Ambassades en consulaten

Laatst gecontroleerd op:
20 december 2021
Gepubliceerd op:
1 juni 2015

Wilt u zakendoen in het buitenland en bent u op zoek naar informatie over buitenlandse markten? Het wereldwijde buitenlandnetwerk met ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie-attachés en landbouwraden kan u hierbij helpen.

Zij kunnen u informeren over de lokale manier van zakendoen en de plaatselijke wetgeving. Maar ook over vakbeurzen, brancheorganisaties en andere instanties die u in het buitenland kunnen helpen. Zo legt u sneller contacten met potentiële agenten, distributeurs, producenten en afnemers.

Handelsbevordering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich via ambassades en consulaten-generaal in voor de belangen en kansen van het Nederlands bedrijfsleven in het buitenland. In vrijwel elk land ter wereld is een Nederlandse vertegenwoordiging te vinden. Ambassades zijn gevestigd in hoofdsteden, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie-attachés en landbouwraden in andere economisch belangrijke steden.

Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenlandnetwerk zijn vaak (mede) organisator van Nederlandse handelsmissies en matchmakingevents. Onderdeel hiervan kan zijn deelname aan internationale vakbeurzen en evenementen via een NL Paviljoen. In het NL Paviljoen krijgen Nederlandse bedrijven en instellingen in het buitenland een speciaal podium om zich te profileren onder de Nederlandse vlag.

Belangenbehartiging

Loopt u tegen situaties aan waarin de (plaatselijke) overheid niet wil meewerken of officiële procedures het zakendoen in de weg staan? Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland zetten hun politieke status en netwerk in om Nederlandse bedrijven te helpen.

Hulp ter plaatse

Doet u zaken in een bepaald land of wilt u dat gaan doen? Wilt u hulp of informatie van de Nederlandse vertegenwoordiging ter plaatse? 

Op de RVO landenpagina's vindt u bij het land van uw keuze onder het kopje 'Hulp van de ambassade' (contact)informatie van de Nederlandse ambassade ter plaatse. U kunt rechtstreeks contact met hen opnemen.

Verkennen

Bent u aan het verkennen of u de stap naar het buitenland gaat maken? In samenwerking met het buitenlandnetwerk kan RVO u helpen. Lees meer over hoe RVO en het buitenlandnetwerk u kunnen helpen. Of wilt u hulp bij het kiezen van de juiste buitenlandse markt? 

 

Bent u tevreden over deze pagina?