Visreis doorgeven vaartuigen van 12 meter of langer
Bent u kapitein van een vissersvaartuig van 12 meter of langer? Dan houdt u de gegevens van uw visreizen bij in het elektronisch logboek aan boord. Wij verwerken deze gegevens voor het beheer van quota. En ook voor meer inzicht in de visserij en visbestanden.
Visreis doorgeven
U stuurt berichten met de software van uw provider E-Catch, Pefa of Chartworx. Deze systemen sturen de gegevens naar ons. Daarna komen deze in het vangstregister.
Wij controleren of u de berichten op tijd heeft gestuurd en of deze compleet zijn.
Vraag stellen of storing melden?
U kunt ons een WhatsApp-bericht sturen of bellen op het nummer 088 042 00 00. Of stuur een e-mail naar vangstregistratie@rvo.nl.
Tijdens kantoortijden reageren wij zo snel mogelijk. U kunt ons bellen buiten kantoortijden, maar wel alleen als er spoed is bij uw situatie. Bijvoorbeeld als u een bericht niet op tijd verstuurd krijgt door een storing.
Verplichte berichten
Welke berichten u doorgeeft, hangt af van uw visreis. Er zijn een aantal verplichte berichten. U ziet deze op de afbeelding hieronder. In de uitklapmenu's onder de afbeelding lichten we de berichten toe. Sommige berichten zijn niet voor iedereen verplicht. Daarom staan deze wel in de uitklapmenu's, maar niet op de afbeelding.
U stuurt altijd een vertrekbericht voor vertrek uit een haven. Het maakt niet uit waarom of hoelang het vaartuig buiten de haven is. Heeft u een bevestiging (retourbericht) ontvangen op dit bericht? Dan werkt het ERS-systeem en kunt u vertrekken.
U stuurt dit bericht als u van FAO-zone wisselt.
U stuurt iedere dag voor 24:00 uur UTC een bericht met uw vangstopgave. Er zijn geen uitzonderingen. U stuurt ook een FAR-bericht als u die dag (nog) niet gevist heeft. Of als u nog niets gevangen heeft. Duurt uw visreis meer dan een week? Stuur op zondag ook altijd een FAR-bericht, ook als u niet heeft gevist.
Laat vertrek uit de haven
Vertrekt u laat uit de haven, maar wel voor middernacht? Ook dan is deze melding verplicht. U stuurt dan een FAR-bericht zonder vangst.
Noorse wateren
Vist u in de Noorse wateren? Dan stuurt u een DCA-bericht. Dit is een uitgebreide vangstopgave voor Noorwegen. U stuurt iedere dag voor 24:00 uur UTC een bericht met uw vangstopgave. Dit doet u ook als u die dag (nog) niet gevist heeft. Of als u nog niets gevangen heeft.
Als u een DCA-bericht stuurt, hoeft u geen FAR-bericht te sturen.
Stopt u met vissen? Stuur dan een EOF-bericht direct nadat u de laatste trek heeft binnengehaald. En voordat u teruggaat naar de haven.
Blijft u na uw EOF-bericht op zee, maar vangt u geen vis meer? Dan hoeft u geen FAR-bericht te sturen.
U stuurt tenminste 4 uur voordat u de haven in wilt varen een PRN-bericht.
U stuurt het binnenvaren bericht (RTP) als u bijna de haven binnenvaart. U mag pas lossen als u een bevestiging (retourbericht) op het RTP-bericht heeft ontvangen.
U geeft alle gevangen vissoorten door met uw definitieve vangstopgave (LAN-bericht). Ook hoeveelheden kleiner dan 50 kg. Zorg ervoor dat u de goede FAO-code, staat en aanbiedingsvorm doorgeeft. U stuurt uw vangstopgave uiterlijk 24 uur na verkoop. Het weekend en feestdagen tellen niet mee.
Wilt u uw gevangen vis ergens anders verkopen dan waar u deze heeft aangeland? Bijvoorbeeld: u heeft uw vangst aangeland in Harlingen, maar wilt de vis verkopen op Urk. De vis moet dan vervoerd worden. U stuurt hiervoor een TRN-bericht (transport). Dit doet u voordat u uw RTP-bericht (terugkeerbericht) stuurt.
In uw TRN-bericht staat:
- welke vissoorten worden vervoerd;
- de hoeveelheid vis (in kg) die wordt vervoerd;
- de laadplaats;
- de bestemming;
- het afleveradres;
- de datum van het transport;
- de naam van de tussenpersoon (consignatiehouder).
Waarom moet u dit doen?
De vervoerder kan uw gevangen vis alleen vervoeren als u een TRN-bericht stuurt. Dit doet u via het elektronisch logboek. De vervoerder heeft dit niet. Daarom verstuurt als kapitein dit TRN-bericht.
Werkt u bij een visafslag? Stuur dan een verkoopbericht (SAL-bericht) binnen 48 uur nadat u de vis heeft gekocht.
Bent u inkoper met een jaaromzet minder dan € 200.000? Dan regelt u dit op Eerste inkoop vis doorgeven.
Tips voor een goede vangstregistratie
Gebruik onze tips voor een goede vangstregistratie. Zo voorkomt u dat u een bericht moet aanpassen.
Veelgestelde vragen
Wacht met het sturen van een 2e bericht als u nog geen retourbericht heeft ontvangen. Anders krijgen wij uw berichten misschien niet binnen. Heeft u 15 minuten na het versturen van een bericht nog geen retourbericht ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Heeft u een fout gemaakt in een van uw berichten? Als u nog geen RTP met reden ‘lossen’ heeft gestuurd, kunt u al uw berichten van deze visreis nog zelf wijzigen. Heeft u al wel een RTP met reden ‘lossen’ gestuurd? Dan kan dit niet meer. Neem dan contact met ons op.
Heef u geen internet, of is er een storing in het elektronisch logboek aan boord? Vaar dan niet uit en blijf in de haven tot u weer berichten kunt sturen.
Bent u al op zee? En lukt het niet om berichten te sturen? Neem dan contact met ons op. U geeft dagelijks voor 24:00 UTC uw berichten aan ons door.
Neem contact met ons op om afspraken te maken over hoe u uw dagvangsten kunt doorgeven. Daarna stuurt u een e-mail naar fmc@nvwa.nl. Zij nemen contact op met Noorwegen.
Op Regels voor vissersvaartuigen leest u hoe u zich als kapitein kunt laten registreren.
U stuurt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een e-mail over het vervoer van de gevangen vis. Het e-mailadres is visvervoer@nvwa.nl. Hierin zet u:
- hoeveel kg vis u heeft gevangen;
- welke soort vis u heeft gevangen;
- waar de vis naartoe wordt vervoerd.
Landt u de vis aan in België en wordt deze naar Nederland vervoerd? Stuur dan een e-mail met deze informatie naar de NVWA en de Belgische Dienst Visserij. Het e-mailadres van de Belgische Dienst Visserij is zeevisserij@lv.vlaanderen.be.
Wetten en regels
Wilt u meer weten over de berichten die u aan ons doorgeeft? Of over de regels buiten de Europese wateren? U leest hier meer over in de Uitvoeringsverordening (EU) Nr. 404/2011 van de Commissie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur