Regels voor vissersvaartuigen

Laatst gecontroleerd op:
1 april 2023
Gepubliceerd op:
8 juni 2021

Het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) is een Europese regeling. Vissers op zee hebben hiermee te maken. Er zijn bijvoorbeeld regels voor vissersvaartuigen. Het GVB regelt eerlijke concurrentie tussen vissers en zorgt voor gezonde visbestanden.

Uw vaartuig registreren en visvergunning aanvragen

Wilt u een vaartuig gebruiken om beroepsmatig te vissen op zee? Dan registreert u uw vissersvaartuig in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen (NRV). U vraagt dan een visvergunning aan. U registreert uw vaartuig bij ons. U leest hier meer over op Uw vissersvaartuig registreren. U kunt de registratie van uw schip ook bij ons wijzigen of stoppen.

Als kapitein registreren

Wilt u uw vangstregistratie doorgeven? Dan moet u geregistreerd staan als kapitein. U regelt dit door het formulier Registratie kapitein in te vullen en naar ons te sturen.

IMO-nummer aanvragen

U heeft misschien een Internationaal Maritieme Organisatie-nummer (IMO-nummer) nodig voor uw inschrijving. Dit ligt aan de lengte van uw vissersvaartuig en aan het gebied waar u gaat vissen. U leest hier meer over op IMO-nummer vissersvaartuig aanvragen.

Uw satellietvolgapparatuur aanmelden

U bent visser met een vissersvaartuig dat langer is dan 12 meter? Dan heeft u in de meeste gevallen satellietvolgapparatuur aan boord nodig. U meldt uw apparatuur bij ons aan. Lees meer op Satellietapparatuur aanmelden. De apparatuur die u gebruikt moet zijn goedgekeurd. Lees meer op Goedgekeurde satellietapparatuur.

Erkende bedrijven voor meten en verzegelen

Laat het motorvermogen van uw vissersvaartuig alleen door erkende bedrijven meten. Ook alleen deze bedrijven mogen uw motor (her)verzegelen. U leest hier meer over op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

AIS aanmelden

Bent u eigenaar van een vissersvaartuig dat langer is dan 15 meter? Dan moet u een automatisch identificatiesysteem (AIS) aan boord hebben. Meer informatie over AIS en aanmelden van het systeem vindt u op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Gemeenschappelijk visserijbeleid

In het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) staan regels voor duurzame visserij in de wateren van de Europese Unie (EU). Er zijn regels voor:

  • hoeveel vis u mag vangen van vissoorten met een quota;
  • het gebied waar u mag vissen;
  • de periode of het aantal zeedagen (kW-dagen) dat u mag vissen;
  • het maximale motorvermogen van uw vissersvaartuig;
  • het vistuig waarmee u vist.

Meer weten over regels vissersvaartuigen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?