Vangstregistratie

Laatst gecontroleerd op:
9 februari 2024
Gepubliceerd op:
8 juni 2021

Vist u op zee? Dan geeft u uw vangstregistratie door. Dit zijn de gegevens van uw visreis en uw activiteiten. Hiervoor zijn 2 systemen: E-lite en het elektronisch logboek. Welk systeem u gebruikt, ligt aan de lengte van uw vissersvaartuig.

Deze gegevens zijn belangrijk voor het beheer van het quotum. En voor het verzamelen van informatie over de visserij en visbestanden.

Vissersvaartuig kleiner dan 12 meter

U gebruikt het E-lite logboek. Hiermee stuurt u de gegevens van uw visreis naar ons. Bijvoorbeeld wanneer u uit de haven bent vertrokken. En gegevens van de vissoorten die u heeft gevangen. Dit doet u binnen 24 uur nadat u terug bent gekomen in de haven. 

Is uw vissersvaartuig tussen de 10 en 12 meter lang? Dan zijn er extra voorwaarden. U vindt alle informatie op Visreis doorgeven vaartuigen kleiner dan 12 meter.

Vissersvaartuig van 12 meter of langer

U gebruikt het elektronisch logboek. Hiermee geeft u de gegevens van uw visreis en uw activiteiten door. U stuurt elke dag van de visreis een aantal berichten. Bijvoorbeeld hoeveel u heeft gevangen. U leest meer over het elektronisch logboek op Visreis doorgeven vaartuigen van 12 meter of langer.

Wanneer houdt u een logboek bij?

We vertellen u graag wat de regels zijn in specifieke situaties. Bijvoorbeeld als u naar een andere haven vaart of als u uw vaartuig ook gebruikt om toeristen te vervoeren.

Uitvaren zonder te vissen

Vaart u (over) naar een andere haven zonder te gaan vissen? Dan maakt u een cruisereis (CRU) aan. Dat geldt ook voor het bekijken van de netten bij staandwantvisserij en andere activiteiten waarbij u geen vis aan boord heeft.

Varen met toeristen

Gebruikt u uw vissersvaartuig weleens voor toerisme? En doet u dit op zee of in de kustwateren? Dan houdt u altijd een logboek bij. Als u uw vangsten aanlandt, geeft u de hele visreis op in uw logboek. Welke berichten u moet sturen, leest u op Visreis doorgeven vaartuigen van 12 meter of langer. Landt u uw vangsten niet aan? Dan registreert u de reis als cruisereis (CRU).

Eisen om toeristen te vervoeren

Uw vissersvaartuig moet geschikt zijn om toeristen te vervoeren. Hiervoor zijn regels. Wilt u weten welke dit zijn? Neem contact op met de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Hengelvissers met een vaartuig

Vist u beroepsmatig met hengels op zee of in de kustwateren? Ook dan geeft u uw vangst door in een logboek.

Haven binnenvaren

Heeft u een vaartuig van 12 meter of langer? Voordat u een haven binnenvaart stuurt u altijd een RTP-bericht. Ook als u niet gevist heeft. Bijvoorbeeld als u een haven binnengaat om te overnachten.

Bij het uitvaren stuurt u een nieuw DEP-bericht.

Binnenvissers

Vist u in de binnenwateren? U hoeft geen elektronisch logboek aan boord of E-lite in te vullen. Maar in sommige gevallen houdt u toch een logboek bij. Dit doet u wel op een andere manier. Als u op aal vist, doet u vangstopgave aal. En als u op schubvis vist op het IJsselmeer, geeft u uw vangsten door aan de Wageningen Marine Research.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?