Open voor aanvragen

SEEH: subsidie voor energieadvies VvE

Gepubliceerd op:
5 maart 2018
Laatst gecontroleerd op:
17 oktober 2022

Wilt u weten hoe u in uw gebouw(en) de energieprestaties kunt verbeteren? Wat de kosten zijn? Of wat het gaat opleveren? Laat dan een energieadvies opstellen. Daarmee legt u de basis om de juiste (isolatie)maatregelen te nemen voor uw gebouw. De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) biedt subsidie voor energieadvies.

Deze subsidie is bestemd voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's), woonverenigingen en wooncoöperaties. Aanvragen is mogelijk vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2023.

Wat is een energieadvies?

Kiest u voor een energieadvies binnen de SEEH? Dan neemt u contact op met een erkend energieadviseur. Deze komt uw gebouw(en) ter plekke onderzoeken. Hij bekijkt de situatie van het gebouw en de installaties. Om een erkend energieadviseur te vinden, klikt u op bovenstaande link. U kunt dan zoeken op vakbedrijven in het Centraal Register Techniek. In het veld ‘Kwalificatietype’ vult u in: BRL9500-02.

In het energieadviesrapport beschrijft de adviseur vervolgens wat de huidige energieprestatie van het gebouw is. Ook geeft hij advies over welke energiebesparende (isoloatie)maatregelen u kunt nemen, wat daarvan de voor- en nadelen zijn en wat dat ongeveer gaat kosten. Daarnaast staat in het rapport een energieadvies over de mogelijkheden voor het realiseren van een zeer energiezuinig pakket of een Nul op de Meter-gebouw.

Voorwaarden subsidie

Nadat u het energieadvies heeft gekregen, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Daarvoor moet het advies aan bepaalde voorwaarden voldoen. Met de aanvraag stuurt u een factuur en een betalingsbewijs mee.

Per VvE ontvangt u maar eenmaal subsidie voor energieadvies. Dit geldt ook als de vereniging verantwoordelijk is voor meerdere gebouwen.

Subsidiebedrag energieadvies

Het subsidiebedrag voor energieadvies is 75% van de factuur (inclusief btw), maar niet meer dan het maximale subsidiebedrag.

Subsidiebedragen voor energieadvies

Aantal koopwoningen binnen vereniging Maximaal subsidiebedrag
1 tot en met 4 woningen € 400
5 tot en met 8 woningen € 800
Bij meer dan 8 woningen € 800 + € 80 per extra woning met een maximum van € 2.560

Voor de subsidie geldt het aantal woningen van de vereniging waarvan de bewoners de eigenaar zijn. Voorwaarde is dat de woning hun hoofdverblijf is of wordt.

Aanvragen

Lees, voordat u uw aanvraag indient, het aanvraagproces goed door.  Daarin leest u onder andere welke documenten u nodig heeft en hoe het aanvraagproces verloopt.

Na uw aanvraag

Direct na uw subsidieaanvraag sturen wij u een ontvangstbevestiging per e-mail. De beslissing of u de subsidie krijgt, ontvangt u van ons per brief via de post. Deze ontvangt u uiterlijk binnen 13 weken na uw aanvraag.

Actuele budgetcijfers

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is van deze subsidie? 

Bekijk de actuele budgetcijfers van de SEEH per subsidie.

Vragen of opmerkingen over de SEEH?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?