Gesloten voor aanvragen

Berekening voorschot en subsidiebedrag TEK

Laatst gecontroleerd op:
31 mei 2024
Gepubliceerd op:
20 december 2022

Op deze pagina leest u hoe wij uw voorschot en subsidie berekenen.

Begrippenlijst

Uitleg over de begrippen die wij gebruiken in deze regeling vindt u op de pagina Begrippenlijst TEK.

Belangrijk voor u

Drempelprijs en maximale prijs

U ontvangt alleen subsidie als de modelprijs van 2023 hoger is dan € 1,19 per m³ gas en € 0,35 per kWh elektriciteit. Deze tarieven noemen we de drempelprijs.

Voor de TEK gelden maximale bedragen per m3 gas en kWh elektriciteit.

  Gas Elektriciteit
Drempelprijs  € 1,19  € 0,35
Maximale prijs  € 3,19  € 0,95

Voor gas rekenen we nooit meer dan € 2,00 per m3, bestaande uit € 3,19 - € 1,19 per m3. Voor elektriciteit is dit nooit meer dan € 0,60 per kWh, bestaande uit € 0,95 - € 0,35 per kWh.

Uw tegemoetkoming is maximaal 50% van € 2,00 per m3 gas en € 0,60 per kWh elektriciteit. Om het risico op achteraf terugbetalen zo klein mogelijk te houden, bedraagt uw voorschot 35%* hiervan.

*Dit percentage is op 20 maart 2023 verlaagd van 50% naar 35%. Dit is lager dan gebruikelijk, omdat het Centraal Planbureau inschat dat de energieprijzen gaan dalen. Zo willen we het risico op achteraf terugbetalen zo klein mogelijk houden. Lees meer over de wijziging in de Staatscourant.

Hoe berekenden wij uw voorschot?

We berekenden uw voorschot door eerst uw maximale subsidie uit te rekenen. Dit doen we door uw verbruik te vermenigvuldigen met de maximale vergoeding die u kunt krijgen. Uw maximale subsidie is 50% van de uitkomst hiervan. Om het risico op achteraf terugbetalen te verkleinen, ontving u een voorschot van 35% van uw maximale subsidie.

TEK berekening maximale subsidie - 11 juli 2023

In een korte animatievideo (2 minuten) ziet u hoe wij uw voorschot berekenen. Of bekijk de afbeelding, deze vindt u onder de animatievideo.

Infographic met uitleg over de berekening van de maximale subsidie en het voorschot voor de TEK

Hoe berekenen wij uw definitieve subsidie?

Wij berekenen uw definitieve TEK-subsidie met de modelprijzen gas en elektriciteit 2023. Dit zijn gemiddelde energietarieven van gas en elektriciteit, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De definitieve modelprijzen 2023 zijn eind februari bekendgemaakt:
 
•    De definitieve modelprijs gas 2023 is € 1,36
•    De definitieve modelprijs elektriciteit 2023 is € 0,36

In 2023 was lang onduidelijk hoe de energieprijs zich ging ontwikkelen. De definitieve subsidie was vooraf daarom niet met zekerheid te bepalen. Om het risico dat u achter moest terugbetalen zo klein mogelijk te houden, kreeg u bij een positieve besluit op uw aanvraag een voorschot van 35%.

Een visual die uitlegt hoe het definitieve subsidiebedrag van TEK berekend wordt

Voordat de definitieve modelprijzen bekend werden, waren er verschillende opties mogelijk:

Is de definitieve modelprijs 2023:

 • hoger dan € 3,19 per m3 gas? U ontvangt nooit meer dan € 2,00 per m3 gas.
 • lager dan € 3,19 per m3 gas, bijvoorbeeld € 2,19 per m3 gas? Dan rekenen we met € 1,00 per m3 gas (€ 2,19 per m3 min € 1,19 per m³ gas).
   
 • hoger dan € 0,95 aan elektriciteit? U ontvangt nooit meer dan € 0,60 per kWh elektriciteit.
 • lager dan € 0,95 per kWh elektriciteit, bijvoorbeeld € 0,45 per kWh elektriciteit? Dan rekenen we met € 0,10 per kWh ( € 0,45 per kWh elektriciteit min € 0,35 per kWh elektriciteit).

Rekentool

Om u alvast een indicatie te geven van uw definitieve subsidie, bieden wij een rekentool aan. Met deze tool berekent u gemakkelijk uw subsidiebedrag. De rekentool is gebaseerd op de definitieve modelprijzen. Deze modelprijzen zijn afgeleid van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). U vindt de rekentool via onderstaande knop.

Hoe werkt de rekentool?

 • U vult het subsidieverbruik in voor gas en elektriciteit. Dit is terug te vinden in de TEK-aanvraag, in het tabblad 'Subsidieberekening'. Onderaan dat tabblad vindt u de kop 'Uw subsidiabel verbruik per aansluiting'. U gebruikt de totaalbedragen om de rekentool in te vullen. 
 • U vult het voorschotbedrag in dat u ontving.
 • De tool berekent hoeveel subsidie u ontvangt of terugbetaalt.

Let op: ontving u in november en december 2022 compensatie voor energiekosten als kleinverbruiker? Hiermee houdt deze tool geen rekening. In dat geval trekt u 2 x € 190 af van het eindtotaal.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op. Gebruik de livechat via de oranje chatballon rechts onderaan deze pagina of bel ons TEK-telefoonnummer: 088 042 44 60. Onze medewerkers zitten op werkdagen van 08:30 en 17:00 uur voor u klaar en helpen u graag verder.

Info in English

Wilt u advies of heeft u vragen over hoe om te gaan met hogere energiekosten?

 • Kijk op KVK Energie besparen voor praktische informatie over energie besparen en verduurzamen van uw bedrijf.
 • Ondernemersplein biedt u veel informatie over verduurzamen, energie opwekken, milieuregels en CO2 verminderen.
 • Bekijk ook onze pagina Energie besparen nu en straks voor tips over verduurzamen en regelingen die u daarbij helpen.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?