Dieren op de huis- en hobbydierenlijst

Gepubliceerd op:
12 februari 2015
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2022

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier. Sommige dieren kunnen ziektes overdragen, hebben bijzondere of ingewikkelde verzorging nodig of zijn gevaarlijk. Daarom werken we in Nederland aan een huis- en hobbydierenlijst. Vroeger heette dit de positieflijst. De dieren die hierop staan, mag u houden.

Het ministerie zorgt eerst voor een huis- en hobbydierenlijst voor zoogdieren. Houdt u een vogel, amfibie of reptiel? Of wilt u deze gaan houden? De bedoeling is dat hier later lijsten voor komen. Tot die tijd mag u deze dieren houden. Als hierover meer bekend is, zetten wij dit op onze website.

Hoe ontstaat de lijst

Om een goede huis- en hobbydierenlijst te maken, werkt het ministerie samen met 2 onafhankelijke adviescommissies: de Wetenschappelijke Adviescommissie Positieflijst (WAP) en de Beoordelingscommissie Huis- en Hobbydieren (BHH). De WAP heeft een beoordelingsmethode (toetsingskader) ontwikkeld. De BHH beoordeelt hiermee ongeveer 260 diersoorten die mensen in Nederland houden. De minister besluit uiteindelijk welke diersoorten er op de huis- en hobbydierenlijst komen te staan. Welke dieren de BHH gaat beoordelen, vindt u in het onderstaande overzicht Alle zoogdiersoorten die in Nederland worden gehouden.

Reactie geven

Voordat deze lijst definitief wordt, krijgt u de kans om via internet te reageren. Na de behandeling van de reacties wordt de lijst definitief. Op deze lijst komt te staan welke diersoorten u mag houden. Ook is dan duidelijk of er mogelijkheden komen voor specialistische houders. Zij mogen misschien sommige diersoorten wel houden. Voor houders van dieren die niet op de huis– en hobbydierenlijst staan, komt er een overgangsregeling.

Welke dieren worden beoordeeld

Welke dieren de BHH gaat beoordelen vindt u in het overzicht Alle zoogdiersoorten die in Nederland worden gehouden. Houdt u nu een diersoort die de BHH niet gaat beoordelen? Meld uw dier dan aan voor een tijdelijke vrijstelling.

Aanmelden voor tijdelijke vrijstelling

Houdt u een zoogdiersoort die de BHH niet gaat beoordelen? Meld uw dier dan aan op mijn.rvo.nl. U logt in met eHerkenning 2+ of hoger of met DigiD. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning of DigiD aan. De BHH beoordeelt na uw melding alsnog uw diersoort.

Na uw melding

Na uw melding krijgt u direct een ontvangstbevestiging. Dan mag u het dier in ieder geval houden tot de definitieve huis- en hobbydierenlijst er is. Als de diersoort op de definitieve huis- en hobbydierenlijst komt te staan, mag u het dier houden.

Komt het dier er niet op? Dan mag u het dier niet houden. Voor houders die deze diersoort al in hun bezit hebben, komt er een overgangsregeling.

Eerdere lijst

Dit is niet de eerste keer dat het ministerie een huis- en hobbydierenlijst maakt. Een aantal jaar geleden heeft een andere commissie zoogdiersoorten beoordeeld die mensen in Nederland hielden. De staatssecretaris op dat moment had een voorlopige lijst gemaakt. In juli 2017 verwachtte hij deze lijst vast te stellen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in de tussentijd beoordeeld dat:

  • de lijst niet objectief genoeg was;
  • de lijst niet door onafhankelijke experts was gemaakt en;
  • de manier waarop beoordeeld was niet duidelijk genoeg was.

Daarom is er op dit moment geen huis- en hobbydierenlijst, maar de betrokken partijen werken er hard aan.

Meer weten

Hieronder vindt u meer informatie over de achtergrond en de voortgang van de huis- en hobbydierenlijst.

Vragen over de huis- en hobbydierenlijst?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?