Financieren lokale energie-initiatieven

Gepubliceerd op:
28 juni 2017
Laatst gecontroleerd op:
15 april 2021

Ook de kosten spelen een rol. Op deze pagina ziet u de regelingen die interessant kunnen zijn voor lokale duurzame energie-initiatieven.

Financieringsmogelijkheden

Wij voeren een aantal regelingen uit die interessant zijn voor lokale duurzame energie-initiatieven:

Andere financieringsmogelijkheden vanuit de overheid vindt u in onze subsidiewijzer en in de Energiesubsidiewijzer. Passen deze financiële regelingen niet goed bij uw projectsituatie? Kijk dan ook op de pagina wet en regelgeving voor experimenteer- en ontheffingsmogelijkheden.

Oude postcoderegeling

Vanaf januari 2014 tot 1 januari 2021 mochten coöperaties een aanwijzing aanvragen bij de Belastingdienst. Ze mochten dan gebruikmaken van een verlaagd tarief.  Dat kon voor een periode van 15 jaar. Bedrijven die elektriciteit leveren aan de leden van de coöperatie of de vereniging van eigenaren mochten dit lagere tarief toepassen. Vanaf april 2021 wijst de Belastingdienst geen nieuwe projecten meer aan voor deze postcoderoosregeling. Deze fiscale regeling  is vervangen door de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking.

Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

Bent u een energiecoöperatie of vereniging van eigenaars (VvE)? En wilt u hernieuwbare (duurzame) elektriciteit uit zonne-energie, windenergie of waterkracht opwekken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking. De regeling is per 1 april 2021 open.

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) is een regeling voor lokale en gezamenlijke opwekking van hernieuwbare elektriciteit.

Vervanger fiscale regeling verlaagd tarief

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief (beter bekend als de postcoderoosregeling). Deze subsidieregeling stimuleert energiecoöperaties en VvE's in coöperatief verband in de eigen leefomgeving hernieuwbare elektriciteit door zonne-energie, windenergie of waterkracht op te wekken. De postcoderoos bakend het gebied af. Zowel grootverbruikers- als kleinverbruikersaansluitingen komen in aanmerking.

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Vragen over Lokale initiatieven?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?