De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN)

Gepubliceerd op:
13 december 2017
Laatst gecontroleerd op:
31 januari 2022

U wilt graag zakendoen in een of meerdere opkomende economieën in Azië? Een slimme zet. De dynamische en snelgroeiende ASEAN-landen bieden internationale ondernemers veel kansen. Dus mogelijk ook voor u. Maar wat maakt ASEAN zo interessant?

In de afgelopen decennia is ASEAN uitgegroeid tot een belangrijke economische speler. Met een gecombineerd bruto nationaal product van meer dan $ 3,3 biljoen (2021), is de ASEAN-regio een economische grootmacht. En de regio groeit door. ASEAN zal in 2030 waarschijnlijk de op 3 na grootste markt ter wereld zijn.

In de ASEAN-landen liggen mogelijk ook kansen voor uw onderneming. RVO kan u helpen om deze in kaart te brengen, bijvoorbeeld door een landenvergelijking op te stellen. Hierin maken we voor u een vergelijking tussen de marktsituatie in verschillende landen. Interesse? Neem contact op met ons.

Wat is ASEAN?

ASEAN werd in 1967 opgericht om de economische groei in de regio te bevorderen, en om maatschappelijke en culturele vooruitgang te boeken. De landen die onder de ASEAN-regio vallen vormen samen een vrijhandelszone. Dit is een samenwerkingsvorm waarbij een groep landen besluit om onderlinge handelsbelemmeringen af te schaffen, zoals bijvoorbeeld in- en uitvoerrechten. 

Tegenwoordig horen de volgende 10 landen bij de ASEAN-regio: Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Vietnam en Thailand.

ASEAN en AEC: één regio, één markt

De ASEAN-landen hebben sinds de oprichting verschillende vrijhandelsakkoorden met elkaar afgesloten. In vervolg daarop is eind 2015 de ASEAN Economische Gemeenschap (AEC) opgericht. De AEC streeft ernaar om net als de Europese Unie één gemeenschappelijke markt te hebben met vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten. De ASEAN-landen hopen op deze manier een nog sterkere economische regio te vormen.

Ondanks dat nog niet alle ambities in de praktijk zijn gebracht, wordt de AEC wel steeds verder doorontwikkeld. Lees er meer over op de AEC pagina van ASEAN. Benieuwd wat de AEC voor uw bedrijf betekent? Neem contact op met onze ASEAN-adviseurs.

Zakendoen in de ASEAN-regio

Nederland heeft al lange tijd goede betrekkingen met de verschillende ASEAN-landen. We zijn één van de belangrijkste handels- en investeringspartners in de handel tussen de EU en de ASEAN-landen. Meer informatie over de handelscijfers vindt u op de pagina Handel Nederland - ASEAN.

Nederland heeft een uitstekende reputatie in Zuidoost-Azië, in het bijzonder op een aantal kerngebieden zoals watermanagement en voedsel. Meer weten over waar de kansen liggen in de ASEAN landen? Kijk dan op onze pagina Zakelijke kansen in de ASEAN-regio.

Meer informatie over de zakelijke etiquette en gebruiken is te vinden op onze pagina Do's-and-don'ts in de ASEAN-regio.

Ontdek steun voor ontwikkelingsprojecten

Wilt u het zakendoen in Zuidoost-Azië combineren met het stimuleren van duurzame groei in opkomende markten? In onze Subsidie- en financieringswijzer vindt u mogelijk regelingen die uw ontwikkelingsproject ondersteunen. 

EU-ASEAN-handelsakkoorden

Handelsakkoorden vereenvoudigen het internationaal zakendoen. Ze nemen barrières weg en verlagen invoertarieven of schaffen deze zelfs af. De EU onderhandelt namens Nederland over de handelsbetrekkingen met de ASEAN-landen.

Momenteel is er geen handelsakkoord met de ASEAN-regio als geheel. In plaats daarvan richt de EU zich op bilaterale handelsakkoorden met individuele ASEAN-landen. De handelsakkoorden met Vietnam en Singapore zijn sinds 2019 van kracht. De Europese Commissie heeft een pagina met meer informatie over de handelsbetrekkingen tussen de EU en ASEAN.

Toekomst van de ASEAN-regio

Economische verwachtingen ASEAN

Verwacht wordt dat de economieën van Zuidoost-Azië de komende jaren zullen blijven groeien. De OECD voorspelt in haar tweejaarlijkse ASEAN-rapportage dat de landen in 2022 en 2023 kunnen rekenen op een gemiddeld groeipercentage van ongeveer 5% op jaarbasis. Na de langdurige negatieve impact van COVID-19 verwacht de OECD dat het economisch herstel is ingezet. Het tempo van dit herstel zal echter per land verschillen.

Van landen als Laos, Cambodja en Myanmar wordt komende jaren de sterkste groei verwacht. Andere landen die stabiel door blijven groeien zijn de Filipijnen en Vietnam. Lagere groei wordt verwacht in Thailand en Singapore, terwijl Indonesië en Maleisië met economische groei de middenmoot vormen.

ASEAN Business Platform

Wilt u nieuwe contacten opdoen en kansen in de regio ontdekken? Meld u dan aan bij het ASEAN-5 Business Platform. Dit is een evenementen- en matchingplatform dat Nederlandse ondernemers koppelt aan partijen in Zuidoost-Azië. Het platform focust zich op kansen en evenementen in Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en Vietnam. Het richt zich hierbij op de sectoren water, agrifood, afvalbeheer, circulaire economie en hernieuwbare energie.

Na aanmelding kunt u virtuele overleggen inplannen met mogelijke zakenpartners, met andere ondernemers matchen en uw producten of diensten aanbieden op de marktplaats.

Meer weten over ASEAN?

Heeft u ambities om zaken te doen in een of meer ASEAN-landen? Dan kunnen onze ASEAN-adviseurs u verder op weg helpen. Bijvoorbeeld door een landenvergelijking te maken. Zo komt u erachter welk land het beste bij uw product en wensen past. Neem hiervoor contact op met ons.

Daarnaast zijn er online verschillende sites met interessante informatie. We hebben hieronder de belangrijkste voor u op een rij gezet.

Publicaties over de ASEAN-regio

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?