aanmerking komen voor ondersteuning door RVO?
Nee. Zorg eerst voor genderbewuste aanpak.
2. Gender-sensitief
Aandacht voor gender in project(plan):
- analyse rollen, rechten en machtsrelaties tussen mannen en vrouwen;
- duidelijke acties -op basis van analyse- om gendergelijkheid te stimuleren.
Deze acties pakken niet de grondoorzaken aan van genderongelijkheid.
Kan uw project in aanmerking komen voor ondersteuning door RVO?
Ja. Deze aanpak is onze minimale eis. Maar wij geven voorkeur aan gender-transformatieve projecten.
3. Gender-transformatief
Aandacht voor gender in project(plan) gaat een stap verder dan gender-sensitief:
- heeft als doel gender- en economische gelijkheid te versterken;
- door aanpakken onderliggende sociale patronen, beleid en sociale regels.
Met deze aanpak is blijvend gendereffect het grootst.
Kan uw project in aanmerking komen voor ondersteuning door RVO?
Ja. Deze aanpak heeft onze voorkeur en vraagt een grotere inzet.
Economisch empowerment van vrouwen
Een programma of project bereikt meer als het werkt aan economische gelijkheid. Wanneer vrouwen economisch actief zijn, ontstaat er een sterkere band met en invloed in de samenleving. We noemen die betrokkenheid ook wel economische empowerment. Dit betekent dat vrouwen meer kansen krijgen en meer te zeggen hebben bij belangrijke beslissingen. Dat heeft weer invloed op hun thuissituatie, hun gemeenschap en hun eigen leven.
Voordelen gendergelijkheid voor uw project
Naast de eerder genoemde voordelen, zoals een duurzame impact in de samenleving, zorgt gendergelijkheid in uw project mogelijk ook voor:
- een goede reputatie bij partners, pers en financiers;
- een goede voorbereiding op de (I)MVO-regels en wetgeving na 2023;
- een goede reputatie als werkgever;
- een beter bedrijfsresultaat.
Gender in internationale projecten

Zadenproject zorgt voor gelijkwaardige positie boerinnen. "Mijn kind kan nu naar de middelbare school"
Lees over projecten die economisch empowerment van vrouwen aanmoedigen:

Hoe kan RVO u ondersteunen?
Onze adviseurs bespreken samen met u uw genderaanpak bij een door ons ondersteund project. Dat doen ze vooraf, tijdens, en na afloop van uw project. Wilt u advies van onze adviseurs?
Meer weten over gendergelijkheid?
Gebruik de volgende bronnen over gendergelijkheid wereldwijd en in de EU:
- Global Gender Gap report July 2022 (pdf, Engelstalig) van het World Economic Forum. Jaarlijkse ranglijst van 153 landen over gendergelijkheid. De onderwerpen zijn: economische deelname en kansen, toegang tot onderwijs, gezondheid en politieke deelname.
- European Institute for Gender Equality Index (Engelstalig). Ranglijst van EU-lidstaten. Deze lijst gebruikt de cijfers van Eurostat en Eurofound.
- Rapport Gender Equality in The Netherlands (pdf, Engelstalig) Ranglijst van 100 leidende bedrijven over gendergelijkheid op de werkvloer en in de waardeketen. Dit rapport is uitgevoerd door Equileap in opdracht van Women Win. De lijst is deel van het 'Building Bridges for Women's Economic Empowerement'-programma dat gefinancierd is door het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bekijk ook de volgende factsheets, brochures, rapport en film over het stimuleren van gendergelijkheid:
- Gender as a Business Opportunity (pdf, Engelstalig), illustratie met informatie over kansen voor bedrijven.
- Violence @ Work: A Guide for SMEs to prevent violence in the workplace (pdf, Engelstalig), brochure met handige tips om geweld op de werkvloer te voorkomen, te signaleren en aan te pakken.
- Factsheets van de Gender Resource Facility (Engelstalig), over de relatie tussen gender en klimaatverandering, toegang tot financiering, voedselzekerheid, en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Deze sheets zijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Women's Empowerment in Global Value Chains (pdf, Engelstalig) rapport over maatregelen voor het verbeteren van gezondheid, rechten en welzijn van vrouwen in de waardeketen. Vanaf pagina 10 vindt u ook informatie over de positieve gevolgen voor het bedrijfsresultaat. Het rapport is gemaakt door BSR in samenwerking met Women Deliver en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Animatiefilm (YouTube, Engelstalig) over de manier waarop Nederland de vrouwelijke ondernemer Ama helpt bij het uitbreiden van haar bedrijf naar de Europese markt. Opdrachtgever is het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wat is gender?
Gender verwijst naar de eigenschappen, het gedrag en de verschillende rollen die een maatschappij of cultuur voor elk geslacht heeft bepaald. Mensen hebben vaak op basis van hun gender verschillende posities in de samenleving. Eigenschappen die we als samenleving associëren met vrouwen en vrouwelijkheid, krijgen in het algemeen minder waardering.
Bij gendergelijkheid is er geen discriminatie op basis van het biologisch geslacht of de rol die mensen in de samenleving innemen. Alle mensen hebben dan gelijke toegang tot kansen, middelen en diensten. Dat noemen we genderinclusief.
Waarom is gendergelijkheid belangrijk?
Gendergelijkheid is niet alleen een mensenrecht, het is ook nodig voor de duurzame ontwikkeling van vredige samenlevingen. Bovendien zorgt empowerment van vrouwen voor economische groei.
Nog steeds hebben vrouwen en mannen over de hele wereld geen gelijkwaardige plek in de samenleving. Door vrouwen meer te betrekken bij de opzet en uitvoering van projecten, is de lokale impact van die projecten groter. Om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) te bereiken, is het essentieel dat alle mensen gelijke kansen en rechten hebben. Dit staat ook centraal in het Nederlandse buitenlandbeleid van de overheid.
Publicaties
- Ministerie van Buitenlandse Zaken