Verduurzamen woningen voor eigenaren

Gepubliceerd op:
29 juli 2022
Laatst gecontroleerd op:
12 augustus 2022

Bent u eigenaar van een woning? En wilt u de woning verduurzamen? Uw huis verduurzamen lijkt misschien een hele klus. Maar u hoeft het niet allemaal in één keer te doen: het kan stap voor stap. Wij hebben voor u de informatie op een rijtje gezet. U leest bijvoorbeeld met welke maatregelen u energie bespaart en welke het beste op uw situatie aansluiten.

Stap 1: oriëntatiefase

Weten of uw woning geschikt is voor verduurzaming? Of wat de opbrengst is van uw energiebesparende investeringen? Laat een onafhankelijk energieadvies opstellen door een energieadviseur of bij een energieloket bij u in de buurt via Verbeterjehuis. Daarmee legt u de basis om de juiste (isolatie)maatregelen te nemen voor uw woning.

MilieuCentraal laat u zien hoe u de isolatie van uw huis checkt.  En wat u kunt doen om dak, muren, ramen of vloer beter te isoleren. Of hoe u gasvrij kunt wonen.

Stap 2: subsidies en financiering

Bent u woningeigenaar? Dan bestaat er voor u een subsidie voor isolatiemaatregelen en duurzaam energie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp. Dit is de ISDE-regeling.

Daarnaast is er de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Als u eigenaar én bewoner bent, is dit voor u een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid om de energiebesparende investeringen te bekostigen.

Op de website Verbeterjehuis.nl staat een subsidiewijzer. Met de subsidiewijzer ziet u of u een subsidie of lening kunt krijgen als u uw huis gaat verduurzamen.

Verbeterjehuis.nl - Energiesubsidiewijzer

Stap 3: wetten en regels

Bij het verduurzamen van een gebouw of woning krijgt u te maken met een pakket aan wetten en regels. Dit zijn bijvoorbeeld de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) en het verplichte energielabel. U vindt hierover meer informatie op onze website:

Vragen over het verduurzamen van uw woning?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?