Websites van de Europese Unie over wetgeving en zakendoen

Laatst gecontroleerd op:
28 augustus 2023
Gepubliceerd op:
26 november 2010

Wilt u meer lezen over de afspraken, regelgeving en wetgeving van de Europese Unie? En over zakendoen in de EU? De Europese Unie heeft zelf websites die u verder kunnen helpen. Op deze pagina vindt u een overzicht.  

Hieronder volgt een toelichting per website.  

Praktische informatie over zakendoen: Your Europe (Nederlands) 

Op Your Europe vindt u praktische informatie over zakendoen in andere EU-landen. Denk aan algemene informatie en informatie per lidstaat over bedrijfsvestiging, invoerrechten, btw en nog veel meer. Bekijk ook de Praktische gids voor zakendoen in Europa. 

Een onderneming starten: Doing business in the EU (Engels) 

Als u een bedrijf in een ander EU-land wil starten, kunt u terecht op de site Doing business in the EU. Hier vindt u informatie over hoe u een bedrijf in de EU start en welke financiering beschikbaar is. Maar ook over regels voor personeel, maatschappelijk verantwoord ondernemen en belasting- en boekhoudregels. 

Europees portaal voor kleine en middelgrote ondernemingen (Engels)  

Als mkb’er kunt u terecht bij het Europees portaal voor kleine en middelgrote ondernemingen. De site geeft bijvoorbeeld informatie over EU-financieringen en EU-marktregels. Maar ook over ondernemen buiten de EU, samenwerkingspartners vinden, duurzaam ondernemen, R&D en intellectueel eigendom.  

Interne markt, innovatie en financiering MKB’ers: GROWTH (Engels) 

Op GROWTH vindt u informatie over EU-wetgeving voor de interne markt, bijvoorbeeld over CE-markering en goederenverkeer. Verder vindt u als mkb’er informatie over financiering en andere ondersteuning als u wilt clusteren, innoveren en internationaliseren.  

Organisatie en werkwijze Europese Unie: Europa.eu (Nederlands) 

Europa.eu geeft basisinformatie over de organisatie en werkwijze van de EU. Daarnaast vindt u op de officiële website van de Europese Unie nieuws en evenementen. Maar ook links naar informatie op websites van instellingen, agentschappen en organen van de Europese Unie.  

Publicaties wet- en regelgeving: EU EUR-Lex (Nederlands) 

EUR-Lex bevat alle publicaties van EU-wetgeving, internationale overeenkomsten en andere openbare documenten. In  Samenvattingen van de EU-wetgeving vindt u de hoofdlijnen van het EU-beleid en EU-wetgeving. Via Eur-Lex kunt u ook zoeken in N-Lex naar nationale wet- en regelgeving in de EU-lidstaten. 

Netwerken in Europa: Enterprise Europe Network (EEN) 

EEN ondersteunt mkb’ers bij internationale handel en innovatie in Europa. Het netwerk is wereldwijd actief. Ook de Nederlandse adviseurs van Enterprise Europe Network (EEN) helpen u met bijvoorbeeld het vinden van zakenpartners, advies over innovatie en informatie over CE-markering.  

Bemiddeling bij schending EU-rechten: SOLVIT (Nederlands) 

Is uw product afgewezen in een EU-land of in IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, en vindt u dat onterecht? Het Europese netwerk SOLVIT bemiddelt gratis als uw EU-rechten zijn geschonden door overheden in andere EU/EER-landen. En als u nog niet naar de rechter bent gestapt. 

Hulp bij personeel werven en plaatsen: EURES (Nederlands) 

Bij het werven en plaatsen van personeel in Europese landen kunt u hulp inroepen van EURES. Dit is een samenwerkingsnetwerk van Europese arbeidsbureaus. In Nederland is het UWV betrokken bij EURES. 

Nieuws over handelspolitiek: ECHO (Nederlands) 

Blijf op de hoogte van actuele handelspolitieke informatie met ECHO. De gratis service informeert over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen en antidumping. Maar ook over consultaties van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. 

Vragen over EU-wetgeving?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?