Zijn zonnepanelen zonder subsidie interessant voor u?

Gepubliceerd op:
14 juli 2025

Als uw bedrijf een grootverbruikersaansluiting heeft, kunt u in veel gevallen subsidie bij ons aanvragen voor uw zonne-energieproject, zoals zonnepanelen. Krijgt u geen subsidie of wilt u uw project zonder subsidie starten? Bekijk op deze pagina de uitkomsten van ons onderzoek naar deze projecten. Zo weet u of uw zonne-energieproject interessant is om zonder subsidie uit te voeren.

Trend: meer zonne-energieprojecten zonder subsidie, minder subsidieaanvragen

Het aantal subsidievrije projecten met zonnepanelen is nog niet groot. Sommige projecten leveren nog niet genoeg op zonder subsidie. Toch neemt het aantal subsidievrije projecten toe. Deze projecten kosten de overheid en u minder (belasting)geld.

Wij vroegen adviesbureau Energy Indeed uit te zoeken hoe vaak en waarom ondernemers de afgelopen jaren hun zonne-energieprojecten zonder subsidie uitvoerden. Lees ook in het rapport welke kenmerken deze projecten hebben.

Waarom zijn er minder subsidieaanvragen voor zonne-energie-installaties?

Het aantal subsidieaanvragen voor grote zonne-energie-installaties (met een grootverbruikersaansluiting) loopt de laatste jaren terug. U bent grootverbruiker als uw elektriciteitsaansluiting groter is dan 3 x 80 ampère. Dit kan betekenen:

  • dat het aantal nieuwe zonne-energieprojecten minder wordt;
  • of dat u als ondernemer voor grote energieprojecten steeds minder vaak subsidie aanvraagt.

Een paar cijfers en feiten uit het onderzoek

Hoeveel vermogen aan elektriciteit met zonnepanelen plaatsten we in Nederland zonder subsidie?

  • 2020: 100-130 megawattpiek (MWp)
  • 2021: 15-25 MWp
  • 2022: 220-270 MWp
  • 2023: 140-400 MWp

Vergeleken met het aantal totaal geplaatste zonnepanelen in Nederland, is dit een aandeel van:

  • 2020: 3%
  • 2021: 0,5%
  • 2022: 5%
  • 2023: 3-9%

Bovenstaande percentages zijn het aandeel nieuwe projecten met grootverbruikersaansluitingen die zonder subsidie tot stand kwamen (vergeleken met het totale aantal nieuwe zonne-energieprojecten in Nederland met een groot- en kleinverbruikersaansluiting).

Welke projecten ontstaan zonder subsidie?

Uit ons onderzoek blijkt dat ondernemers vooral projecten met zonnepanelen op het dak zonder subsidie uitvoeren, met veel eigen gebruik van de opgewekte elektriciteit. Er komen maar een paar voorbeelden naar boven waarbij zonnepanelen op de grond of op een dak van een parkeerplaats staan. De meeste van de subsidievrije projecten leveren tussen de 100 kilowattpiek (kWp) en 1 MWp.

Wanneer is zonne-energie zonder subsidie voor u interessant?

Het rapport geeft 4 hoofdredenen die bij andere zonne-energieprojecten belangrijk zijn:

  1. U gebruikt de meeste elektriciteit zelf. Voor dit deel van de zonne-energie krijgt u namelijk geen subsidie.
  2. U hoeft niet altijd meer een subsidiebesluit te hebben om uw project te financieren, bijvoorbeeld voor een lening. Financiers gaan soms ook akkoord met afspraken die u maakt met een gebruiker van uw elektriciteit. En voor welke prijs diegene de elektriciteit gebruikt. Dit noemen we een stroomafnamecontract (Power Purchase Agreement, PPA).
  3. De subsidieaanvraag kost u tijd en moeite. Dit weegt niet altijd op tegen de hoogte van het subsidiebedrag. Vooral als uzelf de meeste opgewekte elektriciteit gebruikt, valt het subsidiebedrag lager uit.
  4. U wilt uw project snel starten. Soms heeft u dan geen tijd meer om subsidie aan te vragen.

Wilt u subsidievrij uw zonne-energieproject starten?

Wilt u geen subsidie aanvragen omdat één van bovenstaande redenen misschien wel voor u geldt? Bekijk wat u kunt met de handvatten uit het onderzoek.  

  • Bereken het werkelijke effect van uw project goed. De subsidiebedragen daalden de afgelopen jaren flink. Zo kunt u bijvoorbeeld geen subsidie meer krijgen uit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) voor de opwek van zonne-energie voor uw eigen gebruik. Subsidie is dus minder belangrijk voor de kosten en opbrengsten van uw project. Voor zogenaamde ‘negatieve prijsuren’ krijgt u ook geen subsidie meer. Die uren ontstaan wanneer de opgewekte elektriciteit meer is dan we verbruiken op datzelfde moment. Dit aantal uren steeg ook flink.
  • Stem uw opwek en gebruik zo goed mogelijk op elkaar af. Dit doet u bijvoorbeeld door de elektriciteit op andere momenten te verbruiken. Of sla uw elektriciteit op in een batterij.
    Lees meer over hoe u uw energierekening en de terugverdientijd van zonepanelen kunt beïnvloeden
  • Financiers (zoals banken) eisen niet altijd een subsidiebesluit om geld aan u te lenen. Sommige financiers gaan ook akkoord als u met een vaste gebruiker afspraken maakt over de hoeveelheid en prijs van de elektriciteit die hij gebruikt. Andere, 'gewone' inkomstenbronnen zoals een werkinkomen of eigen vermogen helpen u ook om financiering te krijgen van een bank. 

Bekijk het rapport

Bekijk alle kenmerken van subsidievrije projecten in het rapport.

Kijk het webinar terug

Hoor alles over de laatste ontwikkelingen en financieringsmogelijkheden voor subsidievrije zonprojecten.

Meer weten?

Bekijk of uw project met zonnepanelen in aanmerking komt voor één van onze subsidies

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?