Open voor aanvragen

De EEPA verkiezing

Gepubliceerd op:
13 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
30 maart 2023

De Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering (EEPA) erkennen en belonen het succes van openbare instanties en publiek-private samenwerkingsverbanden, die het doel hebben om ondernemerschap te bevorderen.

De verkiezing bestaat uit 2 fasen: nationaal en Europees.

Nationale finale

Elk land houdt eerst zijn eigen nationale finale voor 6 categorieën. Een vakjury kiest 2 winnaars uit 2 verschillende categorieën. Nederland draagt de 2 Nederlandse winnaars voor om deel te nemen aan de Europese Awards voor Ondernemerschapsbevordering.

In 2022 wonnen Health~Holland en Watercampus Leeuwarden de nationale finale.

Europese Awards

Een Europese jury selecteert de beste inzendingen voor elk van de 6 categorieën én een winnaar van de Grote Prijs van de Jury. De Europese winnaars maakt de jury bekend tijdens de uitreikingsceremonie van de Awards. Deze vindt elk jaar in november plaats tijdens de Europese SME Assembly, in het land dat op dat moment voorzitter is van de Europese Unie. Alle landen die kandidaten voor de Europese finale voordragen, krijgen een uitnodiging voor de ceremoniële prijsuitreiking en worden gepresenteerd in een mediacampagne.

Health~Holland sleepte in 2022 de Award in de wacht in de categorie 'Verbetering van de bedrijfsomgeving en ondersteuning van de digitale transitie'.

Health~Holland winnaar EEPA

Nederlandse winnaars voorgaande jaren

  • 2021: De Nederlandse finalisten waren MVO Nederland en Social Enterprise Lab.
  • 2020: Social Enterprise NL won in de categorie 'Verantwoord en inclusief ondernemerschap' tijdens de EEPA 2020.
  • 2019: Green PAC iLab en Move2Social waren de nationale winnaars. Green PAC iLab won in Europa de Grand Jury Prize.
  • 2017: IMC Weekendschool en Innofest eindigden als de 2 beste Nederlandse initiatieven. Finalist Innofest won ook nog eens de Grand Jury prize.
  • 2016: de initiatieven De Rotterdamse Zaak en Agrico wonnen de Nederlandse voorronde. Finalist De Rotterdamse Zaak won zelfs de EEPA-prijs voor het beste initiatief in de categorie Verantwoord en inclusief ondernemerschap.
  • 2015: de initiatieven ZomerOndernemer en de Duurzaamheidsfabriek wonnen de nationale voorronde. De EEPA-prijs ging in de categorie Ondernemerschapsbevordering naar ZomerOndernemer.

De informatie over de Europese kanshebbers en oud-winnaars leest u op het Europese Enterprise blog.

Inspiratie

Doe inspiratie op en lees meer over de deelnemers die u voorgingen.

Promotiefilmpjes

Bekijk de filmpjes om te zien wat EEPA voor de finalisten en deelnemers kan betekenen:

Of ga naar ons YouTubekanaal voor meer filmpjes over inzendingen en finalisten.

Bent u tevreden over deze pagina?