Open voor aanvragen

COSME ondersteuningsmogelijkheden

Gepubliceerd op:
8 mei 2023
Laatst gecontroleerd op:
9 mei 2023

COSME biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende instrumenten.

Toegang tot financiering

COSME stimuleert toegang tot financiering voor groeiondernemingen via het Europees Investeringsfonds (EIF), door middel van het InvestEU-programma. Het InvestEU-programma stimuleert investeringen, innovatie en het creëren van banen in Europa in de periode 2021-2027.

InvestEU is er voor financiële intermediaire organisaties die investeren in snelgroeiende mkb’ers. Denk aan kredietinstellingen, beleggingsmaatschappijen, beleggingsfondsen en verzekeringsmaatschappijen. De intermediaire organisaties en fondsen in Nederland die gebruik maken van deze instrumenten kunt u vinden op de website van het EIF.

Toegang tot internationale markten

COSME biedt ondersteuning aan het mkb om kansen te grijpen op de internationale markt. COSME helpt met praktische instrumenten en specifieke oproepen (calls) die gedurende het programma van COSME worden gepubliceerd. Deze specifieke oproepen staan open voor semipublieke organisaties.

Een voorbeeld van een praktisch instrument die het mkb helpt met toegang tot buitenlandse markten is het Enterprise Europe Network (EEN). Dit netwerk bestaat uit meer dan 600 organisaties die actief zijn in ruim 60 landen. EEN helpt het mkb onder andere met het vinden van zaken- of onderzoekspartners en het begrijpen van de EU-wetgeving.

Een gunstig ondernemersklimaat

COSME helpt ondernemers met het verbeteren van de voorwaarden voor een gunstig ondernemersklimaat. COSME doet dit met specifieke oproepen (calls) die gedurende het programma van COSME worden gepubliceerd. Deze oproepen staan open voor semipublieke organisaties, zoals een brancheverenigingen, universiteiten, gemeentes of Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die met hun acties het doel hebben om het concurrentievermogen van mkb’ers te verbeteren.

Het stimuleren van ondernemerschap

COSME stimuleert het ondernemerschap in Europa met onder andere kennisuitwisseling en verspreiding van ervaringen. COSME ondersteunt het mkb met praktische instrumenten en specifieke oproepen (calls) die gedurende het programma van COSME worden gepubliceerd. Deze specifieke oproepen staan open voor semipublieke organisaties.

Een voorbeeld van een praktische instrument is Erasmus voor jonge ondernemers (Erasmus for Young Entrepreneurs; EYE). Dit is een uitwisselingsprogramma voor startende ondernemers. Hierin werken zij samen met een meer ervaren ondernemer om zo kennis en vaardigheden uit te wisselen. Dit programma loopt via verschillende intermediaire organisaties die de ontvangende ondernemers koppelt aan jonge ondernemers.

  Vragen?

  Wilt u meer weten? Neem contact op met onze adviseurs via cosme@rvo.nl.

  U kunt bij ons terecht voor:

  • advies over het gebruik van COSME-tools voor internationalisering;
  • advies voor het indienen van een voorstel; en
  • informatie over specifieke oproepen binnen het COSME-programma.
  In opdracht van:
  Bent u tevreden over deze pagina?