Open voor aanvragen

Aanvragen SAH

Gepubliceerd op:
9 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
1 november 2021

Wilt u de subsidie Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) aanvragen? Dan geldt de volgende aanvraagprocedure.

U vraagt de subsidie SAH aan van 1 mei 2020 tot en met 31 december 2023.

Woningen die via dezelfde overeenkomst met de warmteleverancier worden aangesloten op een warmtenet, combineert u in één subsidieaanvraag. Bekijk voordat u uw aanvraag indient ook de andere voorwaarden.

Stap 1: Lees de handleiding

Lees onderstaande handleidingen voordat u aanvraagt. Zo heeft u in één overzicht alle informatie op een rijtje over de gevraagde bijlagen. Ook vindt u hier een uitgebreide instructie van het digitale formulier voor het aanvragen van de subsidie en vaststelling.

Er zijn 3 handleidingen:

  • De handleiding voor wanneer u subsidie wilt aanvragen voor aanpassingen in de woning (inpandige woningkosten).
  • De handleiding voor wanneer u subsidie wilt aanvragen voor aansluitkosten op een warmtenet én voor inpandige woningkosten.
  • De handleiding voor wanneer uw werkzaamheden zijn afgerond en u de vaststelling wilt indienen.

Stap 2: Invullen gegevens woningen

Maak gebruik van ons CSV-bestand 'Invuldocument adresgegevens woningen en kosten SAH' voor het invoeren van de woningen waarvoor u subsidie wilt aanvragen. U vindt het document via de knop 'uw aanvraag direct regelen' bij stap 4. U kunt dit bestand met Excel invullen. De gegevens vanuit het bestand importeert u later in uw aanvraagformulier. Woningen die via dezelfde overeenkomst met de warmteleverancier worden aangesloten op een warmtenet, combineert u in één subsidieaanvraag.

Stap 3: eHerkenning of DigiD aanvragen

Woningcorporatie, institutionele belegger, zakelijke of particuliere verhuurder of gemengde VvE

Als woningcorporatie, institutionele belegger of zakelijke verhuurder logt u in met eHerkenning. Ook een gemengde VvE logt in met eHerkenning.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Bent u een particulier verhuurder (zonder KVK-nummer) en heeft u geen eHerkenning, maar wel een DigiD? Log dan in met uw DigiD-inloggegevens. Heeft u geen DigiD? Vraag dan eerst uw DigiD aan. Let op: vanaf 1 november 2021 heeft u de DigiD app óf DigiD met sms-controle nodig om in te loggen.

Intermediair

Bent u gemachtigd door een verhuurder of gemengde VvE met het webformulier Machtiging intermediair subsidies?

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

Gebruik uw KVK-nummer om in te loggen.

Stap 4: Aanvraagformulier subsidie invullen

Log in via onderstaande knop 'Uw aanvraag direct regelen' en vul het aanvraagformulier in. Daar leest u ook welke bijlagen u mee moet sturen (zie ook de handleidingen bij stap 1). Naar aanleiding van vragen:

  • U moet een bewijs van het besluit van de ALV van de VvE meesturen.
  • Voor de kookvoorziening is bij de aanvraag een offerte voldoende. Later moet u bij de vaststelling een factuur inleveren.

Tussentijds opslaan van uw aanvraag is mogelijk. Na het inloggen vindt u onder het tabblad Mijn overzicht uw opgeslagen aanvraag terug.

In stap 5 tot en met 8 leest u wat er gebeurt nadat u uw subsidieaanvraag indient.

Stap 5: Goed- of afkeuring

Direct na uw subsidieaanvraag krijgt u een bevestiging via e-mail. U vindt de bevestiging ook onder Berichten nadat u inlogt. Wij streven ernaar binnen 13 weken een beslissing te sturen. Daarom is het belangrijk dat uw aanvraag zo compleet mogelijk is.

Stap 6: Voorschot

Na goedkeuring van uw aanvraag keren wij binnen 2 werkweken een voorschot uit. Is het subsidiebedrag € 25.000 of meer? Een verhuurder krijgt dan 50% van de subsidie als voorschot en een gemengde VvE 70%. Is het subsidiebedrag lager dan € 25.000? Dan is het voorschot 100% van de subsidie.

Stap 7: Melden jaarlijkse voortgang en wijzigingen

Met het voortgangsformulier geeft u jaarlijks de wijzigingen en voortgang van de subsidieaanvraag door. Bijvoorbeeld uw contactpersoon gaat uit dienst, uw organisatie fuseert, u krijgt een nieuw bankrekeningnummer of de werkzaamheden zijn vertraagd of gaan helemaal niet door. Bij stap 1 vindt u de handleiding voor dit formulier.

Stap 8: Werkzaamheden beëindigen

De aanpassingen moeten binnen 5 jaar klaar zijn. Dit rekenen wij vanaf de datum van uw subsidieaanvraag. In bijzondere situaties kunt u één jaar uitstel krijgen via een schriftelijk en gemotiveerd verzoek aan ons.

U vraagt vaststelling aan als alle aanpassingen bij alle woningen klaar zijn. U kunt dus geen gefaseerde vaststelling indienen.

Let op: gaat u een woning toch niet aardgasvrij maken terwijl u er wel SAH voor heeft aangevraagd? Wijzig dan voor deze woning(en) de waardes in ‘nul’ in het CSV-bestand voor vaststelling. Dit CSV-bestand kunt u tijdens het vaststellen downloaden en dit vervolgens uploaden.

Vragen over de SAH?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?