Vervroegd verbod op pelsdierhouderij

Gepubliceerd op:
5 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
22 december 2021

Bent u pelsdierhouder? Op 8 januari 2021 ging het vervroegd verbod op de pelsdierhouderij in. U bent dus gestopt met uw onderneming. Dit gebeurt 3 jaar eerder dan gepland. Helaas was dit nodig om te voorkomen dat het coronavirus op pelsdierhouderijen blijft rondgaan.

Nadeelcompensatie

Het vervroegd verbod heeft gevolgen voor u als pelsdierhouder. U lijdt schade omdat u 3 jaar eerder moet stoppen. Daarom had u waarschijnlijk recht op nadeelcompensatie.

We geven u meer informatie op de pagina Nadeelcompensatie. U leest bijvoorbeeld welke schade in aanmerking komt voor de compensatie. En hoe we deze compensatie berekenen.

Subsidie sloop en ombouw

Bekijk de pagina Pelsdierhouderij slopen en ombouwen. Hier leest u over de gevolgen van het vervroegd verbod. U leest bijvoorbeeld wat u moet doen als u de subsidie al heeft aangevraagd. Of als u het al heeft ontvangen.

Sociaal Economisch Plan

Er is ook een Sociaal Economisch Plan (SEP) voor ondernemers en medewerkers uit de pelsdierhouderij. Hiermee kunnen zij de kosten voor advies en omscholing vergoed krijgen. Wilt u meer informatie over het SEP? De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) helpt u hierbij.

Pensioenvoorziening

Door de Wet verbod pelsdierhouderij moest u stoppen met uw pelsdierhouderij. Dit kan gevolgen hebben voor uw pensioenvoorziening. In uitzonderlijke situaties komen wij u tegemoet. Wij werken aan de invulling van de voorwaarden hiervoor. Begin 2022 leest u hier meer over op deze pagina.

Meer informatie

Wij begrijpen dat u misschien vragen heeft over het vervroegd verbod. Daarom hebben wij voor u de antwoorden op de Veelgestelde vragen over het vervroegd verbod verzameld.

U kunt ook terecht bij de NFE en bij de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO). Meer informatie over nertsen en het coronavirus vindt u op de Website van de Rijksoverheid.

Vragen over Wet verbod pelsdierhouderij?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?