Bespaar op uw energierekening met zonne-energie
U bespaart kosten door uw eigen elektriciteit op te wekken met zonnepanelen voor uw bedrijf of woning. Zeker als u deze elektriciteit zoveel mogelijk zelf gebruikt. Heeft u elektriciteit over? Dan levert u dit (deels) terug aan het stroomnet. U krijgt hiervoor een terugleververgoeding. In ieder geval tot 2027 geldt voor kleinverbruikers ook de salderingsregeling. Lees hoe u (nog meer) op uw energierekening bespaart met zonne-energie.
Waarom is zonne-energie kostenbesparend?
Huishoudens en bedrijven besparen kosten door elektriciteit op te wekken via zonnepanelen. U gebruikt dan uw eigen opgewekte elektriciteit. Wekt u zoveel elektriciteit op dat u minder hoeft te kopen van de energieleverancier? Dan is dat uw grootste financiële voordeel. U bespaart dan op de maandelijkse kosten bij uw energieleverancier: uw energierekening. U bespaart niet alleen op de elektriciteit die u anders zou kopen, maar ook op de verplichte belastingen en netwerkkosten die op uw energierekening staan.
Met de opgewekte elektriciteit zorgt u dus zelf voor de elektriciteit die u of uw bedrijf nodig heeft. U neemt minder tot geen stroom af van het elektriciteitsnet. U bespaart evenveel geld als u normaal betaalt voor het kopen van energie van uw energieleverancier.
Wat gebeurt er met de elektriciteit die u niet verbruikt?
Wekt u meer elektriciteit op dan u verbruikt? Dan levert u dat wat over is (overschot) terug aan het elektriciteitsnet. Heeft u een kleinverbruikersaansluiting (tot 3x80 ampère)? Dan geldt voor u de salderingsregeling. Uw energieleverancier verrekent dan over het jaar dat uw contract loopt de energie die u teruglevert met de energie die u verbruikt. U betaalt over dit verrekende deel geen belasting. Dit scheelt op uw energierekening. Heeft u hierna nog elektriciteit over? Dan krijgt u een terugleververgoeding voor de stroom die u teruglevert aan het stroomnet.
Heeft u een grootverbruikersaansluiting (groter dan 3x80 ampère)? Voor u geldt de salderingsregeling niet. U ontvangt wel een terugleververgoeding voor de stroom die u teruglevert. Misschien kunt u ook voor uw project de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie-subsidie (SDE++)- of de Subsidie voor Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen. Bekijk verderop welke subsidies wij u nog meer bieden voor zonne-energie.
Wat gebeurt er met uw elektriciteit vanaf 2027?
De Eerste en Tweede Kamer stemden in 2024 in met het wetsvoorstel om de salderingsregeling te stoppen. Dit betekent dat de salderingsregeling stopt in 2027. Het duurt dan langer om het geld dat u investeerde in uw zonnepanelen terug te verdienen. Uw leverancier verrekent vanaf 2027 niet meer uw energiegebruik met de elektriciteit die u teruglevert aan het net.
Bent u kleinverbruiker en wekt u zelf elektriciteit op met bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak? U ontvangt vanaf 2027 een vergoeding van de energieleverancier voor alle stroom die u teruglevert aan het net. Tot 2030 moet deze vergoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief zijn. Dat is het tarief zonder belastingen.
Heeft u een grootverbruikersaansluiting? Dan verandert er vanaf 2027 niets aan uw situatie.
Wanneer krijgt u een terugleververgoeding?
Uw zonnepanelen wekken meer energie op dan u of uw bedrijf zelf verbruikt of nodig heeft. Levert u per jaar zoveel meer energie terug dan de energieleverancier met u kan verrekenen via de salderingsregeling? Of komt u niet in aanmerking voor de salderingsregeling omdat u een grootverbruikersaansluiting heeft? U krijgt dan voor die energie ook een vergoeding. Dit noemen we een terugleververgoeding.
U krijgt deze vergoeding van de energieleverancier. Per kilowattuur (kWh) die u teruglevert, is de vergoeding die u hiervoor krijgt vaak wel lager dan de prijs van de elektriciteit die u inkoopt bij de energieleverancier. Voor inkoop van uw energie kunt u kiezen uit contracten met een vaste, variabele of dynamische prijs. Deze contracten bepalen ook de hoogte van uw terugleververgoeding.
Waarom betaalt u terugleverkosten?
Energieleveranciers rekenen steeds vaker zogenaamde terugleverkosten aan afnemers met zonnepanelen. Netbeheerders houden het elektriciteitsnetwerk namelijk steeds in balans, zodat de hoeveelheid opgewekte elektriciteit overeenkomt met de vraag naar elektriciteit van huishoudens en bedrijven. De terugleverkosten die de energieleverancier rekent, zijn bedoeld om de kosten voor het in balans houden van het net onder alle afnemers met zonnepanelen te verdelen.
De leverancier rekent de terugleverkosten per teruggeleverde hoeveelheid elektriciteit (kWh). Of u betaalt een vast bedrag. Dit is dan vaak onderdeel van andere vaste kosten die u voor uw aansluiting op het elektriciteitsnet betaalt.
Levert zonne-energie u nog wel iets op?
Het kabinet besloot de salderingsregeling af te schaffen. Hierdoor ontstond de vraag of zonnepanelen financieel nog wel uit kunnen. Onderzoeksbureau Berenschot onderzocht voor Vereniging Eigen Huis de terugverdientijd van zonnepanelen na afschaffing van de salderingsregeling. Hieruit blijkt dat de tijd waarin u de zonnepanelen terugverdient, langer wordt. Toch blijft het financieel interessant om in zonnepanelen te investeren. Zonnepanelen gaan gemiddeld namelijk 25 jaar mee. En ze verdienen zich binnen die tijd terug. Dit geldt ook na het stoppen van de salderingsregeling.
U kunt zelf veel doen om meer voordeel uit uw zonnepanelen te halen. Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 30% van de opgewekte zonnestroom zelf. Wanneer u meer elektriciteit zelf gebruikt op de momenten dat uw zonnepanelen stroom opwekken, bespaart u op de energierekening bij uw energieleverancier. Dit is ook goed voor de terugverdientijd van uw zonnepanelen.
Bent u benieuwd wat zonne-energie u oplevert zonder de salderingsregeling? Lees in het rapport over de opbrengst van zonnepanelen na afschaffing van de regeling.
Welke subsidie kunt u aanvragen?
Er is nog meer financieel voordeel. Voor de investering in zonne-energie kunt u meerdere subsidies aanvragen. Bekijk welke u kunt gebruiken.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei